Το Evia Film Project, η πενθήμερη γιορτή του πράσινου σινεμά στη Βόρεια Εύβοια που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, επιστρέφει ανανεωμένη από σήμερα, 2 Ιουλίου έως τις 6 του μήνα στην Αιδηψό, στην Αγία Άννα και στη Λίμνη, με ελεύθερη είσοδο. Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο ταινίες, εκπαιδευτικές δράσεις για επαγγελματίες, παιδιά και φοιτητές, ανοιχτές συζητήσεις, μουσική και γαστρονομία, η διοργάνωση λειτουργεί ως μία πλατφόρμα αφύπνισης για τις συνέπειες της περιβαλλοντικής καταστροφής και της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ως έναυσμα για την αναγέννηση μιας περιοχής που κουβαλά βαθιές πληγές τόσο σε συμβολικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
«Το Evia Film Project δεν είναι μόνο ο τρίτος πόλος δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, είναι κάτι συνολικότερο και σημαντικότερο. Καταρχάς, είναι ένα μάθημα αγάπης που πήραμε στη Βόρεια Εύβοια απ’ όλους τους φορείς, τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους της περιοχής μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Είναι, όμως, και ένα μάθημα οικολογίας και βιωσιμότητας» δηλώνει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό και προσθέτει:
«Εδώ, σε αυτόν τον υπέροχο τόπο, μάθαμε τα τελευταία δύο χρόνια πώς να ισορροπήσουμε την καθημερινή μας ζωή, τις δουλειές μας και τη διατροφή μας με τις ανάγκες του περιβάλλοντος. Νιώθουμε, λοιπόν, την υποχρέωση να μεταδώσουμε όλα αυτά που διδαχθήκαμε στα παιδιά, στους φοιτητές, στους επαγγελματίες του σινεμά που φιλοξενούμε κάθε χρόνο. Η κλιματική κρίση δεν είναι κάτι αφηρημένο. Συμβαίνει τώρα. Και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποφασίζει να δράσει τώρα, δίνοντας τη μάχη για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, και επιστρατεύει τα δικά του όπλα: τον κινηματογράφο και την τέχνη».
Φέτος, το Evia Film Project έχει στο επίκεντρό του το νερό. Η θάλασσα, τα ποτάμια, οι λίμνες, η βροχή, όλοι οι υδάτινοι πόροι και η κρίσιμη και αναγκαία σύνδεση του ανθρώπου μαζί τους έρχονται στο προσκήνιο, ταυτόχρονα με την αγωνία που φέρνει η καταστροφή τους.
Έναρξη με Ζακ-Ιβ Κουστό
Το 3ο Evia Film Project σηκώνει αυλαία με την ταινία «Οδύσσεια» του Ζερόμ Σαλ η οποία μας βυθίζει στον κόσμο του πρωτοπόρου εξερευνητή Ζακ-Ιβ Κουστό, με φόντο τα νερά της Μεσογείου και πρωταγωνιστές τους Λαμπέρ Ουιλσόν, Πιέρ Νινέ και Οντρέ Τοτού. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ στον θερινό κινηματογράφο Απόλλων της Αιδηψού, ο οποίος ύστερα από δεκαετίες που ήταν κλειστός, αναδιαμορφώθηκε από το Φεστιβάλ και τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και δόθηκε στο κοινό. Την τελετή θα παρουσιάσει ο ηθοποιός Φάνης Μουρατίδης.
Προβολές κάτω από τα αστέρια
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ αγαπημένων σκηνοθετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό στους θερινούς κινηματογράφους της Αιδηψού και της Λίμνης.
Μεταξύ άλλων, μπορούμε να παρακολουθήσουμε σε μεταμεσονύχτια προβολή τη θρυλική ταινία «Τα σαγόνια του καρχαρία» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που τάραξε τα νερά της χολιγουντιανής κινηματογραφικής βιομηχανίας, να δούμε την ταινία «Μέρες Ξηρασίας» του σπουδαίου Τούρκου σκηνοθέτη Εμίν Αλπέρ, η οποία ξετυλίγεται με αφορμή τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον και να μεταφερθούμε σε μια ειδυλλιακή παραλία της Άνδρου με την «Winona» του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy), όπου τέσσερις γυναίκες απολαμβάνουν τη ζεστασιά του ήλιου και τη δροσιά της θάλασσας.
Ακόμη, θα έχουμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στο Σπήλαιο των Ελεφάντων στην Κρήτη, στο τέταρτο επεισόδιο της επιτυχημένης σειράς «Underwonder», σε σκηνοθεσία Κώστα Καρύδα και παραγωγή COSMOTE TV και ν’ ακολουθήσουμε το οδοιπορικό «Υπάρχει ζωή μετά τη φωτιά;» που πραγματοποίησε η ΔΕΗ, η οποία ανέλαβε τον σχεδιασμό και την εκτέλεση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στην περιοχή της Λίμνης Ευβοίας, το καλοκαίρι του 2022.
Επίσης η διοργάνωση προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει τις πιο σύγχρονες ταινίες XR τεχνολογίας, που αναδεικνύουν ζητήματα οικολογίας και εξερευνούν τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον αλλά και ν’ ακούσει ένα συναρπαστικό podcast που εξερευνά τη σχέση μας με το νερό στο Παγκάκι Podcast, στο Κύμα, με θέα τη θάλασσα.
Masterclasses από κορυφαίους δημιουργούς και ξεχωριστές μουσικές βραδιές
Γνωστοί και αγαπημένοι δημιουργοί, κορυφαίοι επαγγελματίες της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής βιομηχανίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα βρεθούν στη Βόρεια Εύβοια για να μοιραστούν με το κοινό τα μυστικά της τέχνης και της δουλειάς τους. Ανάμεσά τους: o πολυβραβευμένος Τούρκος σκηνοθέτης Εμίν Αλπέρ και ο παραγωγός Γιώργος Τσούργιαννης, ο αγαπημένος μουσικός Κωστής Μαραβέγιας, η επιτυχημένη σεναριογράφος Κατερίνα Μπέη, η διαθεματική καλλιτέχνις Γιολάντα Μαρκοπούλου, ο σκηνοθέτης Φωκίων Ξένος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Παντελής Παντελόγλου και η σκηνοθέτις Λιν Αλούνα.
Ακόμη, η φετινή διοργάνωση θα φιλοξενήσει ξεχωριστές μουσικές βραδιές: Την Πέμπτη 4 Ιουλίου θα έχουμε την ευκαιρία ν’ απολαύσουμε ένα μοναδικό dj set με τον The Boy (Αλέξανδρο Βούλγαρη) στο Κύμα, ενώ το Σάββατο 6 Ιουλίου, στη λήξη του 3ου Evia Film Project, ν’ ακούσουμε «Τα δικά μας LikeA» από τη Λένα Κιτσοπούλου, τον Δώρο Δημοσθένους και μια εκλεκτή ομάδα μουσικών, στον κινηματογράφο Απόλλων.
Νους, Σώμα, Πνεύμα και Εξερεύνηση
Μέσα από συναντήσεις, εκδρομές στη Βόρεια Εύβοια, γιόγκα στη φύση και ένα ειδικά σχεδιασμένο εργαστήρι αυτεπίγνωσης, η Αγορά του 3ου Evia Film Project επικεντρώνεται στην ανάγκη μας για αποσυμπίεση και επικοινωνία. Φέτος, αναπτύσσεται σε τέσσερις άξονες: Νους, Σώμα, Πνεύμα και Εξερεύνηση.
Έχοντας ως οδηγό τη βιωσιμότητα, η Αγορά εφαρμόζει ένα καινοτόμο μοντέλο κυκλικής οικονομίας, προσκαλώντας επαγγελματίες να ανακαλύψουν ή να επανασυνδεθούν με ελληνικά πρότζεκτ που έχουν παρουσιαστεί στις Αγορές των Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο παρελθόν. Επίσης, διοργανώνει μία σειρά συναντήσεων για επαγγελματίες του σινεμά από όλο τον κόσμο.
Ακόμη, το Evia Film Project φιλοξενεί για δεύτερη χρονιά το κορυφαίο εργαστήριο ανάπτυξης ντοκιμαντέρ CIRCLE Women Doc Accelerator, το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες και θηλυκότητες που ασχολούνται με την κινηματογραφική σκηνοθεσία και παραγωγή. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα ανάπτυξης ντοκιμαντέρ.
Περιηγήσεις και γαστρονομία
Η φετινή διοργάνωση φέρνει σε πρώτο πλάνο τη γαστρονομία και τη σχέση της με τη βιωσιμότητα, προσκαλώντας τις δημοσιογράφους γεύσης Ελένη Ψυχούλη και Ιωάννα Σταμούλου να συστήσουν τον μεζέ στον ελληνικό και διεθνή Τύπο. Ακόμη, μας δίνει την ευκαιρία να επισκεφτούμε ξεχωριστές τοποθεσίες και σημεία ενδιαφέροντος, μέσα από μια σειρά από ξεναγήσεις και περιηγήσεις. Μεταξύ άλλων, σε συνεργασία με το WWF θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία στο Ξηρό Όρος. Με αφετηρία το μαγευτικό τοπίο των καταρρακτών του Δρυμώνα, θα δούμε από κοντά την επίδραση της πυρκαγιάς σε είδη που δεν έχουν δυνατότητα φυσικής αναγέννησης, αλλά και το πώς η φύση έχει αρχίσει να αναγεννάται.
Παγκόσμιο κέντρο για το «πράσινο σινεμά»
Το Evia Film Project, η αναπτυξιακή δράση περιβαλλοντικού προσανατολισμού του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εγκαινιάστηκε το 2022, με σκοπό να στηρίξει τη Βόρεια Εύβοια ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή και με απώτερο στόχο να την αναδείξει σε παγκόσμιο κέντρο για το «πράσινο σινεμά».
Στις πρώτες δύο διοργανώσεις που φιλοξενήθηκαν στην περιοχή εκατοντάδες επαγγελματίες του κινηματογράφου, παραγωγοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, τεχνικοί, δημοσιογράφοι και πολλοί διακεκριμένοι καλεσμένοι από όλο τον κόσμο, παρέδωσαν workshops, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, ανακάλυψαν τις ομορφιές της Εύβοιας και ενημερώθηκαν για τις βέλτιστες πρακτικές που αναδεικνύονται παγκοσμίως για τη βιωσιμότητα του κινηματογράφου σε όλες τις εκφάνσεις της.
Το Evia Film Project πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Πολύτιμη είναι η στήριξη της COSMOTE TV, Μεγάλου Χορηγού, της ΔΕΗ, Στρατηγικού Συνεργάτη και της Fischer που στηρίζει σταθερά το Φεστιβάλ. Το 3ο Evia Film Project πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού, τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και τον Οργανισμό Λιμένων Νομού Ευβοίας. Ευχαριστούμε, επίσης, το Σωματείο Εθελοντών Διασωστών Δασοπυροσβεστών Βορειοκεντρικής Εύβοιας.
Δείτε το σποτ της φετινής διοργάνωσης που υπογράφει ο 23χρονος φοιτητής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πάνος Αρβανιτάκης (Entelechus), ο οποίος είναι αυτοδίδακτος από μικρή ηλικία στην τέχνη του animation στο https://www.youtube.com/watchv=7kS4ssAPdTA.
Νάντια Μπακοπούλου