Η λύση της κυβέρνησης σ΄ ένα πρόβλημα είναι συνήθως εξίσου κακή με το  πρόβλημα. Milton Friedman, 1912-2006, Αμερικανός οικονομολόγος

Ανησυχίες για τις διαδηλώσεις κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στη Eurovision

2 Μαΐου, 2024

Οι σχεδιαζόμενες διαδηλώσεις κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision έχουν δημιουργήσει ανησυχία στα μέλη της εβραϊκής κοινότητας στο Μάλμο της Σουηδίας, που φιλοξενεί τη διοργάνωση, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κοινότητας.

Η Σουηδία έχει υποσχεθεί ένα θεαματικό σόου από τις 7 έως τις 11 Μαΐου αλλά ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα εν μέσω διαδηλώσεων για την στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που πυροδοτήθηκε από την επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Η κοινότητα των περίπου 1.200 Εβραίων ανησυχεί ότι μπορεί να αποτελέσει στόχο των μεγάλων διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου, όταν το Ισραήλ θα συμμετάσχει στον δεύτερο ημιτελικό, και ξανά την ημέρα του τελικού, στις 11 Μαΐου.

«Υπάρχει μια αίσθηση ανησυχίας, έντασης. Δεν μπορώ να πω ότι δεν ανησυχώ», δήλωσε στο Reuters ο Φέλιξ Κράους Σιόγκρεν, ξεναγός στη συναγωγή του Μάλμο.

«Με το Ισραήλ να συμμετέχει στην Eurovision, το κλίμα θα είναι ακόμα πιο έντονο και ίσως η συναγωγή να αποτελέσει στόχο των διαδηλώσεων. Δεν είναι κάτι αδιανόητο».

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), που διοργανώνει τον διαγωνισμό, έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις για αποκλεισμό του Ισραήλ και της διαγωνιζόμενής του, της Έντεν Γκολάν.

Το Μάλμο, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, έχει μια μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα, με τα περισσότερα μέλη της να προέρχονται από το Ιράκ και τη Συρία.