Μέσα στην αόριστη θεωρία ότι όλα στον κόσμο είναι λάθος, κάθε σταθερή αίσθηση ευθύνης εξαφανίζεται. Theodore Adorno, 1903-1969, Γερμανός φιλόσοφος

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Ν. Καπετανίδη στην είσοδο του κτηρίου της ΕΣΗΕΜ-Θ

23 Σεπτεμβρίου, 2024

«Είμαι εδώ, μπροστά στην προτομή του Πόντιου δημοσιογράφου που με το αίμα του υπέγραψε το άρθρο της ζωής του και του αγώνα του για την ελευθεροτυπία. Αύριο θα έρθουν εδώ τα εγγόνια και τα δισέγγονά μου…», είπε ο ευεργέτης ομογενής Βαλέριος Ασλανίδης από την Ανάπα Ρωσίας, μιλώντας στα αποκαλυπτήρια της προτομής του εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη. Ο κ. Ασλανίδης και το Ιερό ‘Ιδρυμα Παναγία Σουμελά ΗΠΑ- Καναδά, χρηματοδότησαν το έργο του Γιώργου Κικώτη, και το προσέφεραν στο σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», στο Δήμο Θεσσαλονίκης, και την δημοσιογραφική οικογένεια της Ελλάδος ως δωρεά.

Βαθιά συγκινημένος ο Βαλέριος Ασλανίδης τόνισε ότι η συμβολή του είναι «ένα ιερό χρέος, που εδράζεται στην ιστορία και του δικού του παππού, που επίσης κρέμασαν οι Τούρκοι». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, με την στήριξη όλων των Ενώσεων.

Στην εκδήλωση αποκαλυπτηρίων της προτομής του εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη, που τοποθετήθηκε στην είσοδο του κτηρίου της ΕΣΗΕΜΘ στην Θεσσαλονίκη, παρόντες ήταν ο απόγονός του, Κώστας Καπετανίδης, συγγραφέας της ιστορικής βιογραφίας, «Νίκος Καπετανίδης, ο ηρωικός δημοσιογράφος του Πόντου». Μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την προσπάθεια του θείου του να τηρήσει σε πολύ δύσκολο και εχθρικό περιβάλλον την ελευθεροτυπία και την πιστή εφαρμογή των κανόνων της Δημοσιογραφίας.“ Ήταν Έλληνας, ήταν διανοούμενος, άνθρωπος των γραμμάτων και της μόρφωσης, ήταν αγωνιστής υπέρ του φτωχού και απλού λαού, συμμετείχε στον κοινωνικό αγώνα και πολέμησε παρά πολύ για την ελληνική εκπαίδευση. Ο θείος μου, Νίκος Καπετανίδης την περίοδο 1918-1921 εξέδιδε τη γνωστότερη και μαχητικότερη ελληνική εφημερίδα του Πόντου, την «Εποχή», στην οποία αποκάλυπτε τις τουρκικές διώξεις εναντίον του ελληνικού στοιχείου. Μετά τη σύλληψή του, στην Αμάσια τον Σεπτέμβριο του 1921 απαγχονίστηκε, φωνάζοντας “ Ζήτω Ελλάδα!», είπε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου, δημοσιογράφο, Γιώργο Γεωργιάδη, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» ολοκλήρωσε τον σημαντικότερο στόχο του: την διασύνδεση της Δημοσιογραφικής Οικογένειας της Ελλάδας με την Εθνική κληρονομιά του Εθνομάρτυρα Δημοσιογράφου, Νίκου Καπετανίδη». Στις ομιλίες τους, οι Στέλιος Αγγελούδης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Σωτήρης Τριανταφύλλου, πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ αναφέρθηκαν στην πολυσχιδή προσωπικότητα του Νίκου Καπετανίδη, ως συμβόλου για τον Πόντο και όλη την Ελλάδα . Στην τελετή παρέστησαν επίσης εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής κα Άννα Ευθυμίου, μέλη του Δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι κομμάτων, ποντιακών σωματείων και των ενώσεων Συντακτών από την Θεσσαλονίκη και όλη την χώρα.

 

Σ. Προκοπίδου