Ο καπιταλισμός έχει ένα μόνιμο ελάττωμα: την άνιση κατανομή του πλούτου. Ο σοσιαλισμός αντίθετα έχει ένα σταθερό προτέρημα: την ίση κατανομή της φτώχειας. Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός πρωθυπουργός, Νόμπελ 1953

Αξιολόγηση κινδύνου αθλητικών διοργανώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπό την ομπρέλα της Σύμβασης Macolin

24 Μαΐου, 2024

Ολοκληρώθηκαν χθες (23/5) στο Μακολέν της Ελβετίας οι εργασίες της 8ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στη χειραγώγηση αγώνων, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Αθλητισμού και προέδρου της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ), Γιώργου Μαυρωτά, καθώς και η 6η συνάντηση των Εθνικών Πλατφορμών. Η συνάντηση έγινε στην ελβετική πόλη επετειακά, διότι φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από την υπογραφή της ομώνυμης σύμβασης από το Συμβούλιο της Ευρώπης ενάντια στη χειραγώγηση αγώνων.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής Παρακολούθησης έγινε αναφορά από την ελληνική αντιπροσωπεία και στις εξελίξεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα, με την άσκηση διώξεων, ως αποτέλεσμα της διερεύνησης στην υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2023.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο αποτέλεσμα των ομάδων εργασίας και ειδικά στην ομάδα εργασίας με αντικείμενο το «ορθολογικό πλαίσιο αθλητικού στοιχηματισμού» (rational betting), δηλαδή το είδος των στοιχημάτων που θα πρέπει να προσφέρονται με βάση και το άρθρο 9 της σύμβασης Macolin. Προτάθηκε και συζητήθηκε ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός που θα αξιολογεί, με αντικειμενικά κριτήρια, τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ως προς την επικινδυνότητα σχετικά με τον κίνδυνο χειραγώγησης, αξιοποιώντας πληροφορίες από διάφορες πηγές όπως ρυθμιστικές αρχές, διεθνείς ομοσπονδίες, εταιρίες αναλύσεων κλπ.

Αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση του παράνομου στοιχηματισμού (άρθρο 16 της Σύμβασης), η οποία θα επεξεργαστεί ένα σύστημα αξιολόγησης των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον αθλητικό στοιχηματισμό με βάση τη συμμόρφωσή τους με τις προβλέψεις της Σύμβασης Macolin και την υιοθέτηση διαφανών διαδικασιών.

Τέλος, η ομάδα εργασίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων παρουσίασε ένα πρότυπο συμφωνίας μεταξύ αθλητικών οργανισμών και παρόχων στοιχηματισμού για την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων, προκειμένου να αποτρέπεται το φαινόμενο στοιχηματισμού από τους ίδιους τους αθλητές στο άθλημά τους.

Σε ό,τι αφορά τις χώρες που προτίθενται να κυρώσουν τη Σύμβαση Macolin, από την ενημέρωση που υπήρχε από τις χώρες επίκειται σύντομα η κύρωση από την Ισπανία, το Βέλγιο και την Λιθουανία.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης έκλεισε με την παρουσίαση από την INTERPOL, την UEFA και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή των ενεργειών που έχουν προγραμματίσει για την παρακολούθηση των στοιχηματικών δεδομένων και την αποτροπή της χειραγώγησης αγώνων στο EURO 2024 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Την επόμενη μέρα, στην 6η συνεδρίαση του Δικτύου Εθνικών Πλατφορμών, ο κ. Μαυρωτάς ενημέρωσε τους εκπρόσωπους των 40 εθνικών πλατφορμών για το e-learning tool που έχει δημιουργήσει η ΕΠΑΘΛΑ, το οποίο πλέον θα είναι διαθέσιμο και στην αγγλική γλώσσα, κάτι που προκάλεσε σημαντικό ενδιαφέρον από τις χώρες που αναπτύσσουν τώρα τα δικά τους εργαλεία.

Από ελληνικής πλευράς, εκτός από τον κ. Μαυρωτά, στις συνεδριάσεις συμμετείχαν ακόμη, η Μαρία Δημοπούλου από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, ως μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Δικτύου Εθνικών Πλατφορμών, και ο Βασίλης Κεραμάρης, νομικός σύμβουλος του γγΑ και συντονιστής της ομάδας αξιολόγησης της ΕΠΑΘΛΑ.

Στο περιθώριο των εργασιών έγινε και ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των συνέδρων για την 10η επέτειο της Σύμβασης Macolin, με αρχηγούς των δύο ομάδων τον πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης Γιώργο Μαυρωτά και τον πρόεδρο του Δικτύου Εθνικών Πλατφορμών, Κορεντέν Σεγκαλέν.