Αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι να είσαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, αλλά να είσαι αποφασισμένος. Jean Monnet, 1888-1979, Γάλλος οικονομολόγος, πατέρας της ΕΕ

Αλλα δύο κρούσματα ντόπινγκ σε Κινέζους κολυμβητές αποκαλύπτουν οι «New York Times»

30 Ιουλίου, 2024

Ακόμη μία αποκάλυψη για περιπτώσεις ντόπινγκ Κινέζων κολυμβητών, φέρνει στη δημοσιότητα η αμερικανική εφημερίδα “New York Times”. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, δύο αθλητές της χώρας, ένας εκ των οποίων αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς του Παρισιού, βρέθηκαν θετικοί σε στεροειδές αναβολικό το 2022, αλλά αθωώθηκαν από τις κινεζικές αρχές, που απέδωσαν το εύρημα σε μολυσμένα χάμπουργκερ που είχαν καταναλώσει οι κολυμβητές στο Πεκίνο.

Αμεση ήταν η απάντηση στο δημοσίευμα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA), που σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το εν λόγω περιστατικό, το οποίο αφορούσε και άλλους αθλητές (έναν σκοπευτή και έναν αναβάτη) έχει εξεταστεί. Οπως επισημαίνει ο WADA, οι αθλητές τέθηκαν σε προσωρινό αποκλεισμό, που διήρκεσε ως το τέλος του 2023. «Στο πλαίσιο της έρευνάς της, η Chinada (σ.σ. ο Κινεζικός Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ) ανέλυσε εκατοντάδες δείγματα κρέατος από διάφορες πηγές, με δεκάδες να είναι θετικά στη μετανδιενόνη (σ.σ. στεροειδές αναβολικό. Μετά την έρευνά της, η Chinada κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι τέσσερις έλεγχοι συνδέονταν πιθανότατα με μολυσμένμο κρέας και έκλεισε τους φακέλους στα τέλη του 2023, καθώς οι αθλητές παρέμειναν προσωρινά σε αναστολή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο WADA.

Υπενθυμίζεται ότι οι “New York Times”, σε συνεργασία με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, αποκάλυψαν τον περασμένο Απρίλιο ότι 23 κολυμβητές και κολυμβήτριες από την Κίνα είχαν βρεθεί ντοπαρισμένοι το 2021, αλλά δεν τιμωρήθηκαν και οι 13 εξ αυτών αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Η υπόθεση έχει προκαλέσει βαθιά κρίση στις σχέσεις του WADA με τις ΗΠΑ, που έχουν ξεκινήσει ομοσπονδιακή έρευνα για την υπόθεση.

 

Γιάννης Δημητρόγλου