Αν κάποιος μάθει καλά Ελληνικά, μπορεί να βρει σχεδόν ολόκληρη την ποίηση στον Όμηρο. Ezra Pound, 1885-1972, Αμερικανός ποιητής

3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Ιθάκης 2024 – Απονομή βραβείων διαγωνιστικού τμήματος

23 Σεπτεμβρίου, 2024

Με την απονομή των βραβείων του διαγωνιστικού τμήματος του 3ου Φεστιβάλ Θεάτρου Ιθάκης (17-22/9), που φέτος είχε ως κεντρικό θέμα την κωμωδία, έκλεισε μια εβδομάδα γεμάτη γέλιο, έμπνευση και καλλιτεχνική αναζήτηση.

 

Το 1ο βραβείο πήρε η ομάδα ΏμεγαΨυΧη (Αβραάμ Σειρεκίδης, Στέλιος Βελκόπουλος) -με τους δύο ηθοποιούς να κερδίζουν, ισοψηφώντας, και το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας-, το 2ο βραβείο έλαβε η ομάδα ΤΗΛΕperformance (Κωστής Σταυρουλάκης, Πέπη Γιαννιώτη) και το τρίτο η ομάδα Cro(c)sover (Μαρίνα Σκούρτη, Τζένη Χατζηβασίλη). Το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας κέρδισε η Ελένη Αϊβαλιώτου, ενώ ειδική μνεία έγινε στην Πέπη Γιαννιώτη, την ηθοποιό που ακολούθησε σε απόσταση αναπνοής. Όλοι οι νικητές δήλωσαν συγκινημένοι για τη διάκριση, τονίζοντας τη σημασία της, κυρίως όμως την αξία της μεταξύ τους συνεργασίας αλλά και του “ταξιδιού” που τους έφερε συμβολικά και πραγματικά στην Ιθάκη.

 

Όμως στη θεατρική γιορτή, που για τρίτη χρονιά πραγματοποιήθηκε στο μαγευτικό νησί του Ιονίου, αναβιώνοντας το ιστορικό Φεστιβάλ Θεάτρου Ιθάκης (1975- 1998), δεν υπήρχαν νικητές και ηττημένοι.

 

«Μιλάμε για μια απόσταση μεταξύ του 9 και 10 (σ.σ. η ανώτερη βαθμολογία ήταν το 10), το βραβείο ανήκει σε όλους», δήλωσε ο ηθοποιός και συγγραφέας Χάρης Ρώμας – «Η κάθε διασκευή είναι καλύτερη από την άλλη», είπε ο Ανδρέας Φλουράκης, θεατρικός συγγραφέας και καθηγητής – «Δεν είναι θέμα βραβείου καθόλου, συνεχίστε να κάνετε αυτή την υπέροχη δουλειά», επισήμανε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Γάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης -μαζί με την θεατρολόγο και σκηνοθέτιδα Αθηνά Αρσένη-, μέλη όλοι της κριτικής επιτροπής. «Πρέπει να έχουμε κάτι που να ενώνει τα Ιόνια νησιά καλλιτεχνικά. Το Φεστιβάλ Θεάτρου Ιθάκης είναι το πρότυπο λόγω της πολύ σημαντικής ιστορίας του, αλλά και επειδή έχει το έμψυχο δυναμικό. Πρέπει να γίνει το πρότυπο οδηγός», ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και κριτικός θεάτρου Γιώργος Πεφάνης, μέλος επίσης της επιτροπής.

 

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους νέους, που πρέπει να πάρουν τη σκυτάλη στα χέρια τους, όχι μόνο μέσα από το θέατρο αλλά και γενικά στη ζωή. Του χρόνου θα είμαστε πάλι εδώ, σε αυτήν την αίθουσα, ελπίζω με περισσότερες μέρες και περισσότερα παιδιά», δήλωσε ο δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας.

 

Οι διαγωνιζόμενοι, που ήταν χωρισμένοι ανά ντουέτα σε 8 ομάδες, είχαν να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη πρόκληση: Να αποδώσουν την “Οδύσσεια” με τρόπο που να ανταποκρίνεται στη θεματική “Κωμωδία… αντίδοτο στην παρακμή”. Κάθε ομάδα, που είχε επεξεργαστεί τρεις συνεχόμενες ραψωδίες της Οδύσσειας, έπρεπε μέσα σε 10 λεπτά να δώσει τη δική της εκδοχή στην απόδοση του ομηρικού έπους, πάντα με επίκεντρο τη θεματική, κερδίζοντας τελικά τις εντυπώσεις, τον ενθουσιασμό και το χειροκρότημα.

 

Οι οκτώ θεατρικές ομάδες από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ήταν οι:

– ΤΗΛΕperformance (Κωστής Σταυρουλάκης, Πέπη Γιαννιώτη)

– KUNST (Όλγα Καπαγιορίδου, Κατερίνα Φαχούρι)

– Ταξιδιώτες (Ταλιαδούρου Αγγελική, Χρήστος Γκόγκος)

– Cro(c)sover (Μαρίνα Σκούρτη, Τζένη Χατζηβασίλη)

– Μπαρκαλεόνε (Ελένη Αϊβαλιώτου, Θανάσης Πεθεριώτης)

– Ροδύσσεια (Καραμαρίτη Σταυρούλα Βασιλεία, Μαριέττα Κούρτη)

– Catdams (Αλεξάνδρα Κατσιφώλη, Ευτυχία Τομαζίνου)

– ΏμεγαΨυΧη (Αβραάμ Σειρεκίδης, Στέλιος Βελκόπουλος).

