Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου. Αβραάμ Λίνκολν, 1809-1865, Αμερικανός πρόεδρος

Αλκ. Στεφανής: Για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε

Στην ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο σκέψης για την Ασφάλεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις στάθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και πρώην υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, μιλώντας σήμερα, στο «9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών» σε πάνελ με θέμα: «The future of Transatlantic Defense cooperation assessing opportunities and challenges for deepening US – EU collaboration in the coming years» με συντονιστή τον δημοσιογράφο Βασίλη Νέδο.

Ο κ. Στεφανής επισήμανε ότι «ο φόβος έχει επιστρέψει στην Ευρώπη» και «ειδικά στην περιοχή που ζούμε εμείς στην Ελλάδα». «Ο φόβος επανέρχεται και μας κάνει να αναζητούμε λύσεις» πρόσθεσε. 

Όπως είπε, πλέον, «οι προκλήσεις έχουν αλλάξει. Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει ότι δεν είναι εφικτό να υλοποιήσεις επιτυχώς ένα πόλεμο που έρχεται με λογικές, συνθήκες και συνήθειες του παρελθόντος». 
«Επί σειρά ετών η Ευρώπη έχει αφήσει την αμυντική της λειτουργία στο ΝΑΤΟ» εξήγησε και συνέχισε: «Βλέπουμε ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει ανώτατος διοικητής, όπως υπάρχει στο ΝΑΤΟ».  

Αναφέρθηκε, επίσης, στην εισήγηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, «να υπάρχει επίτροπος ‘Αμυνας στην Ευρώπη» και σχολίασε ότι «αυτό είναι ένα πρώτο βήμα» για να μπορούν να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της αμυντικής εξωτερικής πολιτικής.  
«Χρειάζεται να αντιληφθούμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε χθες» τόνισε. «Οι προκλήσεις είναι κοινές. Και έχουμε κοινές λύσεις. Και έχουμε τεράστιες δυνατότητας που μπορούν να ξεπεράσουν κάθε πρόκληση» κατέληξε. 

Ο Jonathan Hoyle, vice president & chief executive, Europe Lockheed Martin, στην τοποθέτησή του στάθηκε στην ανάγκη συνεργασίας «ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ‘Αμυνας» ενώ αναφέρθηκε σε τρεις σημαντικές προκλήσεις, δηλαδή, στα γεγονότα στην Ουκρανία, στην επίδραση του κορονοϊού αλλά και στις αλλαγές που φέρνουν στις πολιτικές ‘Αμυνας οι χρήσεις εμπορικών τεχνολογιών,
«Ο ρυθμός αλλαγών στην τεχνολογία στον εμπορικό τομέα είναι ραγδαίος. Εταιρείες όπως η Microsoft και η Google, ξοδεύουν δέκα φορές περισσότερα χρήματα σε έρευνα και ανάπτυξη από τις εταιρείες του αμυντικού κλάδου. Είδαμε μαζική υιοθέτηση τεχνολογιών εμπορικής βιομηχανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο αμυντικός κλάδος δεν μπορεί ποτέ να ανταγωνιστεί αυτές τις επενδύσεις. Είναι πρόκληση το πως αγκαλιάζουμε αυτές τις εταιρείες που λειτουργούν σε διαφορετική ταχύτητα, πιο ευέλικτα και μπορούν να υιοθετούν τεχνολογίες πιο γρήγορα».

Ο κορονοϊός, είπε, ανέδειξε ότι σε επίπεδο αλυσίδων τροφοδοσίας «είμαστε πολύ ευάλωτοι». «Υπήρξαν», πρόσθεσε, «αναταράξεις που κατά το παρελθόν δεν μπορούσαμε καν να διανοηθούμε». «Πρέπει να σκεφτούμε την αντοχή των εφοδιαστικών μας αλυσίδων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε περισσότερους προμηθευτές» σχολίασε.
Για την Ουκρανία, υπογράμμισε ότι «ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε είναι ότι το μέγεθος μετράει ακόμη». Εδώ και τριάντα χρόνια, συνέχισε, «λειτουργήσαμε με μικρούς κύκλους παραγωγής γιατί δεν θεωρούσαμε ότι απαιτείται μέγεθος παραγωγής». «Η αδυναμία μας να επιταχύνουμε την παραγωγή εξέπληξε πολλούς υπουργούς με τους οποίους συζητώ» συμπλήρωσε.  

«Είναι αναγκαιότητα να συνεργαστούμε για την ενίσχυση της εφοδιαστικής μας αλυσίδας. Αυτές τις προκλήσεις πρέπει να τις λύσουμε μαζί. Δεν μπορούμε να τις λύσουμε μόνοι μας» κατέληξε. 

Από την πλευρά του, ο πρέσβης Philip Kosnett (nonresident Sen. Fellow, Transatlantic Defense & Security Program, CEPA, USA) αναφέρθηκε εκτενώς στο γεγονός ότι οι σχέσεις Ε.Ε. και ΗΠΑ θα μπορούσαν να μεταβληθούν ανάλογα με τις εξέλιξη των προεδρικών εκλογών στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν αρκεί για την Ασφάλεια στην Ευρώπη τα κράτη να επενδύσουν απλώς σε οπλικά συστήματα. «Απαιτείται», είπε, «να εκπαιδεύσεις ένα Στρατό ικανό να πολεμήσει».
«Η Ευρώπη», συνέχισε, «πρέπει να δράσει και να δράσει γρήγορα». Χαρακτήρισε κρίσιμη την πολιτική βούληση αλλά και τη θέληση των πολιτών να συμμετέχουν ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση. 
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη «ρωσική απειλή για την Ευρώπη», ενώ επισήμανε ότι ο Δυτικός κόσμος «έχει τεράστιες δυνατότητες για αποτροπή, αρκεί να τις χρησιμοποιήσει». Όπως είπε, οι δυτικές χώρες έχουν «τεχνολογικό αβαντάζ» ενώ για το ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι «υπήρξε (ως οργανισμός) επιτυχημένο για δεκαετίες και θα συνεχίσει να είναι επιτυχημένο», 

Ο Serban Lungu, director, Defence Integrated Planning Directorate, στο υπουργείο ‘Αμυνας της Ρουμανίας, μιλώντας για τη χώρα του είπε ότι η πολιτική ‘Αμυνας στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Το ΝΑΤΟ, το γεγονός ότι είναι μέλος της Ε.Ε. αλλά και στη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Αναφέρθηκε στη σημαντική γεωστρατηγική θέση της Ρουμανίας, το ρόλο της στη Μαύρη Θάλασσα ενώ για τη ρωσική απειλή και τις υβριδικές επιθέσεις σε υποδομές και τις κυβερνοεπιθέσεις υπογράμμισε ότι «η Ρουμανία έχει στρατηγική για την καταπολέμησή τους από το 2020 και προσπαθεί διαρκώς να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις υβριδικών μορφών πολέμου».

Για τη σημασία της Αλεξανδρούπολης και το διάδρομο προς την Ουκρανία καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ στην περιοχή, σχολίασε ότι «είναι πολιτική μας ότι κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία ανθρωπιστικά και από πλευράς στρατιωτικού οπλισμού».