Ο αριθμός των ανέργων που είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Βουλγαρία μειώνεται σημαντικά, με το ποσοστό ανεργίας σε ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους να βρίσκεται κάτω από 1%, και το εισόδημα ορισμένων αποφοίτων να φθάνει τα 4.000 έως 6.000 λέβα τον μήνα, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας και Επιστημών Καθηγητής Γκαλίν Τζόκοφ, κατά την παρουσίαση της 13ης έκδοσης της κατάταξης των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Βουλγαρία. Για άλλη μια φορά το Πανεπιστήμιο της Σόφιας “Άγιος Κλημέντιος Οχρίδας” καταλαμβάνει την πρώτη θέση στους περισσότερους επαγγελματικούς τομείς.
“Αυτή είναι η 13η αξιολόγηση των πανεπιστημίων και είναι ίσως η καλύτερη, καθώς δείχνει βιωσιμότητα. Η βαθμολόγηση φέρνει επίσης στο προσκήνιο ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία: ο αριθμός των ξένων φοιτητών και οι δημοσιεύσεις Βουλγάρων επιστημόνων σε διεθνείς βάσεις δεδομένων έχουν αυξηθεί”, δήλωσε ο υπουργός. Η έκδοση της κατάταξης των πανεπιστημίων για το 2023 συγκρίνει την απόδοση 51 πανεπιστημίων που έχουν λάβει διαπίστευση και προσφέρουν εκπαίδευση στη Βουλγαρία σε 52 επαγγελματικούς τομείς με βάση δεκάδες δείκτες. Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη διάφορες πτυχές της διδακτικής διαδικασίας, της ερευνητικής δραστηριότητας, του μαθησιακού περιβάλλοντος, των προσφερόμενων διοικητικών υπηρεσιών και της επιτυχίας των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, μεταξύ άλλων.
– Το Πανεπιστήμιο της Σόφιας είναι στην κορυφή-
Το Πανεπιστήμιο της Σόφιας είναι πρώτο στην κατάταξη στους ακόλουθους τομείς: Βιολογικές Επιστήμες, Βιοτεχνολογία, Οικονομία, Πληροφορική και Επιστήμη Υπολογιστών, Ιστορία και Αρχαιολογία, Μαθηματικά, Γεωεπιστήμες, Δημόσιες Επικοινωνίες και Επιστήμες της Πληροφορίας, Παιδαγωγικά, Πολιτική Επιστήμη, Νομική, Ψυχολογία, Θρησκεία και Θεολογία, Κοινωνικές Υπηρεσίες, Κοινωνιολογία, Ανθρωπολογία και Πολιτιστικές Επιστήμες, Θεωρία και Διοίκηση της Εκπαίδευσης, Τουρισμός, Φυσικές Επιστήμες, Φιλολογία, Φιλοσοφία και Επιστήμες Χημείας.
Το υψηλότερο μέσο φορολογητέο εισόδημα καταγράφεται στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου της Σόφιας στην Επιστήμη των Υπολογιστών και την Πληροφορική. Αυτοί κερδίζουν 6.469 λέβα (έναντι 5.592 λέβα πέρυσι). Ακολουθούν οι πτυχιούχοι του ίδιου κλάδου στο Νέο Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο (με εισόδημα 5.767 λέβα έναντι 4.333 λέβα πέρυσι).
Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (λιγότερο από 1%) καταγράφεται μεταξύ των αποφοίτων των Σχολών της Ιατρικής, της Φαρμακευτικής, της Οδοντιατρικής, των Στρατιωτικών Σπουδών και των Μαθηματικών Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (3,4%) καταγράφεται στους αποφοίτους της Σχολής Κοινωνικών Υπηρεσιών.
BTA Photo