Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τρέλα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος από το να απελπιστεί. Miguel Cervantes, 1547-1616, Ισπανός συγγραφέας.

Ali Obaid Al Dhaheri: Υπάρχουν εξαιρετικές ευκαιρίες για ανάπτυξη στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας-ΗΑΕ

11 Ιουνίου, 2024

Η σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από δύναμη και βάθος, που υπογραμμίζονται από τα σημαντικά ορόσημα που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο Εμιρατινός πρέσβης Dr. Ali Obaid Al Dhaheri σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μάλιστα, ο Dr. Ali Obaid Al Dhaheri, ο οποίος υπέβαλε πρόσφατα τα διαπιστευτήριά του ως ο νέος πρέσβης των ΗΑΕ στην Ελλάδα, επισήμανε ότι το 2020, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Άμπου Ντάμπι σηματοδότησε την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων μέσω της υπογραφής της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Ακτινογραφώντας τις διμερείς σχέσεις μέσα από το πρίσμα της Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα αναφέρθηκε στους διμερείς δεσμούς στην πολιτική και αμυντική συνεργασία και έδωσε έμφαση στις προοπτικές των οικονομικών σχέσεων. Ειδικότερα, έκανε λόγο για «εξαιρετικές ευκαιρίες για ανάπτυξη στην οικονομική μας συνεργασία» και εξέφρασε τη δέσμευση του περί επέκτασής της ώστε να αντανακλά την τεράστια δυναμική της διμερούς εταιρικής σχέσης. «Η φιλοδοξία των ΗΑΕ είναι να προωθήσει στενότερους δεσμούς μεταξύ επιχειρήσεων και από τις δύο χώρες, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων» είπε αποκρυσταλλώνοντας τη βούληση της χώρας του.

Επίσης, διέβλεψε σημαντικές ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασία με αμοιβαίο όφελος στους τομείς της ενέργειας, της επισιτιστικής ασφάλειας, της επιστήμης, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, της εξερεύνησης του διαστήματος, της γεωργίας των φαρμακευτικών προϊόντων, της εκπαίδευσης, των logistics, της ναυτιλίας και των λιμενικών υποδομών, σημειώνοντας πως αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στο γεωπολιτικό τοπίο.

Περαιτέρω, υπογράμμισε τη σημασία της ελληνοεμιρατινής συνεργασίας στο πλαίσιο του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), που υπογράφηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Εκτίμησε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει άνευ προηγουμένου ευκαιρίες για τις δύο χώρες με το να εισέλθουν σε νέες αγορές.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τόνισε πως τα ΗΑΕ δεσμεύονται να συνεργαστούν με όλα τα σχετικά διεθνή μέρη για να διασφαλίσουν την ταχεία και αποτελεσματική παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους πιο ευάλωτους αμάχους στη Γάζα.

 

Ακολουθεί η συνέντευξη του πρεσβευτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Dr. Ali Obaid Al Dhaheri στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΕΡ: Διαπιστευτήκατε πριν λίγο καιρό ως ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα. Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας; Σε ποιους τομείς των διμερών σχέσεων θα εστιάσετε;

 

ΑΠ: Ήδη από τον πρώτο μου μήνα ως Πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα, γνώρισα κάποιες από τις πλούσιες πολιτιστικές και τουριστικές ομορφιές της χώρας και εκτίμησα αμέσως τη ζεστασιά και τη συντροφικότητα των ανθρώπων εδώ.

Η διμερής σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από τη δύναμή και το βάθος της, που υπογραμμίζονται από τα σημαντικά ορόσημα που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2020, η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στα ΗΑΕ σηματοδότησε την αναβάθμιση των σχέσεών μας μέσω της υπογραφής της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Με πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με την Ελλάδα που έχουν ήδη εδραιωθεί, υπάρχουν εξαιρετικές ευκαιρίες για ανάπτυξη στην οικονομική μας συνεργασία. Επί του παρόντος, το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο κρατών κινείται σε μέτρια επίπεδα, αλλά δεσμευόμαστε να το επεκτείνουμε ώστε να αντανακλά την τεράστια δυναμική της εταιρικής μας σχέσης. Από αυτή την άποψη, η φιλοδοξία των ΗΑΕ είναι να προωθήσει στενότερους δεσμούς μεταξύ επιχειρήσεων και από τις δύο χώρες, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ενθαρρυντική δυναμική στη στρατηγική σχέση μεταξύ των ΗΑΕ και της Ελλάδας. Η συχνότητα των ανταλλαγών υψηλού επιπέδου μεταξύ αξιωματούχων και από τις δύο πλευρές υπογραμμίζει το κοινό μας όραμα και την αμοιβαία αποφασιστικότητα να εμβαθύνουμε τη στρατηγική μας συνεργασία σε διάφορους τομείς.

