Αν η ιστορία μας διδάσκει ένα πράγμα, είναι πως ιδιοκτησία και πολιτισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι - Ludwing von Mises

Aπολογισμός και νέοι στόχοι στο Συνέδριο 10ετίας της Χ.Α.Ν.Θ.

5 Δεκεμβρίου, 2023

Υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων από την κοινωνία των πολιτών καθώς και νυν και πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου  τακτικά μέλη της Αδελφότητας και νέα στελέχη, έδωσαν το «παρών» στο Συνέδριο 10ετίας της Χ.Α.Ν.Θ. με θέμα  «Η Χ.Α.Ν.Θ. στην κοινωνία των πολιτών του αύριο».
Το συνέδριο ξεκίνησε  με έναν απολογισμό των τελευταίων δέκα ετών για τη Χ.Α.Ν.Θ. και σε μορφή βίντεο καταγράφηκαν οι εξελίξεις που έγιναν σχετικά με το έργο του Σωματείου στον αθλητισμό, στις κατασκηνώσεις, στην κοινωνική προσφορά, στην εκπαίδευση και τις συνεργασίες του με άλλους φορείς εντός κι εκτός της πόλης. 
Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο εκλεγμένος δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης,  ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και ο γενικός γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας. Ηρακλής Μοσκώφ,  
Κεντρική ομιλήτρια της πρώτης μέρας του συνεδρίου ήταν η  Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επίτροπος Ε.Ε. και πρώην υπουργός, η οποία εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Χ.Α.Ν.Θ. θα απαντήσει και σήμερα στις προκλήσεις της εποχής και θα παραμείνει παρούσα ενεργά στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. 
Ξεκινώντας από την ίδρυση της Χ.Α.Ν.Θ. μέχρι  σήμερα, αναφέρθηκε σε  σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της Ελλάδας και του κόσμου μέσα από την εξέλιξη της Αδελφότητας, ενώ μίλησε και για την την προσωπική της εμπειρία ως κατασκηνώτρια, στον Αγίο Νικόλαο, στη Χαλκιδική.
Η πρώτη μέρα του συνεδρίου έκλεισε με την ομιλία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Χ.Α.Ν.Θ., Ιωάννη Σωσσίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στα ερωτήματα  που καλείται να απαντήσει η Αδελφότητα για να παραμείνει πρωτοπόρα και σύγχρονη σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά 
Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου εξελίχθηκε στο κεντρικό κτίριο της Χ.Α.Ν.Θ. με τη συμμετοχή των τακτικών μελών όπου συζητήθηκαν σε ξεχωριστά working groups όλα τα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα της Αδελφότητας και τέθηκαν οι στόχοι της επόμενης δεκαετίας. Το συνέδριο έκλεισε με τη συνεδρίαση της ολομέλειας όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα πορίσματα του διαλόγου και οι δεσμεύσεις της επόμενης δεκαετίας.