Ένα βάζο γλυκό του κουταλιού από τριαντάφυλλο, γέννησε μια ιδέα που μετατράπηκε σε μία επιτυχημένη επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην Ορεστιάδα του Έβρου. Η Δήμητρα Ματζιούρα, μητέρα τεσσάρων παιδιών, οδηγούμενη από την αγάπη της για τα τριαντάφυλλα και τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου της, δημιούργησε μια οικοτεχνία πρότυπο με γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδα και άρχισε να καλλιεργεί, κόντρα στις παραδοσιακές καλλιέργειες, τριαντάφυλλα και ελίχρυσο.
«Η οικοτεχνία για μας είναι οικογένεια. Ξεκίνησε με μια αυθόρμητη ιδέα από ένα βάζο με γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο και με όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές που τείνουν να χαθούν στο πέρασμα του χρόνου», επισήμανε η κ. Ματζιούρα, μιλώντας στο 1st Agrofuture Summit: «Αγροτική Οικονομία – Η επόμενη μέρα: Ευκαιρίες, προκλήσεις και νέα δεδομένα» και εξήγησε: «αντιληφθήκαμε το κενό που υπάρχει και αποφασίσαμε, έχοντας επίγνωση της γεωγραφικής μας θέσης και της απόστασης που έχουμε από το κέντρο των αποφάσεων, να διασφαλίσουμε όλες αυτές τις συνταγές και όλο τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής που κινδυνεύει να χαθεί».
Τίποτα δεν είναι εύκολο, όπως εξηγεί, ειδικά για μια γυναίκα, μητέρα τεσσάρων παιδιών, αγρότισσα και επιχειρηματία με μια δύσκολη καθημερινότητα. «Καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε πολυδιάστατους ρόλους, είναι πολύ δύσκολο ειδικά όταν όλα αυτά που παράγεις περνάνε από τα ίδια χέρια. Ό,τι παράγουμε είναι αποκλειστικά παρασκευασμένο με χειροποίητο τρόπο και κάθε προϊόν μας περιλαμβάνει την αγάπη και το μεράκι μας, ένα κομμάτι του Έβρου», υπογράμμισε.
Τα παραδοσιακά προϊόντα της οικοτεχνίας που δραστηριοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αναγνωριστεί από ανθρώπους του χώρου. Μάλιστα η εταιρεία έχει διακριθεί στο πρόγραμμα «νέας γεωργίας-νέας γενιάς» και στο πρόγραμμα για την γυναικεία επιχειρηματικότητα. Και στις δύο περιπτώσεις κατάφερε να βραβευθεί ως δεύτερη καλύτερη οικοτεχνία στη χώρα.
Νέες καλλιέργειες τριαντάφυλλο και ελίχρυσος
«Καλλιεργούμε τριαντάφυλλα καθώς έτσι ξεκίνησε και η ιδέα με αυτό το γλυκό τριαντάφυλλο. Ήτανε μια αγάπη για τα τριαντάφυλλα, μια ποικιλία η οποία ευδοκιμεί στην περιοχή μας με πολύ καλές κριτικές και στο ροδόσταγμα και στο ροδέλαιο. Προσπαθούμε να δώσουμε νέα ερεθίσματα και στους υπόλοιπους αγρότες, δεν είναι μόνο οι καλλιέργειες, οι σταθερές αυτές που γνωρίζουμε τόσα χρόνια. Πρέπει να κάνουμε και βήματα προς τα μπροστά, να κάνουμε καινοτόμες ιδέες, καινούργιες ιδέες. Αυτή τη στιγμή καλλιεργώ τριαντάφυλλα τα οποία μεταποιώ είτε σε γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδα και προσθέτουμε και μια νέα καλλιέργεια τον ελίχρυσο όπου εκεί θα μπει και το έλαιο», επισήμανε η Δήμητρα Ματζιούρα.
«Αν εμείς που είμαστε τόσο μακριά στον Έβρο τα καταφέραμε, μπορούν να τα καταφέρουν όλοι», είπε και τόνισε πως, «τα προϊόντα μας, είναι ένα ταξίδι στις ξεχασμένες παιδικές μνήμες που συναντάς τον παππού και την γιαγιά στο χωριό και περνάς ανέμελα, είναι το σώμα και η ψυχή στην παράδοση του Έβρου. Τον αγαπάω τον τόπο μου, εδώ θέλω να μείνω, είναι ευλογημένος και θέλω να τον γνωρίζουν και ο υπόλοιπος κόσμος. Όπως είπε και ο Κωστής Παλαμάς, δεν φτάνει μονάχα ο ήλιος η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται και άλλα πολλά και προπαντός η γνώση» πρόσθεσε.
