Τη συνεχή προσπάθεια της κυβέρνησης για την ουσιαστική ισότητα των φύλων υπογράμμισαν τόσο η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στην έναρξη του 2ου Διεθνούς Φόρουμ για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα.
Η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι η προσπάθεια για την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στον επιχειρηματικό στίβο και την ανάδειξή τους ως ηγέτιδες στο στάδιο που επιλέγουν να πρωτοστατήσουν, είναι πολυσύνθετη καθώς εκτός από το θέμα της επιχειρηματικότητας αποτελεί και ένα ευρύτερο κοινωνικό θέμα. Σκοπός είναι, σημείωσε η κ. Ζαχαράκη, το στάδιο στο οποίο μπορούν να πρωτοστατήσουν οι γυναίκες «να είναι λόγω επιλογής και όχι λόγω επιβολής».
Η ίδια υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ υπηρεσιών και υπουργείων για τα θέματα ίσων ευκαιριών ίσης μεταχείρισης και υπενθύμισε ότι βοηθητικά σε αυτό το σκοπό λειτουργούν αποφάσεις όπως πχ οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, επίδομα μητρότητας, αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια κ.ά.
Επιπλέον υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή του σχολείου στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ενώ όπως τόνισε «είναι πιθανόν κάποιες προσπάθειες να αποτύχουν αλλά γι’ αυτό υπάρχουν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία».
Από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι η κυβέρνηση, με κάθε τρόπο και με οποιαδήποτε ευκαιρία στηρίζει τη γυναίκα ώστε να σπάσει τα στερεότυπα και επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της ανεργίας ότι η γυναικεία ανεργία πέφτει. «Βέβαια μένουν πολλά να γίνουν ακόμη» υπογράμμισε ο ίδιος αναφέροντας ότι η γυναικεία ανεργία έχει πέσει στο 12% από το 21%, που ήταν πριν από πέντε χρόνια, αν και η συνολική ανεργία έχει πέσει στο 9,9%.
Παράλληλα, σημείωσε, σημαντική προσπάθεια γίνεται και για το εμφυλο μισθολογικό χάσμα με στόχο να πέσει κάτω από 3% το 2030.
Ο υπουργός σημείωσε ότι ανήλθε στο 25,5% το ποσοστό διείσδυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας πέρυσι ενώ πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις που είχαν γυναίκα στην ηγεσία τους, όπως δείχνουν τα στοιχεία, έχουν καλύτερους δείκτες κερδοφορίας και πρόσθεσε ότι υπάρχουν εργαλεία για τη γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα -ενώ σχεδιάζονται και νέα- και τα τελευταία χρόνια αξιοποιούνται δυναμικά σε διάφορους κλάδους όπως πχ στη γεωργία και στην κτηνοτροφία.
Η πρόεδρος του Εμπορικού και βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου γνωστοποίησε ότι, το επόμενο διάστημα, το επιμελητήριο θα προχωρήσει στη διενέργεια έρευνας σχετικά με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα ενώ πρόσθεσε ότι «αν και δυνητικά η γυναικεία προσφορά είναι τουλάχιστον ισότιμη με τους άνδρες, εντούτοις, υπάσχει δυναμισμός και πρωτοτυπία στις γυναίκες που μένει ανεκμετάλλευτη».
Στη σημασία της αξιοποίησης των διαφόρων προγραμμάτων προκειμένου να υποστηριχθούν και να ενισχυθούν οι γυναικείες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες αναφέρθηκε η πρόεδρος αλλά πρόσθεσε ότι στον πυρήνα της στρατηγικής, κυρίως, βρίσκεται η υπερπήδηση της προκατάληψης κατά των γυναικών. Είτε λόγω κουλτούρας και πολιτισμού που αντιμετωπίζεται με την παιδεία, όπως είπε, είτε με την θεσμική βοήθεια με χρηματοπιστωτικά εργαλεία και με την άρση εμποδίων αλλά, πρωτίστως, με τον τρόπο που οι ίδιες οι γυναίκες βλέπουν τον εαυτό τους. «Σε αυτό το πλαίσιο, τα επιμελητήρια και οι επαγγελματικές οργανώσεις καλούνται να γίνουν θερμοκοιτίδες για να τονωθεί η αυτοπεποίθηση των γυναικών» τόνισε η ίδια.
Το θέμα της γυναικείας ηγεσίας, πρόσθεσε η πρόεδρος, αφορά το σύνολο της κοινωνίας να αντιληφθεί ότι οι γυναίκες είναι ικανές να ηγηθούν και να σταματήσει η προκάλυψη φύλου.
«Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και συνεχίζουμε την προσπάθεια στην επιχειρηματικότητα με αμείωτη ένταση» κατέληξε η κ. Εφραίμογλου.
To ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας του Συνεδρίου – Video δηλώσεις των ομιλητών θα αναρτηθούν στη διεύθυνση https://www.amna.gr/video-services/544358/Corporate%20Videos