 

Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους Γιώργο Πεφάνη (πρόεδρος και καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, κριτικός θεάτρου), Ανδρέα Φλουράκη (θεατρικός συγγραφέας, διδάσκων στο ΠΜΣ “Δημιουργική Γραφή και Πολιτισμικές Βιομηχανίες” του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Χάρη Ρώμα (ηθοποιός – σεναριογράφος – συγγραφέας), Κώστα Γάκη (ηθοποιός – σκηνοθέτης), Αθηνά Αρσένη (θεατρολόγος – σκηνοθέτης).

 

Κατά την τελετή λήξης του φεστιβάλ, που έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Μορφωτικού Κέντρου, στο Βαθύ της Ιθάκης, παρουσιάστηκε επίσης η παράσταση “Οι Κομπάρσοι”, από την ομάδα θεάτρου SPEED-A, μια δημιουργία των Πάνου Λάσπα και Χρήστου Σταυρίδη, με τους διαγωνιζόμενους, καθώς και άλλους ηθοποιούς, να συμμετέχουν ως ένας σύγχρονος χορός, αλλά και ως ένα “κωμικό πυροτέχνημα”, όπως ονομαζόταν το εντατικό σεμινάριο που παρακολούθησαν τις ημέρες του φεστιβάλ, υπό την καθοδήγηση του Κώστα Γάκη. Η βραδιά “έκλεισε” με την απονομή τιμητικής πλακέτας στον Χάρη Ρώμα, που δήλωσε «πανευτυχής για τη διάκριση από ένα φεστιβάλ που περιστοιχίζεται από ανθρώπους με άποψη οι οποίοι σέβονται τον πολιτισμό και τους νέους καλλιτέχνες».

 

Η τελετή λήξης ολοκληρώθηκε με τις δηλώσεις του Σπύρου Αρσένη, πρώην δημάρχου και εμπνευστή του ιστορικού Φεστιβάλ Θεάτρου Ιθάκης, που αφηγήθηκε σημαντικές στιγμές της διοργάνωσης η οποία έφερε στην Ελλάδα σπουδαίες προσωπικότητες του θεάτρου, όπως ο συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο, ο σκηνοθέτης Κάρολος Κουν, οι ηθοποιοί Στέφανος Ληναίος και Έλλη Φωτίου.

 

Εκτός από την “ΑΥΛΑΙΑ”, το διαγωνιστικό μέρος, το 3ο Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης αποτελούνταν επίσης από τη “ΣΚΗΝΗ”, όπου παρουσιάστηκαν οκτώ μοναδικές παραστάσεις μεγάλης διάρκειας από επαγγελματικούς θεατρικούς θιάσους (“Τα ραδίκια ανάποδα”, θεατρικός μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη, “Προσοχή εκτελούνται έργα”, Devised Παράσταση της θεατρικής ομάδας ΤΡΟΧΙΕΣ, “Οι τρελοί της Βαλένθια” του Λόπε ντε Βέγκα, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Καλαμπόκη, από την Αθηναϊκή Σκηνή, “Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι” της Δήμητρας Παπαδοπούλου, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη και ερμηνεία Παύλου Λουτσίδη, “Μικρόκοσμοι-Improv Show”, Ομάδα Σέλας, “Οι κομπάρσοι”, ομάδα θεάτρου Speed-a, “Ο Βασιλιάς με το Δέντρο στην Καρδιά, ένα ηπειρώτικο παραμύθι”, Ομάδα θεάτρου Μπαγαμπόντο, θέατρο για παιδιά και “Ο Ιππότης της αγάπης” της Νατάσας Φαίης Κοσμίδου, από την Ομάδα Θεάτρου “Εν Πλω”, θέατρο για παιδιά).

 

Τα “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ”, το τρίτο μέρος του Φεστιβάλ, περιλάμβανε θεατρικά εκπαιδευτικά σεμινάρια, ανοιχτά προς όλη την κοινωνία και όλες τις ηλικίες:

 

“Κωμικό πυροτέχνημα”. Ένα πρακτικό σεμινάριο κωμωδίας στο οποίο ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Γάκης συμπεριέλαβε όλους τους συμμετέχοντες του Φεστιβάλ Ιθάκης σε μια ξεκαρδιστική παράσταση κωμωδίας.

 

“Παίζω και γράφω, γράφω και γελώ”. Ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής από την θεατρολόγο, σκηνοθέτη Αθηνά Αρσένη.

 

“Θεατρομυθικά”. Ένα θεωρητικό σεμινάριο για την κωμωδία, το σατυρικό δράμα και σάτιρα της τραγωδίας από την θεατρολόγο, ηθοποιό Μαρία Χριστοδούλου.

 

“Περί Κωμωδίας”. Ένα ανοιχτό τραπέζι – συζήτηση για την κωμωδία στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο. Συμμετείχαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Θεατρικού Φεστιβάλ Ιθάκης.

 

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας του φεστιβάλ.

 

Ελένη Μάρκου