Οι αυτοκρατορίες διαρκούν μέχρι να γίνουν εμπορικές. Μετά διασκορπίζονται στους τέσσερις ανέμους - Γουίλιαμ Μπλέικ

34th Greek Economic Summit- David Stainforth: Έρχονται πρωτοφανείς αλλαγές στο κλιματικό σύστημα

4 Δεκεμβρίου, 2023

Έχουμε οδηγήσει το κλιματικό σύστημα, σε μια κατάσταση που δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει κλιματική αλλαγή, σημαντικό όμως είναι να προσαρμοστούμε σε αυτό, επισήμανε ο καθηγητής κλιματικής αλλαγής του London School of Economics, David Stainforth, στο 34th Greek Economic Summit, «Fostering a sustainable economic future amidst global challenges», που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και τη στρατηγική υποστήριξη του US Chamber of Commerce και του Atlantic Council και πραγματοποιείται στο Athenaeum Intercontinental Hotel.

«Το θέμα είναι ότι από τη στιγμή που αναπτύχθηκε η ανθρωπότητα, το κλίμα ήταν λίγο ως πολύ σταθερό, μεταξύ των παγετώνων και μέχρι τη βιομηχανική επανάσταση. Πλέον όμως φαίνεται ότι έχουμε οδηγήσει το κλιματικό σύστημα, σε μια κατάσταση που δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν. Αυτό είναι κακό για το κλίμα, γι’ αυτό μας ανησυχεί, αλλά είναι κακό και για τις προβλέψεις, γιατί σημαίνει ότι οι παρατηρήσεις τις οποίες είχαμε στο παρελθόν και στις οποίες βασίσαμε τα μοντέλα μας, δεν περιέχουν τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να κάνουν προβλέψεις για το μέλλον. Γνωρίζουμε ότι οι διαδικασίες πλέον και ο τρόπος που αλληλοεπιδρούν, θα είναι διαφορετικά στο μέλλον και αυτό βέβαια μας εμποδίζει να κάνουμε ασφαλείς κλιματικές προβλέψεις και χρειαζόμαστε αυτές τις προβλέψεις για να πάρουμε αποφάσεις», διευκρίνισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στους τύπους αβεβαιότητας που αντιμετώπισε στην έρευνα του, εξήγησε πως, «υπάρχουν διάφοροι τύποι αβεβαιοτήτων και μπορούμε να τους δούμε με διαφορετικούς τρόπους. Αυτό το οποίο δεν μπορούμε να δούμε όμως είναι η αβεβαιότητα στην ανθρώπινη απόκριση. Αυτό είναι πολιτικό ζήτημα. Να αντιμετωπίσουμε τους πληθυσμούς ως ενήλικες, να τους δεσμεύσουμε δίνοντάς τους την ευκαιρία να αποφασίσουν οι ίδιοι και να δώσουν τις απόψεις τους και τις αξίες τους. Η μεγαλύτερη θέρμανση ή όχι, αυτό είναι ένα στοιχείο, αλλά επιπροσθέτως έχουμε και τις ανθρώπινες αβεβαιότητες σε σχέση με το πώς προσαρμοζόμαστε. Είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους και για τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής και να πάρουν αποφάσεις επί τη βάσει επιστημονικών στοιχείων και πραγματικών γεγονότων, ώστε να αποφασίσουν».

Ο καθηγητής κλιματικής αλλαγής του London School of Economics, σχολιάζοντας το βιβλίο του, με τίτλο «Προβλέποντας το κλιματικό μας μέλλον», είπε πως, «το βιβλίο μου, αφορά στην προσπάθεια εξέτασης του πώς αλλάζει το κλίμα, τη γνώση που έχουμε και τη γνώση που δεν έχουμε. Νομίζω ότι δεν αναγνωρίζεται στον πανεπιστημιακό κόσμο, το πόσο μεγάλη είναι αυτή η πρόκληση. Επεκτείνεται στη παραδοσιακή οικονομία ή την πρόβλεψη, αλλά η κλιματική πρόβλεψη είναι διαφορετική, θέτει νέες προκλήσεις. Να επισημάνω τρεις, η μία είναι η ερμηνεία των μοντέλων, η άλλη είναι η κατανόηση των συνεπειών της οικονομίας για μας τους επιστήμονες και η τρίτη είναι η ανάγκη να δουλέψουμε διεπιστημονικά».

«Δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τις προβλέψεις, αλλά η πραγματική πρόκληση είναι πώς χρησιμοποιούμε τα μοντέλα», τόνισε και διευκρίνισε πως, «υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ της εμπιστοσύνης και της αβεβαιότητας. Όλα τα μοντέλα δείχνουν υπερθέρμανση. Ξέρουμε ότι θα υπάρξει, αλλά εάν θέλουμε να γνωρίζουμε επακριβώς τι θα συμβεί στην Ελλάδα, στην Οξφόρδη ή στο Παρίσι, αυτό είναι πρόβλημα και είναι πρόκληση για την πανεπιστημιακή κοινότητα που δεν το έχουμε αντιμετωπίσει ακόμα. ‘Αρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αυτά, με όρους του τι χρειάζεται να ξέρουμε και αυτή είναι η ουσία της προσαρμογής. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, δηλαδή, ότι θα υπάρξει κλιματική αλλαγή ανεξαρτήτως και πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό».

Ο David Stainforth, υπογράμμισε τη σημαντικότητα των φυσικών αλλά και των κοινωνικών επιστημών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και σημείωσε πως πρέπει, «να δημιουργήσουμε διάφορους πίνακες, του τι θα σημαίνει η κλιματική αλλαγή για τις κοινωνίες μας, για να μπορέσουμε να φέρουμε μαζί μας τον πληθυσμό και να τους δεσμεύσουμε. Δεν το κάνουμε επαρκώς. Εν τω μεταξύ, βλέπουμε εικόνες πλημμυρών, μεγάλων καυσώνων, φυσικών καταστροφών που είναι φοβερές, επηρεάζουν τους ανθρώπους και τις κοινωνίες. Αλλά δεν τείνουμε να το συνδέσουμε αυτό, να κατανοήσουμε ότι αυτό θα είναι η κανονικότητα και ότι αυτή η κλιματική αλλαγή είναι η πραγματικότητα. Αυτά δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα, δημιουργούν και μια ώση στην κοινωνία, που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις επενδύσεις, για άλλα κοινωνικά αγαθά που επιθυμούμε άμεσα, διότι πρέπει να τα διαθέσουμε αλλού. Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τα πάντα στην κοινωνία μας».

 

Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου