Στοίχημα να προλάβει την επόμενη αντιπυρική περίοδο, ως προς τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, έχει θέσει η κυβέρνηση, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης μιλώντας σήμερα στο 7ο Thessaloniki Summit, που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
«Δεν πρέπει να καεί κανένα άλλο δάσος, όλες οι λύσεις στοχεύουν σε αυτό» είπε ο κ. Κυρανάκης και υπενθύμισε ότι ήδη «έτρεξαν» με επιτυχία δύο δοκιμαστικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης (σ.σ. στην Πεντέλη) για γρήγορο εντοπισμό εστιών φωτιάς και καπνού, με μικροκάμερες χαμηλού κόστους εγκατεστημένες σε κεραίες κινητής, με στόχο μέσα στα πρώτα ένα έως τρία λεπτά από την εκδήλωση ενός γεγονότος να αποστέλλεται στον κοντινότερο πυροσβεστικό σταθμό ένα geolocation (γεωτοποθεσία).
Επιπλέον, προς την ίδια κατεύθυνση δρομολογούνται η πλατφόρμα για τον καθαρισμό οικοπέδων από τους δήμους (σ.σ. από εύφλεκτα υλικά), αλλά και το πρόγραμμα μικροδορυφόρων, σε συνεργασία με την ESA (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος), ώστε «στην επόμενη αντιπυρική περίοδο να έχουμε επαρκή δορυφορικά δεδομένα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε με το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα να γνωρίζουν πού ακριβώς θα πρέπει να επιχειρήσουν».
Ο κ. Κυρανάκης επισήμανε ότι, εν μέσω πανδημίας, πολλές διαδικασίες για διάφορα προγράμματα κατ’ ανάγκη δεν «έτρεξαν», αλλά από τη στιγμή της υπογραφής της σχετικής σύμβασης, ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να υλοποιηθεί εντός τεσσάρων μηνών.
Γιατί η παγκόσμια οικονομία να παράγει μια καινούργια …Γερμανία κάθε χρόνο
Η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων -εννέα στις δέκα- έχουν μεν εγκαταστήσει τα απαραίτητα πληροφοριακά συστήματα, αλλά εξ αυτών μόνο τέσσερις στις δέκα ψηφιοποίησαν ή αυτοματοποίησαν επιχειρηματικές διαδικασίες στον επιθυμητό βαθμό και μόλις πέντε στις δέκα είδαν οφέλη. Τα παραπάνω επισήμανε ο Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής ηλεκτρονικού επιχειρείν στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της σχολής Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).
Ο καθηγητής έκανε ακόμα λόγο για έλλειψη υβριδικότητας στα αντικείμενα σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια. Όπως είπε, το 40% των μεταπτυχιακών στο πανεπιστήμιο είναι τεχνικής κατεύθυνσης. Σήμερα, άνθρωποι 35 ετών με καλές τεχνικές γνώσεις, αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να συνδυάσουν αυτά τα αντικείμενα με γνώσεις μάνατζμεντ και επιχειρείν, αλλά αυτός ο συνδυασμός θα πρέπει να συμβαίνει πλέον νωρίτερα, στο επίπεδο των προπτυχιακών σπουδών.
Ερωτηθείς για το πώς εξελίσσεται η πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων σε θέματα ESG (Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Διακυβέρνησης), ο κ. Δουκίδης επισήμανε ότι, για να μπορέσει η παγκόσμια οικονομία να πετύχει τους στόχους που τίθενται στο επίπεδο του Περιβάλλοντος (το «E» -Environment- στο αρκτικόλεξο ESG) και να επιτευχθεί η μετάβαση στη νέα εποχή, χρειάζονται περίπου 3 τρισ. δολάρια τον χρόνο, ήτοι περίπου η ετήσια οικονομία της Γερμανίας. «Για να πορευτούμε λοιπόν πετυχημένα σε αυτόν τον στόχο πρέπει η παγκόσμια οικονομία να παράγει μια καινούργια Γερμανία κάθε χρόνο» σημείωσε και πρόσθεσε ότι σε μια περίοδο που η Ευρώπη βρίσκεται σε άμυνα, απέναντι στην Κίνα, αλλά και τις ΗΠΑ, δεν υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική. «Το κάθε κράτος κάνει τα δικά του και το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι έχουμε μικρό μέγεθος επιχειρήσεων. Έχουμε εγκλωβιστεί νομίζω και δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή τι επίδραση θα έχει αυτό σε εμάς από 2030 και μετά» εκτίμησε.
