Η Αμερική είναι ένα μεγάλο φιλικό σκυλί σε ένα μικρό δωμάτιο. Κάθε φορά που κουνάει την ουρά του διαλύει ένα έπιπλο - Άρνολντ Τούνμπη

Β. Πατουλίδου: Μ’ ανησυχούν οι φωνές λαϊκισμού που χαϊδεύουν αφτιά αλλά δεν προτείνουν ρεαλιστικές εφικτές λύσεις

«Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι η χώρα μας στέκεται περήφανα και επάξια ανάμεσα στους άλλους εταίρους, ορθώνοντας ανάστημα και κερδίζοντας τον σεβασμό όλων» επισημαίνει σε συνέντευξη της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η χρυσή Ολυμπιονίκης μας και υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Βούλα Πατουλίδου. Η κα Πατουλίδου δηλώνει ανήσυχη για τις «φωνές λαϊκισμού που χαϊδεύουν αφτιά αλλά δεν προτείνουν ρεαλιστικές εφικτές λύσεις», όπως λέει χαρακτηριστικά και ξεκαθαρίζει πως όσο στα Σκόπια εξακολουθούν να αμφισβητούν τη συμφωνία των Πρεσπών, «τόσο απομακρύνονται από την Ευρώπη».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΝΔ, Βούλας Πατουλίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Σπύρο Μουρελάτο:

Ερ.: Μολονότι βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση των Ευρωεκλογών, τα κόμματα έχουν μιλήσει λιγότερο για το τι διακυβεύεται στην αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου και περισσότερο για ζητήματα εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Γιατί ο ψηφοφόρος να επιλέξει τη Νέα Δημοκρατία. Ποιες είναι οι κύριες δεσμεύσεις σας για τη μετεκλογική περίοδο στην ΕΕ;
Απ.: Γιατί η χώρα μας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αντιμετώπισε με επιτυχία πολύ δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις που θα μπορούσαν να μας φέρουν στο χείλος της καταστροφής. Δεν τολμώ να φανταστώ πως θα ήμασταν αν ήταν άλλος στο «τιμόνι».
Υπενθυμίζω πως ακύρωσε την προσπάθεια της Τουρκίας να καταλύσει την δημόσια τάξη στην Ελλάδα στην μαζική είσοδο των μεταναστών στον Έβρο.
Υπενθυμίζω την διαχείριση της πανδημίας, την στήριξη της οικονομίας εκείνη την περίοδο αλλά και τις πρωτοβουλίες που προτείναμε όπως το Πράσινο Διαβατήριο.
Υπενθυμίζω πως στην εισβολή στην Ουκρανία η χώρα μας τάχθηκε ξεκάθαρα στην σωστή πλευρά της ιστορίας.
Υπενθυμίζω πως από κει που ήμασταν στις τελευταίες θέσεις επιδόσεων, βρεθήκαμε στην κορυφή με ρεκόρ εισπράξεων από τον τουρισμό και τη ναυτιλία.
Βλέπουμε πως η χώρα στέκεται περήφανα και επάξια ανάμεσα στους άλλους εταίρους, ορθώνοντας ανάστημα και κερδίζοντας τον σεβασμό όλων.

Ερ.: Γιατί ο πρωθυπουργός επιμένει να συνδέει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών με τη διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας; Τι θα σημάνει για την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης τυχόν αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα; Υπάρχει περίπτωση να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές;
Απ.: Οι ευρωεκλογές έχουν εξίσου μεγάλη σημασία όσο και οι βουλευτικές εκλογές. Οι ευρωβουλευτές που εκπροσωπούν την χώρα στην Ευρωβουλή πρέπει να λειτουργούν ως ομάδα και να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας σύσσωμοι. Δυστυχώς η αντιπολίτευση καλλιεργεί ένα διχαστικό κλίμα που λειτουργεί εις βάρος της χώρας. Το σενάριο των πρόωρων εκλογών το θεωρώ απίθανο. Η Νέα Δημοκρατία θα κρατήσει το αποτέλεσμα των προηγούμενων Ευρωεκλογών.

Ερ.: Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι διακατέχεστε από την αλαζονεία του 41%. Τι απαντάτε;
Απ.:Δεν έχει δώσει τέτοια δείγματα ο Πρωθυπουργός. Όταν κατηγορείς ένα κόμμα για αλαζονεία λόγω του μεγάλου ποσοστού που κατάφερε να κερδίσει στις εκλογές είναι σα να κατηγορείς τους πολίτες που το επέλεξαν. Στην ουσία κατηγορούν το 41% των ψηφοφόρων πως διακατέχεται από αλαζονεία. Θα ήταν καλύτερη η αυτοκριτική. Ποια ήταν εκείνα τα χαρακτηριστικά που έστρεψαν τους πολίτες να εμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία και να γυρίσουν την πλάτη τα αντιπολιτευτικά κόμματα

Ερ.: Το κυβερνών κόμμα έδωσε μεγάλη έμφαση στη Βόρειο Ελλάδα κατά την προεκλογική περίοδο. Ανησυχείτε για τυχόν διαρροές προς τα κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση ή η Νίκη. Σας προβληματίζει το υψηλό ποσοστό, που αθροίζουν κόμματα και σχηματισμοί στα δεξιά της ΝΔ;
Απ.: Μ’ ανησυχούν οι φωνές λαϊκισμού που χαϊδεύουν αφτιά αλλά δεν προτείνουν ρεαλιστικές εφικτές λύσεις. Είναι σαν τους χούλιγκανς στις κερκίδες που δημιουργούν επεισόδια. Με ενοχλεί η εργαλειοποίηση των πατριωτικών συναισθημάτων που έχει η κοινωνίας μας καθώς και η εργαλειοποίηση της πίστης. Εξίσου ανησυχητική είναι η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Μπορεί να μην οδεύουμε σε μια ακροδεξιά Ευρώπη, καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών παραμένουν τα δύο πρώτα κόμματα με διαφορά από τις δύο ακροδεξιές ομάδες, συγκεντρωτικά όμως οι δύο ακροδεξιές ομάδες βρίσκονται σε άνοδο σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019.
Σίγουρα έχουμε λόγους να ανησυχούμε πλέον πολύ σοβαρά για τις συνέπειες  αυτής της αυξητικής τάσης που αλλάζουν τις κοινωνικές αξίες και νόρμες της Ευρώπης.

Ερ.: Εκτιμάτε ότι υπάρχουν περιθώρια για σημαντικές τροποποιήσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική με στόχο την προστασία του αγροτικού εισοδήματος κατά τη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης;
Απ.: Πάντα υπάρχουν περιθώρια να βελτιώσουμε οποιεσδήποτε ρυθμίσεις αφορούν το όφελος της χώρας. Η θέση της χώρας είναι σαφής. Χρειάζονται παρεμβάσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ήδη έχουμε καταθέσει μία σειρά από προτάσεις στο Συμβούλιου Υπουργών για τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη μεγαλύτερη ευελιξία στα εργαλεία της ΚΑΠ.

Ερ.: Εσχάτως η νέα ηγεσία των Σκοπίων παραβιάζει τις βασικές πρόνοιες της συμφωνίας των Πρεσπών. Η αντιπολίτευση αποδίδει τις πρωτοβουλίες των Σκοπίων στη δική σας απροθυμία να κυρώσετε εδώ και 5 χρόνια τα μνημόνια, που απορρέουν από τη συμφωνία. Πως μπορείτε να εξασφαλίσετε τη συμμόρφωση του βόρειου γείτονα μας με τη συμφωνία; Εξετάζετε το ενδεχόμενο να την παραπέμψετε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης;
Απ.: Ο βόρειος γείτονας μας αν συνεχίσει να αμφισβητεί τη συμφωνία σχετικά με τη ονομασία της χώρας και να αυτοαποκαλείται όπως θέλει , απομακρύνεται από την Ευρώπη. Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή διαφώνησε και καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι αστοχίες αυτής της συμφωνίας μας έφερε σ’αυτό το σημείο που είμαστε σήμερα. Ευτυχώς τα αντανακλαστικά της ευρωπαϊκής ηγεσίας ήταν άμεσα. Και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους.
Εμπιστεύομαι τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την διαχείριση της  διπλωματίας της χώρας και την διορατικότητα που έχει επιδείξει σε κρίσιμες στιγμές της εξωτερικής μας πολιτικής.

Ερ.: Η αντιπολίτευση σας καταλογίζει υποχωρητικότητα μετά και το πρόσφατο ραντεβού του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Τι απαντάτε; Θεωρείτε εφικτή την επίλυση του ζητήματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ;
Απ.: Ο Τούρκος ήταν και είναι απρόβλεπτος. Μπορεί να έχουμε περάσει σε φάση εξομάλυνσης αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Η συνέπεια οι σαφείς θέσεις της Ελλάδας, οι διεθνείς συμμαχίες και η ενίσχυση των Ενόπλων δυνάμεων  είναι τα χαρακτηριστικά που έχουν αναβαθμίσει το προφίλ και το διεθνές κύρος της χώρας μας. Δεν υποχωρούμε σε οποιοδήποτε ζήτημα και είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με μοναδικό θέμα διαπραγμάτευσης την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Ερ.: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, επιμένει για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, αλλά και για την κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης. Εσείς απαντάτε πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για τέτοιας εμβέλειας παρεμβάσεις και τον κατηγορείτε για ακατάσχετη παροχολογία. Που βρίσκεται η αλήθεια;
Απ.: Αν εφαρμόζονταν οι συγκεκριμένες προτάσεις, θα επιβάρυναν τον προϋπολογισμό με 45 δις. ευρώ, συν σχεδόν 9 δις. για τον 13ο και 14ο μισθό. Που θέλετε να επιστρέψουμε;. Στην εποχή της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης; Ο Γκόρτζος ανήκει σε μια άλλη εποχή. Ρεαλιστικές λύσεις για να μπορούμε να φτάσουμε σε εφικτούς στόχους.

Ερ.: Η αντιπολίτευση και δη ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι απαξιώνετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το κόμμα σας έθεσε πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2023 την αναβάθμιση του ΕΣΥ ως απόλυτη προτεραιότητα για την δεύτερη 4ετία. Μήπως πρέπει να επιταχύνετε το βηματισμό μας στο συγκεκριμένο πεδίο;
Απ.: Στην Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης αντιμετωπίσαμε τις ανάγκες των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης με αίσθημα ευθύνης. Μακάρι να μπορούσαμε να γεμίσουμε όλα τα νοσοκομεία με σύγχρονα μηχανήματα, να χρηματοδοτήσουμε τα ερευνητικά projects των λαμπρών επιστημόνων που στελεχώνουν τα νοσοκομεία μας σε όλες τις ειδικότητες.
Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της δεύτερης τετραετίας της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ριζικός εκσυγχρονισμός βασικών υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη ούτε κάτι που προσφέρεται για πολιτική αντιπαράθεση.