«Είναι η ώρα για τις ελληνικές επιχειρήσεις να τολμήσουν το μεγάλο άλμα μπροστά, για να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα τους και να διεκδικήσουν τη θέση που τους αξίζει στη διεθνή αγορά» τόνισε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης, στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, που διοργάνωσε το ΒΕΘ στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Καπνοπώλης αναφέρθηκε στη θετική εικόνα από τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική δυναμική», με φορολογική δικαιοσύνη και με πολιτικές για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού.
«Κρίσιμο ζητούμενο σήμερα είναι να μην πέσουμε στην παγίδα του εφησυχασμού. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η μεταρρυθμιστική δυναμική, που διαμορφώθηκε το προηγούμενο διάστημα, ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός της χώρας. Είναι, επίσης, σημαντικό να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, χωρίς, όμως, οριζόντια μέτρα που στοχοποιούν τον πολύ μικρό και τον πλέον ευάλωτο επιχειρηματία. Παράλληλα θα πρέπει να δοθεί μάχη στο μέτωπο της ακρίβειας, των πληθωριστικών πιέσεων, του ενεργειακού κόστους».
«Η Ελλάδα έχει πλέον επιστρέψει στις αξιόπιστες, υγιείς και δυναμικές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικότερα της Ευρώπης» συνέχισε ο κ. Καπνοπώλης και στις προκλήσεις για την επιχειρηματικότητα και την οικονομία και χαρακτήρισε ως «μια από τις σοβαρότερες» το «μείζον πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους», για το οποίο, ανέφερε:
«Η πολιτεία οφείλει να δει το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή και κυρίως με ρεαλισμό. Η χώρα έχει ανάγκη τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα καθώς αυτή δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και στηρίζει τα κρατικά έσοδα μέσω των φόρων. Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε να απαλλαγούμε από έναν βραχνά, που αποτελεί εμπόδιο και για τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας».
Χαιρετισμός Στ. Κωνσταντινίδη, Σ. Φάμελλου, εκπροσώπων κομμάτων
«Σε μια χρονιά που το κυρίαρχο χαρακτηριστικό για την πατρίδα μας ήταν οι έντονοι αναπτυξιακοί ρυθμοί και η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, άρα η βελτίωση των όρων της αγοράς, τι καλύτερο να ξεκινάμε τη νέα χρονιά με τους ανθρώπους της αγοράς, τους ανθρώπους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης και πρόσθεσε: «Ελπίζω και εύχομαι, το 2024 να δικαιώσει τις προβλέψεις, ούτως ώστε να είναι ένα έτος δημιουργίας και προκοπής για τη χώρα και για τον ελληνικό λαό».
Ο υφυπουργός, ανέφερε ότι «η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε δυναμική και ανθεκτική», παρά τη διεθνή αστάθεια και την άνοδο του πληθωρισμού μέσα στο 2023 και υπογράμμισε ότι ακόμη και μέσα «σε αυτές τις πραγματικά δυστοπικες συνθήκες» η Ελλάδα τα κατάφερε και αναδείχθηκε «ως πόλος σταθερότητας και ανάπτυξης».
Ο κ. Κωνσταντινίδης επεσήμανε ότι οι οιωνοί είναι καλοί και ευχήθηκε να συνεχιστεί και η νέα χρονιά, όπως έκλεισε η παλιά, «με καλές ειδήσεις και θετικά επιτεύγματα», για την οικονομία και πρόσθεσε: «Η ακρίβεια είναι ο αντίπαλος της ελληνικής οικονομίας αυτή τη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την πάταξη της. Πιστεύω, ότι και με τις θεσμικές παρεμβάσεις, που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, η χώρα μας, αλλά και ο τόπος μας, η Βόρεια Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη, θα δουν πολύ καλύτερες μέρες. Τα αναπτυξιακά έργα θα δώσουν νέα προοπτική στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πολλές καλές στιγμές μέσα στο 2024, που θα μας κάνουν ακόμη πιο αισιόδοξους. Καλή χρονιά, χρόνια πολλά σε όλους».
«Οι πληροφορίες που έχουμε εμείς είναι ότι μόνο 36 όμιλοι παίρνουν το 88% του Ταμείου Ανάκαμψης και η Θεσσαλονίκη είναι εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Είναι καλό να ξεκινάμε με ευχές για τη νέα χρονιά, αλλά να λέμε και την αλήθεια», ανέφερε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε: «Και ταυτόχρονα, το τρένο της παραγωγικής ανασυγκρότησης δεν έχει περιλάβει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία έχει πολύ ακριβά καύσιμα, δεν έχει πρόσβαση στο δανεισμό, είναι στην απ’ έξω, μας λένε οι άνθρωποι των επιμελητηρίων, ενώ η ολιγοπωλιακή αγορά, στην οποία πληρώνει και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα πάει καλά… Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλουμε έναν άλλο ρόλο για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που να έχει και χρηματοδοτήσεις και προκοπή».
Ο κ. Φάμελλος μίλησε για την ανάγκη «αποτελεσματικών πολιτικών», σημειώνοντας και για την κυβερνητική επιλογή να προκριθεί, έναντι του εμπορευματικού κέντρου logistics στο πρώην στρατόπεδο «Γκόνου», το έργο του fly over, με «αποτέλεσμα ένα τεράστιο έμφραγμα στην πόλη», χωρίς «κυκλοφοριακή μελέτη διαχείρισης επιπτώσεων» και συνέχισε:
«Μετά τις εκλογές ξεχάσανε τη μικρομεσαία τάξη και τους επιχειρηματίες και είδαμε ένα χαράτσι για όλους τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες, γιατί η κυβέρνηση δεν τα έβαλε με τη φοροδιαφυγή και τώρα την πληρώνουν όλοι και δίκαιοι και άδικοι. Αυτό δεν είναι το μοντέλο που χρειαζόμαστε».
Ο γραμματέας της ΝΕ, Β’ Θεσσαλονίκης και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Κυανιδης μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, σημειώνοντας ότι το χάσμα ανάμεσα στη μικρή και τη μεγάλη επιχειρηματικότητα διευρύνθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης. Χαιρέτισε επίσης η Καλλιόπη Ευαγγελίδου, εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου τόνισε ότι χάρη στις προσπάθειες όλων έγινε εφικτό να καταταχθεί η Θεσσαλονίκη, από τους New York Times, ως ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του περιφερειάρχη, ώστε να βοηθηθεί η επιχειρηματικότητα.
Παραβρέθηκαν, επίσης, οι βουλευτές της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης και Δημήτρης Κούβελας, στελέχη κομμάτων και φορέων, εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ.α..