Υπήρξε υπερβολικά συχνά, υπερβολικά εύκολα για κυβερνήσεις και κυβερνήσεις να παρασύρουν τους ανθρώπους σε πόλεμο. Lester B. Pearson, 1897-1972, Καναδός συγγραφέας & διπλωμάτης

Ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή για την προστασία των αγγλικών συλλόγων

7 Νοεμβρίου, 2023

Ο Bρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε τα σχέδια για μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή ποδοσφαίρου, που θα προστατεύει το μέλλον των αγγλικών ποδοσφαιρικών συλλόγων, προοπτική που ανέφερε σήμερα (7/11) σε ομιλία του ο Βασιλιάς Κάρολος. 

 Η ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή για το ποδόσφαιρο (IREF) θα έχει την εξουσία να παρέμβει για να αντιμετωπίσει τις ταμειακές ροές και άλλα συστημικά ζητήματα των συλλόγων, πολλοί από τους οποίους είναι οικονομικά ευάλωτοι.
 «Θα προωθηθεί η νομοθεσία για να διαφυλαχθεί το μέλλον των ποδοσφαιρικών συλλόγων για τις κοινότητες και τους φιλάθλους», είπε ο Βασιλιάς Κάρολος στην ομιλία του.
 «Η ευθραυστότητα της αγγλικής ποδοσφαιρικής πυραμίδας έχει αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.
 «Η κατάρρευση της Μπάρι, ο καταστροφικός αντίκτυπος της πανδημίας στους συλλόγους και το λανθασμένο σχέδιο για μια αποσχισθείσα ευρωπαϊκή Super League αποκάλυψαν όλα την οικονομική δυσλειτουργία ορισμένων συλλόγων και την ανάγκη για περισσότερη ευθύνη για τους οπαδούς».

 Η ρυθμιστική αρχή θα λειτουργήσει ένα σύστημα αδειοδότησης που θα ισχύει για τις πέντε κορυφαίες κατηγορίες του αγγλικού ανδρικού ποδοσφαίρου, ενεργώντας σε θέματα όπως η συμμόρφωση με τους οικονομικούς κανονισμούς, η εταιρική διακυβέρνηση και η σχέση με τους φιλάθλους.

 Θα γίνουν πιο αυστηροί έλεγχοι στους ιδιοκτήτες συλλόγων, θα εισαχθούν στάνταρ πυο θα φορούν τη σχέση με τους φιλάθλους, και δεν θα επιτρέπεται στους συλλόγους να συμμετέχουν σε αποσχισμένα ή χωρίς άδεια πρωταθλήματα.

 Η Fair Game, μια ομάδα συλλόγων που κάνει εκστρατεία για τη βελτίωση της ποδοσφαιρικής διακυβέρνησης, περιέγραψε την ανακοίνωση ως «ιστορική στιγμή για το ποδόσφαιρο.»

 «(Το IREF) αντιπροσωπεύει μια πραγματική ευκαιρία να τερματιστεί ο κύκλος των υπερβολικών δαπανών και της κακοδιαχείρισης που μάστιζε το εθνικό μας παιχνίδι και απείλησε την ίδια την ύπαρξη των συλλόγων μας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fair Game, Νίαλ Κούπερ.
 «Αυτή τη στιγμή σύλλογοι όπως η Σέφιλντ Γουένσντεϊ, η Ρέντινγκ και η Σκάνθορπ Γιουνάιτεντ κοιτάζουν στην άβυσσο. Οι αλόγιστες δαπάνες, η αποσύνδεση μεταξύ των συλλόγων και των κοινοτήτων τους και η ειλικρίνεια στα πρότυπα ισότητας πρέπει να παραδοθούν στον κάδο των σκουπιδιών της ιστορίας. Αυτός ο μετασχηματισμός μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η ρυθμιστική αρχή έχει τα δόντια και τους πόρους να προσφέρει», πρόσθεσε.

 Το κυβερνητικό νομοσχέδιο σημείωσε την επιτυχία της Premier League παγκοσμίως, προσελκύοντας περισσότερους φιλάθλους και υψηλότερα έσοδα από οποιονδήποτε από τους διεθνείς αντιπάλους της τη σεζόν 2021-22. Τα συνολικά έσοδα του πρωταθλήματος ήταν 5,5 δισεκατομμύρια λίρες  έναντι 2,8 δισεκατομμυρίων λιρών για την ισπανική LaLiga.
 Οι σύλλογοι, ωστόσο, χάνουν συνεχώς χρήματα και βασίζονται σε εξωτερική χρηματοδότηση με τα επίπεδα του χρέους τους να αυξάνονται.
 Από τη σεζόν 1999-2000, 19 από τις 23 σεζόν της Premier League είχαν ως αποτέλεσμα απώλειες προ φόρων για όλους τους συλλόγους μαζί. Σε όλη την Premier League και την Championship, το καθαρό χρέος αυξήθηκε σε 4,4 δισεκατομμύρια λίρες το 2022.

 A. Bαζογιάννης