Η θέληση, όταν δεν συνοδεύεται από δύναμη, θυμίζει μικρά παιδιά που παίζουν στρατιωτάκια. George Canning, 1770-1827, Άγγλος πολιτικός

Α.Γεωργιάδης: Σε τρία με τέσσερα χρόνια θα γίνει τέτοια πρόοδος στην Υγεία με το Ταμείο Ανάκαμψης που κανονικά θα έπρεπε να χρειαστούν εκατό χρόνια για να να γίνει

14 Μαρτίου, 2024

 Τα χρήματα που έχει πάρει το Υπουργείο Υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι κολοσσιαία και θα βοηθήσουν το σύστημα υγείας της Ελλάδος να περάσει μέσα σε τρία με τέσσερα χρόνια σε μία πρόοδο που κανονικά θα έπρεπε να χρειαστεί εκατό χρόνια για να την κάνει, επισήμανε στην τοποθέτηση του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην ετήσια Ημερίδα για την Εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας για την Ελλάδα.  

   «Η βασική μας γραμμή είναι ότι αυτά που λέμε θα γίνονται. Ογδόντα νοσοκομεία ανακαινίζονται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, όλα τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι πιο παλιές κλινικές του ΕΣΥ γίνονται όλες καινούριες», είπε ο υπουργός Υγείας που έκανε λόγο για το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριακής ανακαίνισης που έχει γίνει στην ιστορία και για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς είναι σε ανακαίνιση 156 κέντρα υγείας από τα 318 στο σύνολο τους. «Έχουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τα κέντρα υγείας, που σημαίνει ότι μπορούμε να παρέχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πολύ υψηλού επιπέδου μέσω των χρημάτων αυτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α.Γεωργιάδης και προσέθεσε:

   «Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης χρηματοδοτούμε τα περισσότερα έργα πληροφοριακής ψηφιακής αναβάθμισης διαφόρων ειδών, αλλά θα μείνω στο πιο μεγάλο και το πιο σημαντικό που είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς ο οποίος από μόνος του αλλάζει τα πάντα και μας δίνει στοιχεία και πρόσβαση σε πληροφορίες που θα μπορούν και να βοηθήσουν πολύ σε ατομικό επίπεδο την υγεία του καθενός από μας, αλλά σε συλλογικό επίπεδο θα μας δώσουν πληροφορίες για να σχεδιάσουμε πολιτικές με ακρίβεια που πριν δε θα μπορούσαμε ποτέ να το κάνουμε».

   «Στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας το πρόγραμμα του ΤαμείουΑνάκαμψης μας δίνει χρήματα για να κάνουμε το μεγαλύτερο screening του πληθυσμού για την ανίχνευση σε πρώιμο στάδιο διαφόρων σοβαρών ασθενειών, κυρίως καρκίνου, όπου εκεί πρώτον σώζουμε ανθρώπινες ζωές και δεύτερον δίνουμε καλύτερη ποιότητα ζωής σε αυτούς που τελικά είναι ασθενείς», επισήμανε προσθέτοντας: «τρίτον βοηθάμε το σύστημα καθόσον κάθε αντιμετώπιση και θεραπεία που ξεκινά από την αρχή είναι πολύ λιγότερο κοστοβόρα από ό,τι κάποια η οποία θα γίνει στην πορεία, άρα είναι μεταρρύθμιση πολύ μεγάλου βεληνεκούς για την ωφέλεια την πραγματική της ζωής του ελληνικού λαού. Και παράλληλα με όλα αυτά, χρηματοδοτούμε μια σειρά από άλλα έργα τα οποία μας δίνουν εργαλεία για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τον έλεγχο των δαπανών στην υγεία, για την εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων, για τη δημιουργία των DRGs, σε όλα τα επίπεδα».

   Φέτος έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα ετήσιων προσλήψεων στο ΕΣΥ ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού από την ίδρυσή του, συνέχισε ο υπουργός Υγείας επισημαίνονταςπως σε «έναν χρόνο, 6.500 προσλήψεις μονίμου προσωπικού δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ». «Εάν ερχόντουσαν όλοι θα σας έλεγα ότι είμαστε καλά. Είμαστε τελείως βέβαιοι ότι δεν θα έρθουν όλοι, ούτε θα έχουμε 100% κάλυψη των θέσεων που θα προκηρύξουμε στους γιατρούς, ούτε κάλυψη στο 100% θέσεων που θα προκηρύξουμε στους νοσηλευτές, για να είμαστε τώρα ειλικρινείς» ανέφερε σημειώνοντας πως ηέλλειψη γιατρών και νοσηλευτών δεν είναι ελληνικό πρόβλημα μόνο: «Είχα μία συνάντηση πριν από λίγες μέρες με τον ομόλογό μου από τη Μάλτα, παραδείγματος χάρη, και μου έλεγε πόσο μεγάλο έλλειμμα νοσηλευτών έχουν στη Μάλτα. Άρα αυτό είναι ένα πρόβλημα πιο σύνθετο». «Ο λόγος που προχωράμε πολύ γρήγορα στη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ είναι για να μπορέσουμε να δώσουμε τον τρόπο να κάνουμε τη θέση του γιατρού ή του νοσηλευτή στο ΕΣΥ περισσότερο οικονομικά ελκυστική», εξήγησε.

