Όταν η κοινωνία είναι ανήμπορη να δημιουργήσει κράτος, τότε το κράτος πρέπει να δημιουργήσει κοινωνία. Charles Maurice de Talleyrand, 1754-1838, Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών

Αφιερώνει τη 12η αγωνιστική στη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

23 Νοεμβρίου, 2023

Με αφορμή τη διεθνή ημέρα (25/11) για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, καθώς και τα ανησυχητικά αυξανόμενα κρούσματα περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στην ελληνική κοινωνία, η Super League αφιερώνει τη 12η αγωνιστική ημέρα του πρωταθλήματος στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της φίλαθλης κοινής γνώμης, για το σημαντικό αυτό ζήτημα. Η ανακοίνωση της λίγκας αναφέρει:

«Η Super League και όλες οι ομάδες που απαρτίζουν το κορυφαίο διασυλλογικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, του πιο δημοφιλούς αθλήματος στη χώρα μας, στέλνουν ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία, ένα μήνυμα ισότητας και για την εξάλειψη αρνητικών αντιλήψεων και στερεοτύπων: «Δεν είσαι μόνη! Σπάσε τη σιωπή!»

Η αναπληρώτρια πρόεδρος της Super League Κάτια Κοξένογλου, σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «H Super League στέκεται διαχρονικά αρωγός σε κάθε ενέργεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, όλων των φιλάθλων, ανεξαρτήτως συλλογικής προτίμησης και φύλου.

Η 25η Νοεμβρίου, η οποία είναι η διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς όχι μόνο τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών έχουν αυξηθεί δραματικά στη χώρα μας, αλλά επίσης διότι πρέπει επιτέλους όλοι να κατανοήσουμε ότι οι εγκληματικές συμπεριφορές κατά των γυναικών θα πρέπει να καταδικάζονται από όλους, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς δικαιολογίες.

Αξιοποιώντας την τεράστια δυναμική του ποδοσφαίρου, η Super League και όλες οι ομάδες, στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή βίας, τη σεξουαλική, τη σωματική, την ψυχολογική, την οικονομική βία, αλλά και την παρενοχλητική παρακολούθηση, τη σωματεμπορία και το βιασμό.»

Η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών καθιερώθηκε από τη Γεν. Συνέλευση του Ο.Η.Ε. τον Δεκέμβριο του 1999 για να αναδείξει το μείζον αυτό πρόβλημα στις πραγματικές του  διαστάσεις. Ο Π.Ο.Υ. όρισε ως γυναικοκτονία την ανθρωποκτονία γυναικών από πρόθεση, με κριτήριο το φύλο.

Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία, ή και τις δύο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα. Το 55% των γυναικών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ το 11% έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση.
Στοιχεία για την Ελλάδα:

-υπόθεση ενδοοικογενειακή- το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες.
-υπόθεση διεθνής -το 16% των γυναικών που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές.
-υπόθεση όχι ταξική – το 70% των θυμάτων είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης και πάνω από το 50% των δραστών είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.»