Ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι σταματούν να μαθαίνουν, είναι ότι γίνονται όλο και πιο απρόθυμοι να ρισκάρουν μια αποτυχία. John W. Gardner, 1912-2002, Αμερικανός πολιτικός

Βουλγαρία – ΒΤΑ: Το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει αλλαγές για την κατάργηση των διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια

13 Μαρτίου, 2024

Τα δίδακτρα για τους προπτυχιακούς και τους διδακτορικούς φοιτητές στα κρατικά πανεπιστήμια της Βουλγαρίας θα καταργηθούν φέτος, εάν οι αλλαγές στον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ενέκρινε σήμερα η κυβέρνηση, υιοθετηθούν από το κοινοβούλιο. Στόχος είναι να βελτιωθεί η πρόσβαση των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να γίνουν τα κρατικά πανεπιστήμια πιο ελκυστικά για τους μελλοντικούς φοιτητές που διστάζουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Βουλγαρία, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του υπουργικού συμβουλίου.

Η κατάργηση των διδάκτρων θα μπορούσε να κοστίσει στο κράτος περίπου 136 εκατομμύρια λέβα.

Προβλέπεται ότι τα ετήσια δίδακτρα που καταβάλλουν οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές θα είναι το ήμισυ του ποσού που έχει ήδη εγκριθεί για το έτος 2023-2024. Για τον λόγο αυτό το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να διαθέσει πρόσθετα κονδύλια σε πανεπιστήμια και επιστημονικούς οργανισμούς εντός ενός μηνός από την έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων, ώστε να περιοριστούν οι ζημιές που υπέστησαν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τα χαμηλότερα δίδακτρα.

Το μέτρο αποτελεί συνέχεια της πολιτικής του κράτους για την εξασφάλιση προσιτής οικονομικά και ποιοτικής εκπαίδευσης.

BTA Photo