Αυτοψία στο ρέμα του Ποδονίφτη πραγματοποίησε σήμερα ο περιφερειάρχης, Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή την έναρξη των εργασιών καθαρισμού των κλειστών τμημάτων του. Με την απομάκρυνση φερτών υλικών και αυτοφυούς βλάστησης, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός των επομένων 15 ημερών, θα ενισχυθεί δραστικά η παροχετευτικότητα του ρέματος μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων πρωτίστως στους Δήμους Πεντέλης, Βριλησσίων, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας.
Όπως δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, «στην Περιφέρεια Αττικής αποδεικνύουμε ότι εργαζόμαστε συστηματικά για την προστασία των πολιτών. Οι σημερινές εργασίες καθαρισμού στα πλακοσκεπή τμήματα του Ποδονίφτη, ενός από τους σημαντικότερους υδάτινους πόρους του λεκανοπεδίου, έχουν ως κύριο στόχο την αποκατάσταση της ροής και τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν με το συγκεκριμένο ρέμα. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές ενέργειες καθαρισμού στο ανοικτό τμήμα του από τα διοικητικά όρια του Δήμου Πεντέλης και τώρα, εδώ από το Χαλάνδρι, ξεκινάμε την απομάκρυνση των φερτών υλικών και από τα κλειστά τμήματα, ώστε να διασφαλίσουμε την ανεμπόδιστη ροή του».
«Όταν βρέθηκα πριν από 10 ημέρες στον Κηφισό για να έχω μια πλήρη εικόνα της επιχείρησης καθαρισμού των πλακοσκεπών τμημάτων εκεί, είχα πει πως αυτή ήταν μόνο η αρχή και πως θα προχωρούσαμε άμεσα σε αντίστοιχες ενέργειες και στα υπόλοιπα ποτάμια και ρέματα, χωρίς να μας πτοούν οι όποιες τεχνικές δυσκολίες. Θα προχωρήσουμε με την Πικροδάφνη, θα προχωρήσουμε με τον Ιλισό, θα προχωρήσουμε με τον Βριλησσό και θα παρεμβαίνουμε σε κάθε περιοχή που υπάρχει ανάγκη. Δουλεύουμε πυρετωδώς και οργανωμένα, παρά τις δυσκολίες με τις αρμοδιότητες και τη χρηματοδότηση, ώστε να θωρακίσουμε την Αττική από τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, γιατί οι δήμαρχοι είναι εκείνοι που βρίσκονται καθημερινά κοντά στα προβλήματα, εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα την πόλη τους από οποιονδήποτε άλλο και νομίζω ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει συνέχεια. Αξία έχει να είμαστε χρήσιμοι, να είμαστε στο πεδίο και σε συνεργασία με τους δημάρχους μας, όπως εδώ με τον δήμαρχο Χαλανδρίου, Σίμο Ρούσσο, και τους ανθρώπους της κοινωνίας να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις», πρόσθεσε ο περιφερειάχης Αττικής.
Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «πέρα από τους καθαρισμούς θα συνεχιστούν οι σημειακές παρεμβάσεις όπου χρειάζονται, προκειμένου να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία δεν ξέρουμε ούτε πότε ακριβώς θα έρθουν χρονικά, αλλά ούτε και την έντασή τους. Κάθε χρόνο από δω και πέρα θα κάνουμε το αυτονόητο, θα καθαρίζουμε ρέματα και ποτάμια που έμεναν ασυντήρητα. Θα τα εντάσσουμε σε εργολαβίες. Δεν θα τα καθαρίσουμε φέτος και θα περιμένουμε να περάσουν δεκαετίες για να επιληφθούμε και πάλι, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Θα πρέπει όμως να υπάρχει και η αρωγή της πολιτείας, η οποία ναι μεν μας δίνει τις αρμοδιότητες για τα ρέματα, αλλά θα πρέπει να μας δίνει και τους απαραίτητους πόρους».
Παράλληλα, τόνισε πως η Περιφέρεια Αττικής καθαρίζει αυτήν τη στιγμή ταυτόχρονα τέσσερα σημεία: Τον Κηφισό, τον Ποδονίφτη και δύο μεγάλα τμήματα περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική. Η αποκατάσταση της ροής των ρεμάτων και η πρόληψη πλημμυρών αποτελούν προτεραιότητα για την περιφερειακή Αρχή, η οποία δεσμεύεται να συνεχίσει τις παρεμβάσεις με σταθερό ρυθμό σε όλη την Αττική, διασφαλίζοντας την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους από φυσικούς κινδύνους.
Τον περιφερειάρχη Αττικής, που πραγματοποίησε την αυτοψία μαζί με τον δήμαρχο Χαλανδρίου, συνόδευαν η Ειδική Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, Έλενα Ράπτη, η προϊστάμενη του Τμήματος Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, Χαρά Μπιτζιλέκη, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, Μιλτιάδης Κύρκος, ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο, Διονύσης Ζαφειρόπουλος και μηχανικοί της Περιφέρειας Αττικής.
ΦΩΤΟ :ΑΠΕ-ΜΠΕ