Αν ένα πρόβλημα δεν έχει λύση, ίσως δεν είναι πρόβλημα, αλλά ένα δεδομένο που δεν χρειάζεται να λυθεί, αλλά να αντιμετωπισθεί με τον καιρό. Σιμόν Πέρεζ, 1923- , Ισραηλινός πολιτικός.

Αντιδράσεις από διεθνείς οργανισμούς για τη Σαουδική Αραβία

1 Νοεμβρίου, 2023

    Το παγκόσμιο κύπελλο του 2034 θα διεξαχθεί στη Σαουδική Αραβία, όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο, και ήδη η σχετική ανακοίνωση προκάλεσε αντιδράσεις από διεθνείς οργανισμούς, που παλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
    Την αρχή έκανε η Διεθνής Αμνηστία, η οποία με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Στιβ Κόκμπερν, επικεφαλή της οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνηςτης οργάνωσης, ανέφερε: «Πρέπει η FIFA να είναι έτοιμη να σταματήσει τη διαδικασία, εάν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αντιμετωπιστούν αξιόπιστα».
    Από την πλευρά του πιο σκληρό το παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε «ντροπή» τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στη Σαουδική Αραβία και η πρόεδρος Μίκι Γουόρντεν δήλωσε σχετικά:
    «Η Σαουδική Αραβία δεν πρέπει να ανταμείβεται για την καταστολή της και τη στάση της στο σεβασμό των δικαιωμάτων. Δεν είναι δυνατή η ανεξάρτητη παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία λόγω της κυβερνητικής καταστολής.
    Δεν είναι δυνατό η FIFA να παρακολουθεί και να επιθεωρεί συνεχώς τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία με βάση τη δική της οπτική. Η FIFA αποτυγχάνει στην ευθύνη της απέναντι στον κόσμο του ποδοσφαίρου να διεξάγει τις διαδικασίες ανάθεσης του Μουντιάλ με τρόπο ηθικό, διαφανή, αντικειμενικό και αμερόληπτο.»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