Η αποτυχία είναι η μητέρα της επιτυχίας. Κινέζικη παροιμία

Αλ. Χαρίτσης: Δεν μπορεί η Ευρώπη να μετατραπεί σε ακόμη μία πολεμική μηχανή – Διακύβευμα των ευρωεκλογών η ειρήνη

«Έχουμε μπει στη σφαίρα του απόλυτου παραλογισμού. Οδηγούμαστε σε μία κατάσταση η οποία μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή και να οδηγήσει σε μια γενικευμένη σύρραξη», είπε για τις διεθνείς εξελίξεις ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΚΟΝΤΡΑ, χθες το βράδυ.

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι «η ευθύνη της Δύσης είναι τεράστια. Η στάση της Ευρώπης μάς κάνει να ανησυχούμε ακόμα περισσότερο. Φαίνεται ότι η ηγεσία της Ευρώπης αυτήν τη στιγμή έχει αποφασίσει να οδηγήσει σε περαιτέρω στρατιωτικοποίηση την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έκλεισαν τα μάτια απέναντι στην γενοκτονία που συμβαίνει στην Παλαιστίνη και στήριξαν τη μιλιταριστική ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ». «Το ζήτημα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και κυρίως το ζήτημα της ειρήνης είναι αυτό το οποίο πρέπει να είναι κυρίαρχο», σημείωσε και σχολίασε: «Ακούσαμε τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος εμφανιζόταν να παίρνει την πρωτοβουλία για ευρωομόλογο, για αύξηση στρατιωτικών δαπανών. Αλήθεια πού ήταν ο κ. Μητσοτάκης δεκαπέντε χρόνια τώρα, όταν μιλάγαμε για το ευρωομόλογο το οποίο χρειάζεται να εκδοθεί; Την αμοιβαιοποίηση του βάρους, δηλαδή, έτσι ώστε να υπάρξουν ευρωπαϊκές πολιτικές στήριξης του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη, της ανάπτυξης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έναντι του παγκόσμιου ανταγωνισμού».

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς υποστήριξε ότι ζήτησε σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών «γιατί έχουμε μια στρατηγική στροφή της αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής της χώρας, η οποία δεν μπορεί να συντελείται με προσωπικές αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη». «Πρέπει να γίνει αναλυτική ενημέρωση και να υπάρχει μια σοβαρή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για να ξέρουμε πού βαδίζει η χώρα και που εμπλέκεται», τόνισε προσθέτοντας πως αναφέρεται στο ζήτημα της Ερυθράς Θάλασσας και της εμπλοκής της χώρας μας με την αποστολή φρεγάτας.

«Διαχρονικά και από πολλές διαφορετικές κυβερνήσεις και διαφορετικών πολιτικών κατευθύνσεων υπήρχε μια λογική στο αμυντικό δόγμα και στην εξωτερική πολιτική της χώρας ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας, είναι παράγοντας ειρήνης. Πλέον, η Ελλάδα είναι μέρος του προβλήματος», επεσήμανε υπογραμμίζοντας: «Πάμε σε ευρωεκλογές με το ζήτημα ακριβώς της αμυντικής πολιτικής και της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης να κυριαρχεί στην κορυφή της ατζέντας. Εμείς είμαστε απολύτως ξεκάθαροι: Δεν μπορεί η Ευρώπη να μετατραπεί σε μία ακόμη πολεμική μηχανή. Η Ευρώπη πρέπει να είναι εκείνος ο παράγοντας στη διεθνή σκακιέρα ο οποίος ασκεί κάθε δυνατή πίεση έτσι ώστε να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή μας».

Για την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να αναλογιστεί -και ειδικά ως πρωθυπουργός και ως κυβερνών κόμμα- την ευθύνη που έχει σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της χώρας και θα έπρεπε η υποψηφιότητα να έχει αποσυρθεί». «Ο κ. Μπελέρης είναι καταδικασμένος από ελληνικά δικαστήρια για παράνομη οπλοκατοχή. Το μόνο, όμως, που ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη είναι να χαϊδέψει και να ικανοποιήσει το ακροδεξιό ακροατήριο, το οποίο φοβάται ότι θα το χάσει και γι’ αυτό καταφεύγει σε τέτοιες υποψηφιότητες. Νομίζω ότι είναι μια υπόθεση πάρα πολύ σκοτεινή, μια υπόθεση η οποία έχει βρώμικη οσμή ακροδεξιάς», πρόσθεσε.

Σχετικά με την οικονομία και με αφορμή τη χθεσινή απεργία, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι η ακρίβεια «πλήττει κυρίως τους εργαζόμενους, εκείνοι είναι τα πρώτα θύματα του πληθωρισμού απληστίας που είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών». «Την ίδια ώρα που βλέπουμε ότι το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων μειώνεται, οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο έχουν ρεκόρ κερδοφορίας εικοσαετίας. Εδώ, λοιπόν, έχουμε μια όξυνση των ανισοτήτων», τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, ο απεργιακός αγώνας των εργαζόμενων για καλύτερους μισθούς, για συλλογικές συμβάσεις, για προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων τους, για στήριξη του κοινωνικού κράτους, είναι ένας αγώνας δίκαιος, ο οποίος μας αφορά όλες και όλους. Ειδικά για τη Λ