Δεν θα υπάρξει ποτέ δικαιοσύνη, όσο ένας άνθρωπος μπορεί να σηκωθεί με ένα μαχαίρι ή ένα όπλο και να εξοντώσει όσους είναι πιο αδύναμοι από αυτόν. Issac Bashevis Singer

BTA: Βούλγαροι συμμετέχοντες στην 1η Διεθνή Ολυμπιάδα Τεχνητής Νοημοσύνης κέρδισαν ένα χρυσό και δύο χάλκινα μετάλλια

15 Αυγούστου, 2024

Η πρώτη Διεθνής Ολυμπιάδα Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία άρχισε στις 9 Αυγούστου στο Μπουργκάς, ολοκληρώθηκε με την επίσημη τελετή των βραβείων για τους καλύτερους συμμετέχοντες. Βραβεία και μετάλλια απονεμήθηκαν στους διαγωνιζόμενους και στους δύο γύρους της Ολυμπιάδας – το θεωρητικό και τον πρακτικό.

Μία από τις βουλγαρικές ομάδες, αποτελούμενη από τους Ντέλιαν Χριστόφ, Καλίνα Ιβάνοβα, Στόγια Γκάντσεφ και Βελισλάβ Τζελέποφ, πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο θεωρητικό τμήμα του διαγωνισμού. Η άλλη βουλγαρική ομάδα, η οποία περιλάμβανε τους Βανέσα Καλίνκοβα, Ντέγιαν Χατζί-Μάνιτς, Ελίτσα Μπάσεβα και Ντέλιαν Μπόιτσεφ, κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο στο πρακτικό τμήμα του διαγωνισμού, επιπλέον ενός ακόμα χάλκινού μεταλλίου στο θεωρητικό τμήμα.

Στο θεωρητικό γύρο, ομάδες έως τεσσάρων προσώπων έλυσαν προβλήματα που είχαν ετοιμάσει ερευνητές κορυφαίων πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο από τους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της υπολογιστικής όρασης, της μηχανικής μάθησης και της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να δημιουργήσουν τη δική τους λύση χρησιμοποιώντας ένα laptop, το Ίντερνετ και ελεύθερα λογισμικά.

Τα χρυσά μετάλλια σ’ αυτό το γύρο κέρδισαν τέσσερις ομάδες -δύο από τη Σιγκαπούρη, μία από την Πολωνία και η Ομάδα Λέτοβο από το Central University. Επτά ομάδες -από δύο από την Κίνα και την Ουγγαρία και από μία από το Βιετνάμ, τη Μογγολία και την Εσθονία- κέρδισαν ασημένια μετάλλια για τον τρόπο που χειρίστηκαν το θεωρητικό πρόβλημα. Με χάλκινα μετάλλια τιμήθηκαν δέκα ομάδες, στις οποίες περιλαμβάνονταν, εκτός από τις δύο βουλγαρικές ομάδες, οι δύο ρουμανικές ομάδες, καθώς και ομάδες από τη Μαλαισία, την Κολομβία, το Βιετνάμ, την Πολωνία, το Ιράν και τον Καναδά.

Στον πρακτικό γύρο, στον οποίο οι συμμετέχοντες έπρεπε να δημιουργήσουν περιεχόμενο βίντεο και ηχητικό περιεχόμενο, οι ομάδες της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας ήρθαν πρώτες με χρυσά μετάλλια.

Επτά ομάδες κέρδισαν ασημένια μετάλλια -Λέτοβο, Κίνα, Καναδάς, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουγγαρία και Χονγκ Κονγκ. Τα χάλκινα μετάλλια κέρδισαν οι δεύτερες ομάδες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Πολωνία, οι δύο ομάδες από το Βιετνάμ, καθώς και η Ιαπωνία, η Κολομβία, η Ολλανδία, η Ιορδανία, η Τυνησία και το Μακάο.

Αριθμός ρεκόρ διαγωνιζομένων -περισσότεροι από 200, σε 40 ομαδες από διαφορετικές χώρες όλων των ηπείρων- συμμετείχε στους δύο γύρους της πρώτης Διεθνούς Ολυμπιάδας Τεχνητής Νοημοσύνης (IOAI), που έγινε στη Βουλγαρία.