 

ΕΡ: Η ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο κρατών βασίζεται στην Κοινή Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ. Ποιες είναι οι προοπτικές των διμερών σχέσεων;

 

ΑΠ: Η Κοινή Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των δύο χωρών καλύπτει τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, της πολιτικής, της άμυνας, του πολιτισμού, της κυβέρνησης και της επισιτιστικής ασφάλειας. Τα ΗΑΕ στοχεύουν στην περαιτέρω αύξηση του διμερούς εμπορίου σε επίπεδο που αντανακλά πλήρως τις σημαντικές δυνατότητες και την ικανότητα της ισχυρής μας εταιρικής σχέσης.

Πράγματι, ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ των δύο εθνών αυξήθηκε σε περίπου 771,69 εκατομμύρια ευρώ το 2023, σημειώνοντας αξιοσημείωτη αύξηση 60% σε σύγκριση με τον αριθμό των 481,55 εκατομμυρίων ευρώ του προηγούμενου έτους.

Υπό το πρίσμα αυτής της ουσιαστικής ανάπτυξης, τα ΗΑΕ είναι πεπεισμένα ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς. Βασικοί τομείς όπως η ενέργεια, η επισιτιστική ασφάλεια, η επιστήμη, η καινοτομία και η τεχνολογία, η εξερεύνηση του διαστήματος, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα logistics και οι λιμενικές υποδομές αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στο γεωπολιτικό τοπίο, παρουσιάζοντας σαφείς ευκαιρίες για συνεργασία και αμοιβαίο όφελος.

 

ΕΡ: Ποιες είναι οι ευκαιρίες για τα ελληνικά προϊόντα στην αγορά των ΗΑΕ;

 

ΑΠ: Η εξωτερική πολιτική των ΗΑΕ επικεντρώνεται στην υποστήριξη της μακροπρόθεσμης οικονομικής ευημερίας, με τη χώρα να υιοθετεί καινοτόμες στρατηγικές για οικονομική διαφοροποίηση και να εργάζεται για την οικοδόμηση μιας οικονομίας βασισμένης στη γνώση και την ποικιλομορφία, ενισχυμένη από την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο.

Το οικονομικό επιχειρηματικό περιβάλλον των ΗΑΕ είναι δυναμικό, ακμάζον και ελκυστικό για άμεσες ξένες επενδύσεις, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ των αραβικών εθνών και κατέχοντας προηγμένη θέση παγκοσμίως ως σύγχρονος χρηματοοικονομικός, εμπορικός και οικονομικός κόμβος. Το όραμα της χώρας για τα επόμενα 50 χρόνια είναι να γίνει ένας διεθνής κόμβος για επενδύσεις και οικονομική καινοτομία, με ένα σύστημα χωρίς αποκλεισμούς για την επιχειρηματικότητα, προσφέροντας νέες οικονομικές ευκαιρίες και έργα.

Ως παγκόσμιος ηγέτης για την καινοτομία και τις επενδύσεις, τα ΗΑΕ αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής που εκτείνονται από την Τεχνητή Νοημοσύνη έως τη ρομποτική. Αυτή η στρατηγική εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει το εμπόριο και να ξεκλειδώσει μια νέα εποχή ανάπτυξης, να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και να αυξήσει τη λειτουργική απόδοση. Συγκεκριμένα, τα λιμάνια και οι επιχειρήσεις logistics των ΗΑΕ έχουν πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη πολλών τέτοιων εργαλείων και πλατφορμών, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τη δέσμευση της χώρας για καινοτομία και αριστεία στη διευκόλυνση του εμπορίου.

Από αυτή την άποψη, υπάρχουν πολλές προοπτικές για συνεργασία με την Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των προηγμένων τεχνολογιών και της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Η τεχνητή νοημοσύνη, οι γεωργικές τεχνολογίες – συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών αλιείας και υδατοκαλλιέργειας – υγειονομική περίθαλψη και φαρμακευτικά προϊόντα, εκπαίδευση, εφοδιαστική, ναυτιλία, μεταποίηση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν επίσης τομείς όπου οι δύο χώρες μπορούν να αναπτύξουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους.

 

ΕΡ: Ποια είναι η σημασία του Οικονομικού Διαδρόμου IMEC για τα ΗΑΕ και την Ελλάδα;

 

ΑΠ: Ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) υπογράφηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και αποτελεί μια σημαντική στρατηγική και οικονομική πρωτοβουλία για το εμπόριο, υπογραμμίζοντας τον ρόλο των ΗΑΕ ως παγκόσμιου κόμβου.

Αυτός ο νέος οικονομικός διάδρομος έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει πλήθος ευκαιριών για την ενίσχυση των γεωπολιτικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ των περιοχών και θα συνδέσει τα συμφέροντα 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στην Ινδία και εκατοντάδων εκατομμυρίων καταναλωτών σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αντιπροσωπεύοντας μια νέα πραγματικότητα για οικονομική και πολιτική συνεργασία. Η συμμετοχή των ΗΑΕ υπογράμμισε την ακλόνητη δέσμευσή μας στην πολυμερή συνεργασία και τις διεθνείς προτεραιότητες σε όλους τους τομείς και αντικατοπτρίζει επίσης τις προσπάθειες της χώρας να ενισχύσει αυτές τις διεθνείς συνεργασίες. Το έργο IMEC εργάζεται για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη προωθώντας τη συνδεσιμότητα και την ολοκλήρωση μεταξύ των περιφερειών, ευθυγραμμίζοντας με την εξωτερική πολιτική των ΗΑΕ για υποστήριξη της οικονομικής ευημερίας ως μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής τους για οικονομική διαφοροποίηση και ανάπτυξη ισχυρών διεθνών συνεργασιών μέσω του εμπορίου, της βιομηχανίας και των επενδύσεων.

