Την πρώτη τους στάση στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, πραγματοποιούν οι επισκέπτες που εισέρχονται από τη νότια είσοδό της, στο περίπτερο της TEXAN. Εκεί, δοκιμάζουν να ανακυκλώσουν συσκευασίες στο τεράστιο Πολυκέντρο Ανακύκλωσης -συνολικής επιφάνειας 25 τ.μ.- και παρακολουθούν μέσα από τη διάφανη βιτρίνα τη διαδικασία διαλογής και συμπίεσης των υλικών. Το χρηματικό όφελος με το οποίο ανταμείβονται γι’ αυτήν τους την οικολογική κίνηση, το κάνουν δωρεά για κοινωνικούς σκοπούς. Ωστόσο, στα 48 αντίστοιχα Πολυκέντρα Ανακύκλωσης που είναι εγκατεστημένα στον δήμο Θεσσαλονίκης, έχουν την επιλογή, αντί της δωρεάς να εκτυπώσουν κουπόνια, με τα οποία έχουν έκπτωση σε συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ.
Πρόκειται για το πλέον σύγχρονο σύστημα ανακύκλωσης σε παγκόσμια κλίμακα, που κάνει σε ελάχιστο χρόνο τη διαλογή και τη συμπίεση των υλικών, αφού ο χρήστης μπορεί να ρίξει ταυτόχρονα μεταλλικές και πλαστικές συσκευασίες, ενώ οι συσκευασίες γυαλιού μπαίνουν σε διαφορετική υποδοχή.
«Τα 48 Πολυκέντρα Ανακύκλωσης, που λειτουργούν αυτήν τη στιγμή στον δήμο Θεσσαλονίκης έχουν αγκαλιαστεί από τους πολίτες και έχουν πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή, η οποία αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΤΕΧΑΝ, Απόστολος Μούργος, επισημαίνοντας πως εκτός από τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα Πολυκέντρα είναι εγκατεστημένα σε περισσότερα από 250 σημεία σε δήμους της Αττικής, της Πελοποννήσου και τη Κρήτης, ενώ ο σχεδιασμός επεκτείνεται συνεχώς.
Το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε συσκευασία είναι 0,03 ευρώ, που σημαίνει ότι ο καταναλωτής που θα ανακυκλώσει 33 τεμάχια παίρνει πίσω ένα ευρώ. Σε όλα τα σημεία υπάρχουν υπάλληλοι που βοηθούν στη διαδικασία και οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 08.00 έως τις 20.30. Στα Πολυκέντρα Ανακύκλωσης, ο πολίτης μπορεί επίσης να ανακυκλώσει χαρτί χωρίς ανταποδοτικό όφελος.
Στο περίπτερο της ΤΕΧΑΝ στην 88η ΔΕΘ, ο επισκέπτης θα ενημερωθεί αναλυτικά για τη διαδικασία της ανακύκλωσης, ενώ θα μάθει χρήσιμες πληροφορίες για τα οφέλη της, όπως για παράδειγμα ότι το πλαστικό παράγεται από πετρέλαιο και απορροφά για την παραγωγή του το 4% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου. Με την ανακύκλωση χιλίων κιλών πλαστικού, λοιπόν, δεν θα απαιτηθούν 500 έτη για να αποσυντεθούν από το περιβάλλον οι ποσότητες αυτές, αλλά και ούτε θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα 732 κιλά αερίου που δημιουργούνται με την παραγωγή του πλαστικού και συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
«Η εκπαίδευση αυτή τη στιγμή είναι η βάση της παιδείας και η ΕΕ ανακοίνωσε ότι μπήκαμε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, που είναι η κυκλική οικονομία και στον πυρήνα της έχει την ανακύκλωση και θα είναι ο σημαντικότερος τομέας για τα επόμενα 300 χρόνια. Οπότε ξεκινώντας από τα σχολεία, τα παιδιά επηρεάζουν και τους γονείς και το συγγενικό περιβάλλον», επισήμανε ο κ. Μούργος και αναφέρθηκε στους σχολικούς διαγωνισμούς ανακύκλωσης που πραγματοποιεί η ΤΕΧΑΝ, με μεγάλα δώρα για τα σχολικά τμήματα που θα ανακυκλώσουν τις περισσότερες συσκευασίες.
Β. Καζ.