   Αναφερόμενος στα απογευματινά χειρουργεία, διευκρίνισε πως ως χώρα δεν έχουμε συμφωνήσει με την Επιτροπή για τα απογευματινά χειρουργεία και το πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Ταμείο. «Είμαστε στη φάση που ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε το αίτημα κατά τον νόμιμο τρόπο και να εξεταστεί από τις ευρωπαϊκές Αρχές η επιλογή ή όχι αυτού του προγράμματος και η νόμιμη σύνδεσή του με κάποια από τις υφιστάμενες δράσεις. Πιστεύω όμως ότι κι εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και θα το ταιριάξουμε εκεί που πρέπει να ταιριάξει και οι ευρωπαϊκές Αρχές θα αναγνωρίσουν ότι εδώ μιλάμε για μία κομβική θεμελιώδη μεταρρύθμιση του συστήματος, που αν την επιτύχουμε να δουλέψει σωστά θα μείνει για τα επόμενα πενήντα χρόνια στην Ελλάδα», επισήμανε ο υπουργός Υγείας.

   Η προσπάθεια να βρούμε ένα πιο ευέλικτο σύστημα στο ΕΣΥ, που τελικά θα καταλήγει σε υψηλότερες αμοιβές και σε περισσότερη ελευθερία επιλογών, θα οδηγήσει σε περισσότερους να έρχονται να πιάσουν δουλειά στο ΕΣΥ και άρα έτσι θα καλύψουμε γρηγορότερα το έλλειμμά μας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εκτίμησε ο Α.Γεωργιάδης λέγοντας για τα απογευματινά χειρουργεία: «Η βασική ιδέα είναι πολύ απλή.Να αξιοποιήσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό το υπάρχον προσωπικό, τις υπάρχουσες υποδομές και τις υπάρχουσες δυνατότητες που έχουμε. Το αν θα βρούμε προσωπικό να κάνει τα χειρουργεία, που ήταν η ένσταση που είπατε, το λύνει η ζωή. Σήμερα που μιλάμε, στο κινητό μου αν το ανοίξετε μου έρχονται συνέχεια μηνύματα από νοσοκομεία που ξεκινάνε απογευματινά χειρουργεία. Σχεδόν όλα έχουν ξεκινήσει πια. Δηλαδή ακούω τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους να λένε “μα δεν μπορούν να κάνουν χειρουργεία” και όλα αυτά που δεν μπορούσαν να κάνουν, σήμερα το κάνουν.Και δεν έχει περάσει μια εβδομάδα, δεν έχουμε κλείσει μια εβδομάδα. Γιατί κάνουνε;Γιατί μπορούσαν είναι η απάντηση τόσο απλά. Αν δεν μπορούσαν δεν θα έκαναν».

   «Τα απογευματινά χειρουργεία είναι ελεύθερη επιλογή της χειρουργικής ομάδας, αν θα τα κάνουν ή όχι και είναι ελεύθερη επιλογή του ασθενούς αν θα πάει ή όχι. Άρα τα απογευματινά χειρουργεία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η θεσμοθέτηση μίας ελεύθερης επιλογής», είπε ο υπουργός Υγείας και συνέχισε «Δεν υποχρεώνουμε κανέναν να κάνει τίποτα. Απλώς δεν του το απαγορεύουμε. Η όλη φασαρία όσων είναι αντίθετοι στην ουσία τι λέει: “όχι, να τους το απαγορεύετε”. Άρα, οι βασικές μας θεσμικές μας μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε καλύτερες αμοιβές στο σύστημα, θα προσελκύσουν καλύτερο προσωπικό και θα έρθουν και άλλοι υπουργοί να κάνουν και άλλα, να μην τα κάνουμε όλα εμείς».

   Στα νοσοκομεία μας έχουμε εξαιρετικότατο τεχνολογικό εξοπλισμό, κυρίως λόγω του ΕΣΠΑ και τώρα με το Ταμείο Ανάκαμψης τον συμπληρώνουμε και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είπε ο κ. Γεωργιάδης αλλά παραδέχθηκε πως «στα μικρά έχουμε ακόμα πρόβλημα. Εδώ είμαστε να τα λύσουμε και αυτά. Μια-μια οι δουλειές.Γενικά το σύστημα, να είστε τελείως βέβαιοι ότι σε ένα με ενάμισι χρόνο από σήμερα θα είναι καινούργιο και πολύ-πολύ καλύτερο. Και με το Ταμείο Ανάκαμψης και με τις μεταρρυθμίσεις».  

   Τόνισε ότι «όλες οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε αυτή τη στιγμή έχουν ως στόχο να μπορέσουμε να τους δώσουμε την ευκαιρία στους γιατρούς να κερδίζουν περισσότερα νόμιμα χρήματα από τη δουλειά τους» και κατέληξε: «Στη δημόσια διαβούλευση έχουμε νομοσχέδιο πουεπιτρέπουμε την παροχή ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ. Κάναμε τα απογευματινά χειρουργεία, θα επιτρέψουμε στο μέλλον στους ιδιώτες γιατρούς να μπαίνουν στο ΕΣΥ υπό όρους και προϋποθέσεις, αναλαμβάνοντας και αυτοί ευθύνες μέσα στο σύστημα. Η βασική μας μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη ελευθερία στο σύστημα».