Ως προς την κοινωνία -το «S», social στο αρκτικόλεξο, διατύπωσε την εκτίμηση ότι ελληνικές εταιρείες τα πηγαίνουν σε μεγάλο βαθμό καλά, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι στο «G», governance, ήτοι τη διακυβέρνηση, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μικρό μέγεθος και έχει δημιουργηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο, «που μας πήγε από το μηδέν στο εκατό» σε έναν χρόνο, με αποτέλεσμα ακόμα και μεγαλύτερες εταιρείες, εισηγμένες στο χρηματιστήριο, να έχουν τεράστιο πρόβλημα να λειτουργήσουν βάσει του συγκεκριμένου συστήματος διακυβέρνησης.
Οι ΙΚΕ, η εκτόξευση των spinoff και η «χλιαρή» εμπορική αξιοποίηση
Ο κ. Δουκίδης επισήμανε ακόμα ότι στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης επιχειρηματικά έγινε όταν δημιουργήθηκαν οι ΙΚΕ πριν από 15 χρόνια, και πρόσθεσε ότι σε χώρες όπως η Ολλανδία, η συγκεκριμένη μορφή επιχείρησης αξιοποιείται σήμερα για να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο για φοιτητές και ερευνητές, που θέλουν να επιχειρήσουν.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στα πιο ώριμα χαρακτηριστικά που έχει αποκτήσει πλέον η δεύτερη γενιά νεοφυούς επιχειρηματικότητας, εντός και εκτός πανεπιστημίων, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι όσον αφορά την ακαδημαϊκή έρευνα, η Ελλάδα κατατάσσεται έβδομη ή όγδοη στην Ευρώπη ως προς τη συμμετοχή στα ευρωπαϊκά προγράμματα, ήτοι στο επίπεδο της Φινλανδίας, αλλά η Φινλανδία έχει 50 φορές μεγαλύτερη εμπορική αξιοποίηση. Πρόσθεσε, δε, ότι με το νέο νομοσχέδιο, που κατέγραψε τη διαφανή διαδικασία εμπορευματοποίησης της έρευνας, ο αριθμός των spinoffs (εταιρειών τεχνοβλαστών στα πανεπιστήμια) εκτινάχθηκε -από τις περίπου 12 στις 122, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 250, σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα.
Ο κ. Δουκίδης υπενθύμισε ακόμα ότι βάσει έρευνας που κυκλοφόρησε πριν από λίγες εβδομάδες και κατέγραψε τους κορυφαίους ερευνητές στην ΕΕ στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι Έλληνες βρίσκονται στην τρίτη θέση. «Είμαστε πολύ μπροστά στο εξειδικευμένο ταλέντο, πώς μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε; Έχουμε τη δυνατότητα να προσελκύσουμε κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους στη χώρα;» διερωτήθηκε.
Αλλάζει η κουλτούρα στις ελληνικές επιχειρήσεις ως προς την ΤΝ
Διαφορά κουλτούρας στις ελληνικές επιχειρήσεις, ως προς την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης, διαπιστώνει τα τελευταία χρόνια η γενική διευθύντρια της Microsoft Greece για τις αγορές Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας Γιάννα Ανδρονοπούλου. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη κινείται πάρα πολύ γρήγορα και κάθε ώρα που μιλάμε υπάρχουν εξελίξεις. Δεν είναι όπως παλιά, που λέγαμε θα περιμένω δύο χρόνια για να υιοθετήσω μια νέα πρακτική που είδα στις ΗΠΑ. Είχαμε για παράδειγμα ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες “μπήκαν” στη χρήση ΤΝ και συγκεκριμένα στο Co-Pilot της Microsoft, ήδη από όταν ακόμα ήταν σε preview» σημείωσε και αναφέρθηκε και στα πολλά προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων, που έχουν «τρέξει» στις ελληνικές επιχειρήσεις. Η κ. Ανδρονοπούλου επισήμανε ακόμα ότι είναι πολύ σημαντικό, οι προπτυχιακές δεξιότητες να προστεθούν στις προπτυχιακές σπουδές στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Μπορεί η Ελλάδα να παίξει στρατηγικό ρόλο στην εφοδιαστική αλυσίδα;
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει στρατηγικό ρόλο στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι οποίες μετακινούνται από τη λογική του global (παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες) στη λογική των περιφερειακών, εξέφρασε ο δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, country managing director της Accenture Greece.
