Εάν δίνεις προσοχή στην κοινή γνώμη και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τότε δεν κυβερνάς, αλλά υπακούς. Margaret Thatcher, 1925-2013, Βρετανίδα πρωθυπουργός

ΒΤΑ: Η ένταξη στα εναέρια σύνορα του χώρου Σένγκεν θα διευκολύνει τα ταξίδια

11 Ιανουαρίου, 2024

Το άνοιγμα των εναερίων και θαλασσίων συνόρων στον χώρο Σένγκεν είναι ένα μεγάλο βήμα για τη Βουλγαρία το οποίο περίμενε πολύ καιρό, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Συνδέσμου Αεροπορικής Βιομηχανίας Τοντόρ Ιβαντζίκοφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΒΤΑ. Όπως υπογράμμισε, αυτό θα διευκολύνει τα ταξίδια, θα προωθήσει τις επιχειρήσεις και θα δώσει ισχυρή ώθηση στον αεροπορικό κλάδο.

Για τους επιβάτες, η ένταξη της Βουλγαρίας στα εναέρια και θαλάσσια σύνορα του χώρου Σένγκεν από τις 31 Μαρτίου θα μειώσει κατά 15 έως 30 λεπτά κατά μέσο όρο τον χρόνο που ξοδεύουν περιμένοντας στην ουρά στα αεροδρόμια, επειδή δεν θα υπάρχει πλέον έλεγχος διαβατηρίων όταν ταξιδεύουν σε χώρες της ζώνης Σένγκεν. Η αλλαγή αυτή θα διευκολύνει τα ταξίδια και για τους διαζευγμένους γονείς, καθώς δεν θα χρειάζεται πλέον να προσκομίσουν έγγραφο από τον άλλο γονέα που θα επιτρέπει στο παιδί να ταξιδέψει σε χώρα που ανήκει στη ζώνη Σένγκεν. Η συνοριακή αστυνομία θα έχει λίγο περισσότερη δουλειά και θα πρέπει να συγχρονιστεί με τις χώρες Σένγκεν όσον αφορά την αεροπορική ασφάλεια για τους επιβάτες που εισέρχονται στη Βουλγαρία από κράτη εκτός ζώνης Σένγκεν, δήλωσε ο Ιβαντζίκοφ.

Για τις αερομεταφορές, η ένταξη της Βουλγαρίας στα εναέρια σύνορα του Σένγκεν θα επιτρέψει σε όσους χρησιμοποιούν μικρά αεροσκάφη να αναχωρούν απευθείας από αδειοδοτημένα αεροδρόμια χωρίς να περνούν μέσα από τα τέσσερα κύρια αεροδρόμια της Βουλγαρίας με τη συνοριακή αστυνομία (Σόφια, Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη), Βάρνα και Μπουργκάς). Αυτό θα εξοικονομήσει χρόνο και θα μειώσει τα έξοδα για τα καύσιμά τους. Οι φορείς εκμετάλλευσης μικρών αεροσκαφών που προσφέρουν επιχειρηματικά ταξίδια στις χώρες Σένγκεν θα είναι σε θέση να μειώσουν τις τιμές τους, δημιουργώντας την ευκαιρία να προσφέρουν υπηρεσίες αεροταξί, δήλωσε ο Ιβαντζίβκοφ. Αυτό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα και θα δώσει ώθηση στον αεροπορικό κλάδο, πρόσθεσε.

Για τις επιχειρήσεις, ο εναέριος χώρος Σένγκεν μπορεί να οδηγήσει στην άνθηση επιχειρήσεων στις περιοχές με αεροδρόμια. Για παράδειγμα, ένας επιχειρηματίας με επενδυτικές προθέσεις στη Ρούσε (στον Δούναβη) δεν θα πρέπει να πάει πρώτα στη Σόφια ή τη Βάρνα (στη Μαύρη Θάλασσα), το αεροσκάφος του θα προσγειωθεί κατευθείαν στη Ρούσε, εκεί θα έχει τις επαγγελματικές του συναντήσεις και θα επιστρέψει αεροπορικώς στην έδρα του σε άλλη χώρα της Ευρώπης.