Ακόμη και οι δειλοί μπορούν να αντέξουν τις δυσκολίες. Μόνο οι γενναίοι μπορούν να αντέξουν την αβεβαιότητα. Mignon McLaughlin, 1913-1983, Αμερικανίδα αρθρογράφος

Β. Κικίλιας: Με στρατηγική την πρόληψη υλοποιούμε προσεισμικό έλεγχο πρώτα στις κρίσιμες υποδομές

«Επενδύουμε στρατηγικά στην πρόληψη και οι πολιτικές μας στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα είναι πρώτα τού προλαμβάνειν και μετά του θεραπεύειν», ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΕΡΤ1», στο πλαίσιο της έναρξης του προγράμματος υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου από το υπουργείο σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και το ΤΕΕ.

«Πρώτα πρέπει να ελεγχθούν οι κρίσιμες υποδομές της χώρας, δηλαδή τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, οι αστυνομικοί και πυροσβεστικοί σταθμοί», σημείωσε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε ότι ήδη είναι σε λειτουργία η «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ» από τον ΟΑΣΠ, ενώ ταυτόχρονα, το ΤΕΕ προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη δημιουργία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ», καθώς και τη διαδικασία κατάρτισης των μηχανικών σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, προκειμένου μετά την απογραφή των κτιρίων να ξεκινήσει άμεσα η διενέργεια των ελέγχων.

«Φιλοδοξούμε το 80% των ελέγχων να υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους έξι με οκτώ μήνες», είπε ο κ. Κικίλιας τονίζοντας ότι δύο μηχανικοί θα πηγαίνουν σε κάθε σημείο για πρωτοβάθμιο έλεγχο, κάτι που όπως δήλωσε σημαίνει ότι «εάν και εφόσον αυτοί οι ειδικοί επιστήμονες διαπιστώσουν ότι κάπου υπάρχει πρόβλημα θα γίνει και δευτεροβαθμίως ο έλεγχος και μετά θα προχωρήσουμε στα δέοντα».

«Είμαστε μία περιοχή σεισμογενής και με δεδομένο ότι ο πρώτος Αντισεισμικός Κανονισμός εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα το 1959, η διαδικασία αυτή αποτελεί σημαντική προίκα για την Πολιτεία και βέβαια κομμάτι της πρόληψης, κάτι το οποίο έχει ζητήσει και ο πρωθυπουργός», επεσήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Είναι η πρώτη φορά όπου θεσπίζεται σαφές πλαίσιο άμεσου προσεισμικού ελέγχου με υποχρεωτική εφαρμογή, ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο ποσό των 32,5 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση του έργου», υπογράμμισε.

Τέλος, αναφορικά με την εκδήλωση για την Μαριέττα Γιαννάκου, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως ήταν «μία μεγάλη πολιτική προσωπικότητα της Κεντροδεξιάς, μία γυναίκα σύγχρονη, πρωτοπόρος, επιστήμονας, πολιτικός, με ισχυρή άποψη. Θα το πω απλά, δεν νέρωσε ποτέ το κρασί της, είπε τα πράγματα με το όνομά τους, με ό,τι πολιτικό κόστος αυτό είχε», συμπληρώνοντας ότι ακόμα και αυτό το κομμάτι προσωπικών δυσκολιών της ο αντιμετώπισε με παρρησία, με θάρρος και με περίσσια ψυχής.