Μέρα με την ημέρα, τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει, αλλά πολύ σύντομα όλα είναι διαφορετικά. - Bill Watterson, 1958-, Αμερικανός σκιτσογράφος

Βουλγαρία – ΒΤΑ: Άρχισε κοινοβουλευτική έρευνα για τη χρήση από τη Lukoil της παρέκκλισης από την απαγόρευση της ΕΕ

4 Απριλίου, 2024

Η Εθνοσυνέλευση συγκρότησε σήμερα μια ad hoc επιτροπή για να διερευνήσει πώς το διυλιστήριο Lukoil Neftochim έκανε χρήση παρέκκλισης από την απαγόρευση της ΕΕ για την επεξεργασία πετρελαίου ρωσικής προέλευσης. Η επιτροπή περιλαμβάνει μέλη όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων με βάση ισότιμης εκπροσώπησης. Η Συνέλευση δεν κατάφερε να εκλέξει πρόεδρο επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε στη Βουλγαρία το 2022 την παρέκκλιση για τις εισαγωγές πετρελαίου, λόγω της ειδικής γεωγραφικής έκθεσης της χώρας.

Η παρέκκλιση αυτή ανακλήθηκε την 1η Μαρτίου 2024, με ψήφισμα της βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης ενόψει της προθεσμίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Υποβλήθηκαν δύο ξεχωριστές προτάσεις για τη διερεύνηση της χρήσης της παρέκκλισης από τη Lukoil. Η μια υποβλήθηκε από τον σχηματισμό “Συνεχίζουμε την Αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία”, και η άλλη από το GERB-UDF.

Η πρώτη πρόταση τελικά αποσύρθηκε. Η πρόταση του GERB-UDF εγκρίθηκε με 151 ψήφους έναντι 33 κατά, έπειτα από ορισμένες τροποποιήσεις.

Τα μέλη της ad hoc επιτροπής εγκρίθηκαν σε μία και μοναδική ψηφοφορία με 180 ψήφους υπέρ έναντι 1 κατά και 3 αποχές.

Οι βουλευτές ανέθεσαν στην ad hoc επιτροπή να εξετάσει τις οικονομικές επιπτώσεις της παρέκκλισης στη Βουλγαρία και μια παράλειψη του υπουργού Οικονομίας και Βιομηχανίας στην εκπλήρωση των καθηκόντων του σε σχέση με την έναρξη ισχύος νόμου περί αποζημίωσης των δαπανών μετακινήσεων των καταναλωτών.

BTA photo)