Άμιλλα είναι η τάση να φτάσει κανείς τον άλλον, που τον θαυμάζει, ή και να τον ξεπεράσει, χωρίς να αισθάνεται φθόνο, αν ο άλλος τον ξεπερνάει. Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ. Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

Αντιπλημμυρικά έργα στη Β. Ελλάδα και σε περιοχές της Βουλγαρίας για τη διαχείριση των διασυνοριακών υδάτων

21 Νοεμβρίου, 2023

 

 

Αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και της Βουλγαρίας ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, στο πλαίσιο προγράμματος εδαφικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και σε μια προσπάθεια αποτελεσματικής διαχείρισης των διασυνοριακών υδάτων των ποταμών Στρυμόνα και Έβρου αλλά και της λίμνης Κερκίνης, όπου καταλήγει μέρος των υδάτων αυτών.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο πρόληψης των πλημμυρών, υλοποιήθηκαν έργα κατασκευής τοίχων και στεγάνωσης σε τμήματα του ανατολικού αναχώματος της λίμνης Κερκίνης και παρεμβάσεις στις κοίτες των ποταμών Στρυμόνα και Έβρου μέσω τοίχων αντιστήριξης και συρματόπλεκτων κιβωτίων. Σε επίπεδο αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών, οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προμηθεύτηκαν εξοπλισμό κατάλληλο για επεμβάσεις, τον οποίο παρέδωσαν στη δεύτερη ΕΜΑΚ και την πυροσβεστική υπηρεσία. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, είδη αναρρίχησης, ρουχισμός, βάρκες, drone εναέρια και υποβρύχια, καταδυτικό υλικό, αντλίες και γεννήτριες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις διάσωσης πληθυσμού.

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες προμηθεύτηκαν πλωτά φράγματα, τα οποία αποτελούν προσωρινό μέτρο αντιπλημμυρικής προστασίας και τοποθετούνται παραπλεύρως της κοίτης του ποταμού Έβρου και Στρυμόνα, σε συγκεκριμένες θέσεις ώστε να προστατευτούν σημαντικές υποδομές (δρόμοι, σχολεία, νοσοκομεία κ.ά.) σε ενδεχόμενη πλημμύρα.

Το πλαίσιο των μέτρων που ελήφθησαν «συμπληρώνει» σύστημα παρακολούθησης και ανίχνευσης διαρροών που τοποθετήθηκε στο ανάχωμα της λίμνης Κερκίνης, καλύπτει απόσταση 14,5 χιλιομέτρων και δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης διαρροών ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση και να μην πλημμυρίσουν οι γειτνιάζοντες οικισμοί. Μέσω του συστήματος, που παρουσιάζει ομοιότητες με τις οπτικές ίνες, καταγράφονται οι θερμοκρασίες και οι τυχόν μικρομετακινήσεις του εδάφους στο ανάχωμα ώστε να εντοπίζονται διαρροές ή υποσκαφές και οι τεχνικές υπηρεσίες να στέλνουν έγκαιρα κλιμάκιο ελέγχου σε συγκεκριμένα σημεία.

Αντίστοιχες παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν στα ορεινά τμήματα των περιοχών Μπλαγκόεβγκραντ, Χάσκοβο, Κάρτζαλι και Σμόλιαν στη Βουλγαρία, στα σημεία από τα οποία ξεκινούν οι χείμαρροι που καταλήγουν στους ποταμούς Στρυμόνα και Έβρο.

Τα έργα και οι παρεμβάσεις που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος «Flood Protection – Cross Border Planning and Infrastructure Measures for Flood Protection», το οποίο ανήκει στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται με 13,2 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους, παρουσιάζονται σήμερα στο τελικό συνέδριο του έργου, στις Σέρρες.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πολιτικός μηχανικός από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Ανθούλα Ντότα, οι παρεμβάσεις που έγιναν σε Ελλάδα και Βουλγαρία παρουσιάζουν ομοιότητα αλλά υλοποιήθηκαν σε διαφορετικά σημεία των λεκανών απορροής των υδάτων. «Τα έργα αυτά ενισχύουν την αντιπλημμυρική προστασία ενώ καθώς πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση, νέες ανάγκες προκύπτουν διαρκώς και η πρόθεση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η επέκταση του προγράμματος ώστε να γίνουν καινούριες δράσεις και έργα για την ενίσχυση των περιφερειών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων» πρόσθεσε.

Σε αυτό το πνεύμα, ο Γεώργιος Τσακούμης, πρόεδρος του ΤΕΕ – ΤΚΜ και ιδρυτής της Consortis Α.Ε., εταιρείας μελετών και υπηρεσιών δημοσίων και ιδιωτικών έργων, παρουσίασε στο τελικό συνέδριο του έργου «Flood Protection», το οποίο ξεκίνησε το 2017, το στρατηγικό σχέδιο που εκπόνησε η εταιρεία, μετά από μια λεπτομερή ανάλυση των πλημμυρών στην περιοχή του Στρυμόνα και μια αξιολόγηση των τεχνικών έργων που υλοποιήθηκαν από τους δήμους της περιοχής και την Περιφέρεια, τα τελευταία σαράντα χρόνια.

«Οι αναλύσεις έδειξαν ότι σε περιοχές όπου έγιναν σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα δεν υπήρξαν και τόσες πλημμύρες ή μεγάλες ζημιές. Σε κάποιες άλλες περιοχές έγιναν τεχνικά έργα αλλά πιθανότατα πρέπει να γίνουν και άλλα ενώ σε πολλές περιοχές όπου έργα καθαρισμού επαναλαμβάνονται πολύ συχνά είναι απαραίτητο να γίνουν μεγαλύτερες παρεμβάσεις ώστε να μην χρειάζονται κοστοβόρες επαναλαμβανόμενες εργασίες» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσακούμης.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τέτοια σημεία στα οποία θα πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες παρεμβάσεις είναι, για παράδειγμα, οι γέφυρες, όπου συσσωρεύονται φερτά υλικά ή οι παραπόταμοι των μεγάλων ποταμών. «Οι πλημμύρες είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί κανείς να σταματήσει. Μπορεί όμως να κάνει έργα για να το μετριάσει και να αποσοβήσει τις συνέπειες» πρόσθεσε.

Π. Γιούλτση

*Επισυνάπτονται φωτογραφίες που παραχωρήθηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Τμήμα Επιστημονικοτεχνικής Υποστήριξης και Υλοποίησης Προγραμμάτων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας