Οι πρίγκιπες και οι κυβερνήσεις είναι, μακράν, τα πιο επικίνδυνα στοιχεία σε μια κοινωνία. Niccolo Machiavelli, 1469-1527, Ιταλός πολιτικός φιλόσοφος

Βρούτσης: «Κάθε επιτυχημένοι Αγώνες είναι και μία επιτυχία της Ελλάδας»

29 Νοεμβρίου, 2023

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για την καλή προετοιμασία των Γάλλων. Είμαστε ευτυχείς για έναν επιπλέον λόγο, επειδή κάθε επιτυχημένη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, όπου κι αν γίνονται στον κόσμο, είναι και μία επιτυχία της Ελλάδας. Είμαστε στον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εδώ που ανάβει η Ολυμπιακή Φλόγα. Τι άλλο πρέπει να αναφέρουμε για να αισθανθούμε υπηρηφάνεια για την ιστορία και τον πολιτισμό μας».
 Με αυτά  τα λόγια ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, αναφέρθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (26/7- 11/8/24), αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου-παρουσίασης σήμερα (29/11) στη γαλλική πρεσβεία, για την φιλοξενία της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης- Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων- από την Γαλλία.

 «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004, πέρα από κάθε κριτική ήταν απόλυτα επιτυχημένοι»
 «Είμαστε σε συνεργασία με την γαλλική πρεσβεία, έχουμε κάνει επαφές, προσφέρουμε τεχνογνωσία και εμπειρία από τους  Αγώνες που διοργανώσαμε εμείς το 2004», τόνισε και συνέχισε:
 «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004, πέρα από κάθε κριτική ήταν απόλυτα επιτυχημένοι. Μετά το τέλος τους έμειναν οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Με την εκταμίευση  των 11 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό των ΕΑΚ που ανακοίνωσα σήμερα θα ξανακάνουμε απόλυτα λειτουργικές τις εγκαταστάσεις μας. Τα νεότερα για το ΟΑΚΑ θα υπάρχουν όταν υπάρχουν υπογραφές. Θέλω να είμαι προσεκτικός.»

 Η Γαλλίδα πρέσβειρα Λοράνς Αουέρ για τη σημασία των Αγώνων για τη Γαλλία
 Η εκδήλωση, στην οποία -μεταξύ άλλων-εκτός από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, ήταν παρών και ο πρόεδρος τη ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, άνοιξε με ομιλία της η πρέσβειρα της Γαλλίας, Λοράνς Αουέρ. 
 Αναφέρθηκε  στη συνεργασία με την ελληνική πολιτεία, στη σημασία- οικονομική, κοινωνική και αθλητική- των Αγώνων για την Γαλλία, και μίλησε για θέματα φιλοξενίας σημειώνοντας τις πτυχές ζωής της χώρας: μουσική, γαστρονομία, τέχνη, πολιτισμός και τουρισμό.

 Λάμπης Κωνσταντινίδης: «Ιστορικοί Αγώνες, οι τρεις άξονες σχεδιασμού»
 Μέσω Skype τοποθετήθηκε εκτενώς ο Έλληνας διευθυντής σχεδιασμού των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2024 Λάμπης Κωνσταντινίδης.
 Αφού ξεκίνησε παρουσιάζοντας τους εντυπωσιακούς αριθμούς της διοργάνωσης- 869 αγωνίσματα, 32 Ολυμπιακά και 22 Παολυμπιακά αθλήματα, 15.000 αθλητές, 3 δισεκατομμύρια τηλεθεατές, 20.000 δημοσιογράφοι, 45.000 εθελοντές και 13 εκατομμύρια εισιτήρια (10 και 3 αντίστοιχα για Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες), τόνισε ότι θα είναι «Αγώνες ανοιχτοί σε όλους» , πρόσθεσε ότι πρόκειται για «ιστορικούς Αγώνες με σημείο αναφοράς την ισότητα και ουδέτερο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα» και αναφέρθηκε στους 3 άξονες του σχεδιασμού:

«1. Γιορτή: Σημείο αναφοράς η τελετή έναρξης που θα γίνει πρώτη φορά έξω από το στάδιο, θα διαπεράσει το Παρίσι, μέσω του Σηκουάνα.
2. Κληρονομιά και 
3: Συμμετοχή: χαρακτηριστικό είναι η παρουσίαση για πρώτη φορά ανοιχτού Μαραθωνίου για όλους. Όχι την ίδια ώρα με τους αθλητές, αλλά  λίγο πριν στην ίδια διαδρομή.»

 «θέλουμε ελεύθερους Αγώνες, όχι στρατικοποιημένους»
 Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ασφάλεια των Αγώνων, μετά και την άνοδο του κύματος αντισημιτισμού τόνισε: «Δουλεύουμε για την ασφάλεια εδώ και οκτώ χρόνια μαζί με το γαλλικό κράτος . Όμως θέλουμε παράλληλα ελεύθερους Αγώνες, όχι στρατικοποιημένους,  μία πραγματική γιορτή, όπως τέτοια αρμόζει. Αυτό που μπορώ να σας πω τώρα είναι πρόκειται για μία πρωτοφανή επιχείρηση ασφάλειας.»

 «Παραδοσιακή τελετής λήξης με εκπλήξεις»
 Είπε ότι «αναμένονται  περίπου 12 εκατομμύρια επισκέπτες, είτε για τους Αγώνες είτε τουρίστες για να βιώσουν την πόλη στην περίοδο των Αγώννων», ενώ χωρίς να αποκαλύψει -όπως είναι φυσικό- λεπτομέρειες για την τελετή λήξης, τόνισε ότι «τόσο  για τους Ολυμπιακούς όσο και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες , θα γίνουν στο «Σταντ ντε Φρανς» και μπορώ να πω ότι θα είναι παραδοσιακές με κάποιες εκπλήξεις, που όμως τις κρατάμε μυστικές.»

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΖΟΓΙΑΝΝΗΣ