Εθνικισμός είναι δίψα για εξουσία ενισχυμένη από αυταπάτες. George Orwell, 1903-1950, Βρετανός συγγραφέας

Β. Λοΐζου: Σημαντική η συνεργασία επιμελητηρίων και κυβέρνησης για την επιχειρηματικότητα

«Οι θυσίες και οι δυσκολίες μετά τα μνημόνια, την ενεργειακή κρίση και την πανδημία έχουν παρέλθει. Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με πολλές χώρες, στις επενδύσεις, τον τραπεζικό τομέα, αλλά και από άποψη οικονομικής σταθερότητας». Αυτό σημείωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Βίκη Λοΐζου, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην συνεδρίαση της τακτικής γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕΕΕ, η γενική γραμματέας υπογράμμισε τη συμβολή της συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και των επιμελητηρίων για την πορεία της επιχειρηματικότητας.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης  Επιμελητηρίων Ελλάδας, Ιωάννης Μασούτης, αναφερόμενος στα οικονομικά της ΚΕΕΕ είπε ότι έχει πλέον ένα ισχυρό οικονομικό απόθεμα και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά ξεπεράστηκε το αποθεματικό των 6 εκατ. ευρώ. Έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος και τάξη στα οικονομικά μας στοιχεία, όπως και στις διαδικασίες των διευρυμένων και των γενικών συνελεύσεων».

Ο οικοδεσπότης της γενικής συνέλευσης και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής, παρουσίασε τη σειρά προγραμμάτων που αξιοποιεί το επιμελητήριο για τις 15.000 επιχειρήσεις του νομού και γενικότερα για την ενίσχυση του επιχειρείν. Αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, με τα μοναδικά αγροτικά προϊόντα, όπως τα προϊόντα ΠΟΠ στον κλάδο της ελαιοκομίας, την παραγωγή κρέατος και τυριών και στις ιχθυοκαλλιέργειες. Συμπλήρωσε ότι δεν διαθέτει ο νομός μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά είναι πρωταθλήτρια στις αιολικές ΑΠΕ, στα φωτοβολταϊκά συστήματα και στα υδροηλεκτρικά. Αναφέρθηκε στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου, ενώ εκτίμησε ότι «για ακόμα μια φορά θα αντιδράσει η τοπική κοινωνία». Επιπλέον, ο κ. Τσιχριτζής έθεσε το θέμα της έλλειψης επιχειρηματικού πάρκου,  τόσο στο Αγρίνιο όσο και στο Μεσολόγγι, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα εξαιτίας της μη διασύνδεσης του Αγρινίου με την Ιωνία Οδό.

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Εφραίμογλου, μιλώντας για το θέμα της αποθήκευσης ενέργειας, είπε ότι θα είναι ένα τεράστιο όφελος να προχωρήσουν τα έργα αποθήκευσης ενέργειας και παράλληλα αναφέρθηκε στη διεθνή έκθεση τροφίμων ANUGA.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, δήλωσε ότι ενώ οι αντιπολιτεύσεις συμφωνούν με τα αιτήματα των επιχειρηματιών, «όταν τα κόμματα γίνονται κυβερνήσεις, δεν συμφωνεί κανείς με τις επιχειρήσεις». «Βρισκόμαστε σε μια “σαλαμοποίηση” των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο… Οι επιχειρήσεις είναι φοροεισπράκτορες για το κράτος» ανέφερε ο κ. Καββαθάς.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, ζήτησε από την τοπική αυτοδιοίκηση να βοηθήσει με δράσεις προκειμένου να παραμένει στην τοπική αγορά η δύναμη των καταναλωτών και επισήμανε ότι χρειάζονται όλοι οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου για να προωθηθούν οι θέσεις του επιχειρείν, ενώ -μιλώντας για τη φοροδιαφυγή- είπε ότι χρειάζονται και άλλες προτάσεις για το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, τις οποίες θα καταθέσει η ΕΣΕΕ.

Ο Χρήστος Γεωργίου από τον ΣΒΕ δήλωσε ότι θα είναι αρωγός για τις θέσεις όλων των επιχειρήσεων τις οποίες εκπροσωπεί η ΚΕΕΕ, ενώ από πλευράς ΚΕΕΕ, ο οικονομικός επόπτης, Βασίλης Γιαγιάκος παρουσίασε την αγροδιατροφική έρευνα της ένωσης «Meteorisimo» και ο συντονιστής της επιτροπής κατά του «παραεμπορίου και της παραοικονομίας», Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ενημέρωσε τη συνέλευση για τις σχετικές δράσεις της ένωσης.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριος Φαρμάκης, σημείωσε ότι έθεσε  το ένα τρίτο των ΠΕΠ στην επιχειρηματική κοινότητα, ώστε από την κρίση να θωρακιστούν επιχειρήσεις αλλά και θέσεις εργασίας. «Η Περιφέρεια θα συνεχίσει να στηρίζει τους επιχειρηματίες, με 7.500 νέες επενδύσεις – γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να συνεχίζει να πριμοδοτεί, με στοχευμένες κινήσεις την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα» είπε.

Ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, σημείωσε πως «υπάρχει σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και θα συνεχίσει ο δήμος να τις ενισχύει» ενώ αναφέρθηκε στα επιχειρηματικά πάρκα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Επιπλέον, όπως κάθε φορά, έπειτα από πρόσκληση της ΚΕΕΕ, το παρών έδωσαν και εκπρόσωποι των κομμάτων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν σχετικά με ζητήματα τα οποία απασχολούν την επιμελητηριακή κοινότητα.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μιλτιάδης Ζαμπάρας, αναφέρθηκε στην εξασφάλιση ρευστότητας, τη  μείωση της γραφειοκρατίας, τα έργα υποδομών και τον αναπτυξιακό νόμο ως τα εργαλεία για την ανάπτυξη της χωράς και των επιχειρήσεων. «Το ενεργειακό κόστος πλήττει την ΜμΕ και τη βιομηχανική παραγωγή. Η κυβέρνηση δεν χειρίστηκε σωστά τους πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης» πρόσθεσε και επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάταξη του επιχειρείν.

Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χριστίνα Δημητρίου-Σταρακά, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη, σημείωσε ότι πρέπει να στηριχθεί και να προσαρμοστεί η επιχειρηματικότητα στην νέα ψηφιακή εποχή.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νικόλαος Παπαναστάσης, ανέφερε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο «χαρατσώνει» τους ελεύθερους επαγγελματίες και δεν αποτελεί λύση για τους επαγγελματίες.

Ο πρόεδρος του κόμματος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας δήλωσε ότι θα είναι κοντά στα επιμελητήρια και θα στηρίξει τις προσπάθειες τους. 

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Παύλος Σαράκης, επισήμανε την ανάγκη για επιχειρήσεις βιώσιμες και ανταγωνιστικές, με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. «Η κυβέρνηση, όμως, νομοθετεί άδικους φόρους με το νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος της ΝΙΚΗΣ και βουλευτής Αχαΐας, Σπύρος Τσιρώνης, τόνισε ότι χρειάζονται έργα υποδομής ώστε ο δυτικός άξονας και οι επιχειρήσεις του να αναπτυχθούν.