Η ίδρυση της IMEC αντανακλά τη δέσμευση των ΗΑΕ για την προώθηση της οικονομικής συνδεσιμότητας και ολοκλήρωσης μεταξύ των περιφερειών, ευθυγραμμιζόμενη με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας για οικονομική διαφοροποίηση και βιώσιμη ανάπτυξη. Και η χώρα στοχεύει να συμβάλει καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια. Έχει πολύ ισχυρές σχέσεις με τα συμμετέχοντα μέλη και διαθέτει τα μέσα, όπως λιμενικές υποδομές και λειτουργίες καθώς και logistics για να συμβάλει σημαντικά σε αυτόν τον εμπορικό διάδρομο.

Επιπλέον, τα ΗΑΕ αναγνωρίζουν τον κρίσιμο ρόλο των πολυμερών πρωτοβουλιών όπως το IMEC στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ειδικά ως οικοδεσπότης της πρόσφατης ιστορικής διάσκεψης COP28. Τα ΗΑΕ διερευνούν ενεργά καινοτόμες λύσεις όπως η εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και καθαρού υδρογόνου για την ενίσχυση των περιφερειακών αλυσίδων εφοδιασμού και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να αποτελεί δυνητικό τομέα συνεργασίας με την Ελλάδα.

Καθώς το IMEC διαμορφώνεται και τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα συγκλίνουν, τόσο το ενδοπεριφερειακό εμπόριο και οι διασυνοριακές ψηφιακές υπηρεσίες θα συγκλίνουν. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει άνευ προηγουμένου ευκαιρίες για τα ΗΑΕ και την Ελλάδα να εισέλθουν σε νέες αγορές.

Η συμφωνία IMEC ακολουθεί τη Συμφωνία Συνολικής Οικονομικής Συνεργασίας (CEPA) που υπέγραψαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία το 2022. Η συμφωνία οδήγησε σε αύξηση 16% στο διμερές εμπόριο πέρυσι. Τα ΗΑΕ ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων για την Ινδία το 2022-2023, αντιπροσωπεύοντας επενδύσεις 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

 

ΕΡ: Οι δύο χώρες συνεργάζονται ήδη στον αμυντικό τομέα. Υπάρχει περιθώριο εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας;

 

ΑΠ: Οι δύο χώρες έχουν ήδη βαθιές σχέσεις στον τομέα της άμυνας, με τα ΗΑΕ να συνεργάζονται με την Ελληνική Εναέρια Βιομηχανία για εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και να συμμετέχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Δυνητικά, υπάρχει περιθώριο για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο στρατηγικών εταίρων στην αμυντική βιομηχανία, ιδίως στους τομείς της αμυντικής καινοτομίας, της τεχνολογίας και των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και έργων.

 

ΕΡ: Ανησυχείτε ότι η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάχυση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή;

 

ΑΠ: Από την αρχή της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός, ένα απτό σχέδιο για την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου, την επίτευξη λύσης δύο κρατών και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους.

Τα ΗΑΕ δεσμεύονται να συνεργαστούν με όλα τα σχετικά διεθνή μέρη για να διασφαλίσουν την ταχεία και αποτελεσματική παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους πιο ευάλωτους αμάχους στη Γάζα. Τα ΗΑΕ, σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους, διαπραγματεύτηκαν την ενεργοποίηση ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας που συνδέει την Κύπρο με τη βόρεια Γάζα, με συμφωνία για την προετοιμασία και τη λειτουργία της διαδρομής.

Τα ΗΑΕ συνεχίζουν επίσης τις ανθρωπιστικές προσπάθειές τους για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα με την επιχείρηση «Gallant Knight 3», η οποία έχει παράσχει περισσότερους από 32.000 τόνους ανθρωπιστικής, τροφής και ιατρικής βοήθειας μέσω της αποστολής τριών πλοίων, 260 πτήσεων και της κινητοποίησης 1.243 φορτηγών.

Η ανθρωπιστική βοήθεια περιλάμβανε επίσης τη δημιουργία ενός αυτοσχέδιου νοσοκομείου (field hospital) στη Γάζα, ενός νοσοκομειακού πλοίου που στάλθηκε στην αιγυπτιακή πόλη Al-Arish και την υποδοχή εκατοντάδων ασθενών για ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη και θεραπεία στα ΗΑΕ. Επιπλέον, τα ΗΑΕ έχουν παράσχει πόσιμο νερό μέσω της δημιουργίας έξι μονάδων αφαλάτωσης που παρέχουν 1,2 εκατομμύρια γαλόνια ημερησίως.