Η θέληση, όταν δεν συνοδεύεται από δύναμη, θυμίζει μικρά παιδιά που παίζουν στρατιωτάκια. George Canning, 1770-1827, Άγγλος πολιτικός

Βουλγαρία – ΒΤΑ: Δύο κρατικά βιολιά θα παραδοθούν σε νεαρά ταλέντα

14 Απριλίου, 2024

Σε τελετή που διοργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, οι διακεκριμένοι Βούλγαροι μουσικοί, καθηγητές Στόικα Μιλάνοβα και Μίντσο Μίντσεφ, παρέδωσαν τα κρατικά βιολιά με τα οποία είχαν παίξει στη Βουλγαρία και στο εξωτερικό ώστε να περάσουν σε νεαρά ταλέντα, αναφέρει το υπουργείο σε δελτίο Τύπου.

Ο Μίντσεφ έχει ερμηνεύσει έργα με ένα βιολί Stradivarius του 1716. Η Μιλάνοβα έπαιξε με βιολί Guarneri του 1733.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, στην οποία παρευρέθηκαν ο υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού Νάιντεν Τοντόροφ και ο υφυπουργός του Βίκτορ Στογιάνοφ, ο Μίντσεφ ανέφερε ότι έπαιζε με αυτό το όργανο για περισσότερα από 40 χρόνια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας και ότι ήταν τιμή γι αυτόν να εκπροσωπεί τη χώρα του. Η Μιλάνοβα εκπροσωπήθηκε από την κόρη της, τη Γιόβα Μιλάνοβα.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Τοντόροφ και ο υφυπουργός Στογιάνοφ εξέφρασαν τη βαθιά τους εκτίμηση προς τους Βουλγάρους βιρτουόζους που κατέκτησαν μουσικές σκηνές ανά τον κόσμο με τα βιολιά τους και που συντήρησαν πολύ καλά τα όργανα αυτά τα τελευταία χρόνια.

Τα βιολιά θα παραδοθούν σε νεαρά ταλέντα, ακολουθώντας τις σχετικές διαδικασίες.

Το 2023, η καθηγήτρια Εβγενία-Μαρία Πόποβα ήταν η πρώτη που παρέδωσε στο κράτος ένα βιολί Gioffredo Cappa του 1691. Το υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει πολλά αξιόλογα μουσικά όργανα, όπως ένα βιολί Guarneri του 1733, ένα βιολί Stradivarius του 1716, ένα βιολί Cappa του 1691 και ένα τσέλο Goffriller του 1785.

Culture Ministry Photo