Πίστη είναι κάτι για το οποίο θα πέθαινες, δόγμα είναι κάτι για το οποίο θα σκότωνες. Αυτό κάνει όλη τη διαφορά. Tony Benn, 1925-2014, Βρετανός πολιτικός

Βουλή-φορολογικό- ΓΣΕΒΕΕ: Το νομοσχέδιο σε αναντιστοιχία με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης

4 Δεκεμβρίου, 2023

«Για άλλη μια φορά έχουμε ένα σχέδιο νόμου χωρίς καμία ενημέρωση, αιφνιδιαστικά και σε αναντιστοιχία με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης», ανέφερε, για το φορολογικό νομοσχέδιο ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ. Κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο και κατήγγειλε ότι οι διατάξεις δεν εστάλησαν ούτε στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. «Δεν θέλετε τον κοινωνικό διάλογο, διότι μπορείτε από τα ΜΜΕ να ενεργοποιείτε τον κοινωνικό αυτοματισμό, να στρέφετε τον έναν κλάδο εναντίον άλλου κλάδου, να σπείρετε τον εθνικό διχασμό στους Έλληνες», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

«Δεν ξέρω αν κάποιος από εσάς έχει δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα και ξέρει ότι μια επιχείρηση, ένα κατάστημα, ένας αυτοπασχολούμενος μπορεί ανά τρία χρόνια να αυξάνει τον κύκλο εργασιών του, άρα τα κέρδη του. Από ποια οικονομική θεωρία προκύπτει ότι τα χρόνια λειτουργίας μιας επιχείρησης φέρνουν επιπλέον κέρδη, σε σύγκριση με μια νεότερη επιχείρηση;», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρoσέθεσε: «Από πού προκύπτει ότι ο μέσος ΚΑΔ μπορεί να δώσει μια δίκαιη φορολόγηση; Ότι θα συγκρίνουμε δηλαδή ένα μικρό παντοπωλείο στην Αθήνα με ένα μικρό παντοπωλείο στη Μακρακώμη Φθιώτιδας; Αυτή είναι η φορολογική δικαιοσύνη;».

«Εάν μια επιχείρηση έχει έναν καλοπληρωμένο υπάλληλο, αυτός ο καλοπληρωμένος υπάλληλος μπορεί να παίρνει 1.500 ευρώ μικτά. Πάμε κατευθείαν στις 21.000 ευρώ» είπε ο κ. Καββαθάς και προσέθεσε: «Και πάτε να συγκρίνετε με τους μισθωτούς οι οποίοι, με μια μέση φορολόγηση 15.000 ευρώ τεκμαρτό, έχουν 8.300 ευρώ αφορολόγητο και άρα τα 7.000 ευρώ έχουν φόρο με 9%, δηλαδή 650 ευρώ φόρο. Σε αναντιστοιχία, για ατομική επιχείρηση, η φορολογία πάνω από 2.000 ευρώ και δεν λαμβάνεται υπόψη ότι έχουμε και προκαταβολή φόρου. Άρα ο ελεύθερος επαγγελματίας, μπορεί να φτάσει τα 3.000 και 4.000 ευρώ φόρο».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ προκάλεσε την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής να απευθυνθεί στον διοικητή της ΑΑΔΕ και να τον ρωτήσει πόσα είναι τα ληξιπρόθεσμα στη διετία. «Ρωτήστε τον. Την τελευταία διετία έχουμε αύξηση ληξιπρόθεσμων στην ΑΔΑΕ κατά 10 δισ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έχουμε αύξηση στα ληξιπρόθεσμα στον e-ΕΦΚΑ κατά 600 εκατομμύρια. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία δύο χρόνια στον e-ΕΦΚΑ έχουμε 10 δισ. ευρώ νέα ληξιπρόθεσμα; Αυτά δεν τα λαμβάνετε υπόψη», είπε ο κ. Καββαθάς και κατήγγειλε ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση φέρνει αυτό το φορολογικό για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενους, έχει περιλάβει στο νομοσχέδιο διατάξεις που προβλέπουν μείωση φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου. «Δηλαδή πάτε να πάρετε τα χρήματα από τον φτωχοδιάβολο, αλλά αυτόν που έχει χρήματα τον αφήνετε στο απυρόβλητο. Πάτε στους περιπτερούχους να τα πείτε αυτά. Ελέγξτε μας όλους. Όλους όμως, διότι οι ζημίες των μεγάλων επιτρέπονται, οι ζημίες στους μικρούς δεν επιτρέπονται», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.