Οι ταραξίες που συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν χθες Πέμπτη το βράδυ στο Δουβλίνο, έπειτα από επίθεση με μαχαίρι, και τα οποία οι αρχές απέδωσαν σε υποστηρικτές της άκρας δεξιάς, «ντροπιάζουν την Ιρλανδία», κατήγγειλε σήμερα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.
«Αυτοί οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται τους Ιρλανδούς πολίτες», όμως «θέτουν σε κίνδυνο τους πιο αθώους και τους πιο ευάλωτους», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Ντροπιάζουν το Δουβλίνο, ντροπιάζουν την Ιρλανδία, ντροπιάζουν τις οικογένειές τους και τους ίδιους».
Επί πολλές ώρες χθες το βράδυ οι δρόμοι στο κέντρο του Δουβλίνου έγιναν θέατρο ταραχών και επεισοδίων, με την αστυνομία να τα αποδίδει σε υποστηρικτές της άκρας δεξιάς.
Τα επεισόδια ξέσπασαν αφού ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι επιτέθηκε εναντίον πολλών ανθρώπων στο απόγευμα κοντά σε σχολείο του Δουβλίνου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι – εκ των οποίων μία εκπαιδευτικός και τρία παιδιά. Ένα 5χρονο κορίτσι νοσηλεύεται «σε πολύ κρίσιμη κατάσταση», σύμφωνα με την αστυνομία.
Ο δράστης συνελήφθη επί τόπου, κυρίως χάρη στην παρέμβαση ενός Βραζιλιάνου διανομέα.
Όπως κατήγγειλε η αστυνομία, τα επεισόδια ξέσπασαν μετά τις φήμες που διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την εθνικότητα του δράστη, την ώρα που αυξάνεται ο αντιμεταναστευτικός λόγος στην Ιρλανδία.
Η αστυνομία έχει απλώς ανακοινώσει ότι ο δράστης ήταν περίπου 50 ετών.
«Οι ζωές των Ιρλανδών μετράνε»
Αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, καταστήματα λεηλατήθηκαν, ενώ οι ταραξίες κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Οι ζωές των Ιρλανδών μετράνε» και ιρλανδικές σημαίες.
Η αστυνομία προχώρησε σε 34 συλλήψεις.
Οι δράστες των ταραχών «είναι γεμάτοι μίσος», «αγαπούν τη βία», «αγαπούν το χάος και αγαπούν να προκαλούν δεινά στους άλλους», κατήγγειλε ο Βαράντκαρ.
«Πρέπει να ανακτήσουμε την Ιρλανδία από αυτούς οι οποίοι, χωρίς ενδοιασμό, εκμεταλλεύονται τους φόβους όσων αφήνονται εύκολα να παρασυρθούν στο σκότος», συνέχισε.
Ο κεντρώος Ιρλανδός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να χρησιμοποιήσει «όλες τις προβλέψεις του νόμου, όλη την κρατική μηχανή για να τιμωρηθούν οι εμπλεκόμενοι» στις ταραχές.
Ανακοίνωσε εξάλλου τον άμεσο εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την εκμετάλλευση εικόνων από κάμερες ασφαλείας και για την καταπολέμηση του «μίσους».
«Η κυβέρνηση θα προστατεύει άοκνα τους πολίτες μας», υπογράμμισε.
Ο αντιμεταναστευτικός λόγος κάποιων προσωπικοτήτων της άκρας δεξιάς έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια στην Ιρλανδία, τροφοδοτούμενος και από τη στεγαστική κρίση.
Η άκρα δεξιά καταγγέλλει κυρίως την αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα, ενώ πολλές διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο βόρειο Δουβλίνο και σε επαρχιακές περιοχές κατά των σχεδίων φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.
Ο Ιρλανδός σταρ του MMA Κόνορ ΜακΓκρέγκορ, τον οποίο ακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι μεταξύ αυτών που προωθούν την ακροδεξιά ρητορική. «Δεν θα χάσουμε περισσότερες από τις γυναίκες και τα παιδιά μας (από τις ενέργειες) άρρωστων και διεστραμμένων ανθρώπων που δεν θα έπρεπε να είναι καν στην Ιρλανδία. Πείτε το όπως θέλετε. Δεν μας νοιάζει», έγραψε στο Χ.
«Πιστεύω ότι κάποιοι άνθρωποι εκμεταλλεύθηκαν τα γεγονότα της επίθεσης εναντίον παιδιών πολύ γρήγορα για να οργανώσουν αυτό που συνέβη χθες τη νύκτα», σχολίασε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης Μίχολ Μάρτιν.
«Δεν είμαστε αυτοί ως λαός», διαβεβαίωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ πρόσθεσε ότι η Ιρλανδία «χτίζει μια σύγχρονη και συμπεριληπτική κοινωνία».
Υπογράμμισε άλλωστε ότι ο άνδρας που επενέβη για να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης ήταν «ένας Βραζιλιάνος διανομέας της Deliveroo».
«Πιστεύω ότι πρέπει να σκεφτούμε τη φύση του δημόσιου λόγου μας, τον τρόπο με τον οποίο συναναστρεφόμαστε τους άλλους, τη φύση των διαδικτυακών επικοινωνιών και το μίσος το οποίο συχνά παρατηρούμε σε αυτές», κατέληξε.
ΕΜ