Είναι πιο εύκολο να είσαι ριζοσπάστης παρά μετριοπαθής - Sylvain Tesson

«Αγρότης της Χρονιάς» –  Στήριξη των εξαγωγών σε νέες ανερχόμενες αγορές και τα προβλήματα από την κλιματική αλλαγή και τις καταστροφές 

2 Δεκεμβρίου, 2023

Η πορεία των εξαγωγών στο τομέα της αγροτικής παραγωγής αλλά και τα νέα χρηματοδοτικά προϊόντα που είναι πλέον διαθέσιμα για την στήριξη των αγροτών, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του συνεδρίου για τη βράβευση του «Αγρότη της Χρονιάς» που πραγματοποιείται στη Ξάνθη από την εφημερίδα Agrenda σε συνεργασία με την Tsomokos Communication.

Στην αρχή της συζήτησης, ο κ. Βασίλης Πατίκης, επικεφαλής ανάλυσης ξένων αγορών της τράπεζας Πειραιώς, παρουσίασε το υφιστάμενο διεθνές οικονομικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να ανταπεξέλθει η ελληνική γεωργία και ο Έλληνας αγρότης. 

Στην συνέχεια, ο κ. Αντώνης Σιάρκος, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την προοπτική που υπάρχει στην αγροτική καλλιέργεια παρά το γεγονός όπως είπε ότι «δεν βιώνουμε και την καλύτερη κατάσταση». Μάλιστα, ο κ. Σιάρκος, τόνισε πως η χαμηλή ζήτηση οδήγησε σε μια πίεση στις τιμές των αγροτικών προϊόντων. 

Β. Τζιμούρτας: «Πως να μιλήσεις για τιμές προϊόντων όταν δεν υπάρχουν προϊόντα να πουλήσεις»

Με τα μελανότερα χρήματα παρουσίασε την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας ο αγρότης Βασίλης Τζιμούρτος μετά τις τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή. Με δάκρυα στα μάτια περιέγραψε την κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι τους τελευταίους μήνες. 

«Ανοίγεις τα παράθυρό σου», τόνισε, «και αντί να δεις την ομορφιά του κάμπου βλέπεις μόνο νερό. Κάτω από αυτό το νερό και τις λάσπες είναι θαμμένο το μέλλον των παιδιών μας, η γη μας, τα όνειρά μας, η παραγωγή μας. Και όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στην αγροτική οικονομία. Αν ο αγρότης δεν παράγει αυτό έχει αντίκτυπο σε όλη την αγορά που συνδέεται με την αγροτική οικονομία και ανάπτυξη. Σήμερα, στην Λάρισα, η κατανάλωση των καυσίμων έχει μειωθεί κατά 60% και αυτό γιατί δεν υπάρχει παραγωγή άρα και κατανάλωση. Πως οι αγρότες να βάλουν καύσιμα στα μηχανήματά τους αν δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Μετά από όλα αυτά πως είναι δυνατόν να μιλήσεις για τιμές προϊόντων όταν δεν υπάρχουν προϊόντα να πουλήσεις». 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τζιμούρτας και στην φετινή παραγωγή του σκληρού σιταριού σημειώνοντας ότι ενώ στην αρχή οι τιμές ήταν σε καλά επίπεδα, «στην συνέχεια μπήκε η Τουρκία που μέχρι σήμερα δεν είχε παρουσία και τότε η αγορά βούλιαξε».

Ο Κίμων Θεοφανόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Teofert στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην αγορά λιπάσματος, επισημαίνοντας πως η λιπασματοβιομηχανία παρουσιάζει σήμερα μεγάλες ζημιές και αυτή η πτωτική εικόνα παρατηρείται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις νέες επικερδείς αγορές που όπου επικεντρώνονται πλέον οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αναφέρθηκε ο κ. Γρηγόρης Σταματόπουλος, διευθύνων Σύμβουλος της Export Credit Greece.  

Αγορές όπως της Κίνας, της Ινδίας και της Σιγκαπούρης», τόνισε ο κ. Σταματόπουλος, «με την ανάπτυξη  που έχουν διαμορφώνουν μια νέα μεσαία τάξη που έχουν υψηλά εισοδήματα. Είναι αγορές χωρών που έχουν πλέον μεγάλα περιθώρια κέρδους αλλά την ίδια ώρα έχουν και μεγάλο ρίσκο. Δεν είναι εύκολες αγορές, αξίζει όμως το ρίσκο και η εταιρεία μας στοχεύει να στηρίξει τους Έλληνες εξαγωγείς στο άνοιγμα που θα κάνουν σε αυτές τις αγορές».

Πολύ δύσκολη χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς 

«Είμαστε σαστισμένοι όλοι οι ελαιουργοί από την κατάσταση που διαμορφώνεται φέτος. Είναι μιας πολύ δύσκολη χρονιά για την ελαιοπαραγωγοί», με αυτά τα λόγια περιέγραψε την φετινή κατάσταση στην αγορά του ελαιόλαδου η κ. Βάλια Κελίδου, ελαιουργός και εκπρόσωπος της εταιρείας ΚΥΚΛΩΨ ΑΕ.

Η κ. Κελίδου υπογράμμισε ότι η ακαρπία στα δέντρα λόγω της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο οδήγησαν στην φετινή δύσκολη κατάσταση που βιώνουν όλοι οι παραγωγοί ελαιόλαδου. «Η ακαρπία φέτος είναι ανάλογη με αυτήν του 2020 και του 2021 και δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα αλλά ότι γενικότερα έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής σε όλα τα επίπεδα (καύσιμα, μεροκάματα, λιπάσματα, μεταφορικά)». 

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που παρουσιάζονται προβλήματα στην ακαρπία των δέντρων καθώς και χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Τουρκία που είναι παραγωγές χώρες λαδιού αντιμετωπίζουν ανάλογο προβλήματα. 

Μάλιστα, η κ. Κελίδου τόνισε με έμφαση πως το μείζον αυτό πρόβλημα «ήρθε σε μια χρονική περίοδο όπου η μεγάλη καμπάνια για την χρήση του παρθένου ελαιόλαδου  άρχισε να αποδίδει και οι καταναλωτές να το εμπιστεύονται και να το ζητούν. Δυστυχώς, η ακαρπία των δέντρων μας γυρνάει πολύ πίσω και οι καταναλωτές προκειμένου να βρουν φθηνό λάδι στρέφονται σε αμφιβόλου ποιότητας λάδια».