«Στον φαρμακευτικό, αλλά και σε άλλους κλάδους, όπως στις μπαταρίες, ενδεχομένως στο υδρογόνο ή και στα σπάνια μέταλλα, υπάρχει ρόλος να παίξουμε ως ελληνική οικονομία και επιχειρήσεις» εκτίμησε και υπενθύμισε πως η πανδημία επηρέασε τουλάχιστον το 40% των επιχειρήσεων παγκοσμίως σε όρους ανατροπών στην εφοδιαστική αλυσίδα, σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις διαπιστώνουν μόλις το 17% των εργαζομένων τους μπορούν να «γυρίσουν» σε άλλα αντικείμενα μέσω reskilling.
Τεχνητή Νοημοσύνη όπως …κάμβρια έκρηξη
«Το Industry 4.0 έχει ήδη ξεπεραστεί από πραγματικότητα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη ακόμα δεν έχουμε αντιληφθεί τι μπορεί να φέρει, νομίζω πως μοιάζει πάρα πολύ με την κάμβρια έκρηξη, που έγινε στη Γη πριν από περίπου 500 εκατ. χρόνια και άρχισαν να υπάρχουν έμβια όντα (…) Δεν είναι το τέλος της ανθρώπινης ιστορίας, αλλά το τέλος της ιστορίας που επηρεάζουν μόνο οι άνθρωποι» σημείωσε, από την πλευρά του, ο Ανδρέας Ξηρόκωστας, managing director της SAP Hellas, ο οποίος επισήμανε ακόμα ότι οι στόχοι της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την οικονομική ανάπτυξη και την κουλτούρα μιας χώρας.
Ο κ. Ξηρόκωστας συμπλήρωσε επίσης ότι σε εποχές έντονης αστάθειας, όπου η συζήτηση δεν είναι μόνο τεχνολογική ούτε μόνο κοινωνική, ο ρόλος της ηγεσίας είναι εξαιρετικά κρίσιμος: «Ο διοικητής, ο μάνατζερ έχει εξουσία, ο ηγέτης έχει ευθύνη. Όλοι βρισκόμαστε σε στιγμή ιστορικής ευθύνης, γιατί οι αποφάσεις που παίρνουμε σήμερα, θα επηρεάσουν όχι απλά το αύριο, αλλά τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης μακροπρόθεσμα. Αν καταδικάζουμε μια επιχείρηση στο χθες, γιατί κοιτάζουμε μόνο τον ισολογισμό του 2024, ίσως αυτό θα μας δώσει βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά θα μας καταδικάσει στο μέλλον» τόνισε.
Έξυπνο εργοστάσιο και μετασχηματισμός πλάνου βιωσιμότητας
Από τη μαζική παραγωγή στη μαζική εξειδίκευση κινείται η παγκόσμια βιομηχανία, σε μια εποχή που όλα αμφισβητούνται και χρειάζεται να τα δούμε από την αρχή, όπως επισήμανε ο CEO της Papastratos Greece, Γεώργιος Μαργώνης, σημειώνοντας ότι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την έκρηξη της τεχνολογίας, αλλά και με το γεγονός ότι ο καταναλωτής ζητά πλέον μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων, ταχύτερα και για πολλές διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων. Στο σκηνικό αυτό, το ζητούμενο είναι πώς θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία τόσο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όσο και για την εξυπηρέτηση των αναγκών των καταναλωτών και πώς το εργοστάσιο θα γίνει πιο «έξυπνο», ώστε αν κάτι συμβαίνει στην παραγωγή να δίδεται άμεσα ενημέρωση σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής, αλλά και να καταγράφεται διαρκώς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Ο κ. Μαργώνης υπενθύμισε ακόμα ότι η Παπαστράτος στην Ελλάδα και η Philip Morris Ιnternational εκκίνησαν πριν από 10 και 15 χρόνια αντίστοιχα, να βλέπουν το πλάνο βιωσιμότητάς τους και στην πορεία -μεταξύ άλλων- μετασχημάτισαν το ανθρώπινο ταλέντο και άλλαξαν τις μηχανές παραγωγής ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες παραγωγής λιγότερο βλαβερών προϊόντων.
Είπε επίσης ότι από το 2017 ώς σήμερα, έγιναν στην εταιρεία πάνω από 1000 προσλήψεις ενώ από την αρχή. μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν «τρέξει» 100.000 ώρες εκπαίδευσης προσωπικού. Παράλληλα, η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% ώς το 2025._
Αλεξάνδρα Γούτα