Γάλα με φυσική ορμόνη που κάνει τον ανθρώπινο και τον ζωικό οργανισμό να κοιμηθεί το βράδυ
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Θεόδωρος Καλλίτσης, σημείωσε πως, «αν δεν κάνεις κάτι διαφορετικό, δεν θα ασχοληθεί ο νέος άνθρωπος. Δεν μπορείς να έχεις το παιδί να ασχολείται φροντίζοντας μόνο αγελάδες. Πρέπει να δει ότι υπάρχει ενδιαφέρον και υπάρχει κέρδος. Που είναι το κέρδος αυτό; Έφερα λοιπόν να σας δείξω αυτό το γάλα που παράγουμε. Δεν κυκλοφορεί στην αγορά. Το έχουμε μόνο μέσα σε ένα εσωτερικό κατάστημα για κατανάλωση από μας και για φίλους της σχολής που έρχονται και ψωνίζουν. Είναι ένα γάλα το οποίο προέρχεται μόνον από νυχτερινή άμελξη. Βρήκαμε από ερευνητικό πρόγραμμα που κάναμε μαζί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ότι είναι πλούσιο σε μια ουσία που λέγεται μελατονίνη, που είναι η φυσική ορμόνη που κάνει τον ανθρώπινο και το ζωικό οργανισμό, να κοιμηθεί το βράδυ».
«’Αρα λοιπόν αυτό το γάλα έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, είναι προϊόν έρευνας, το βγάλαμε και το διαθέτουμε. Γιατί δεν το βγάζουμε στην αγορά; Διότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει να γράψεις επάνω μελατονίνη αν δεν υπερβαίνει την τάδε ποσότητα που είναι αυτή που έχει προβλεφθεί για τα φάρμακα. Παρόλα αυτά το βγάζουμε το δοκιμάζουμε στο μαγαζί μας, βλέπουμε πώς θα πάει και κάναμε και μια καινούργια καινοτομία, μια δεύτερη καινοτομία στο γάλα αυτό. Προσθέσαμε στη συσκευασία το QR code, το οποίο δεν είναι μόνο για μας, για να ελέγχουμε το logistics μας, έτσι για να ξέρουμε ιχνηλασιμότητα που πήγε, τι έκανε και ούτω καθεξής, αλλά είναι στοιχείο ανοιχτό στον καταναλωτή. Αν σας δώσω το μπουκάλι και το σκανάρετε σας βάζει σε μια ιστοσελίδα η οποία σας λέει μέσα όλα τα χαρακτηριστικά. Της φυσιολογίας του ύπνου, της μελατονίνης και πώς εμπλέκεται αυτό αν πίνετε τέτοιο γάλα. Ανοίξαμε λοιπόν δύο μικρά καινοτόμα παραδείγματα με το να προσπαθήσουμε αυτό που κάνουμε να είναι μέσα στην αγορά. Μέσα στη διαδικασία της αγοράς. Αυτό εκτιμώ ότι πρέπει να γίνει παντού», σημείωσε ο κ. Καλλίτσης.
Πλατφόρμα με μεταχειρισμένα γεωργικά μηχανήματα
Στη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου με τίτλο «Η Καινοτομία στις Επιχειρήσεις, Προστιθέμενη Αξία για την Κοινωνία και Καλές Πρακτικές», συμμετείχε και ο διευθυντής πωλήσεων της E – FARM, Φάνης Forgest Potka. Αναφερόμενος στις καλές πρακτικές που μπορεί μια επιχείρηση να υιοθετήσει, είπε πως, «μέσα από την πλατφόρμα που δημιουργήσαμε, επιδιώξαμε να υπάρχουν πολλές αντιπροσωπίες μηχανημάτων και να έχουν πρόσβαση όλοι οι αγρότες στα μεταχειρισμένα μηχανήματα που υπάρχουν. Πλέον οι αγρότες μπορούν να έχουν μεγαλύτερο φάσμα μηχανημάτων και μπορούν να συγκρίνουν και τις τιμές. Δεν αφήνουμε τις αντιπροσωπίες να βάλουν ό,τι τιμές θέλουν, ουσιαστικά τους κατευθύνουμε έτσι ώστε να έχουν λογικές τιμές και όχι αυξημένες».
«Η Ελλάδα ευνοείται πολύ από τις υπηρεσίες μας», υπογράμμισε ο κ. Potka και εξήγησε αυτό συμβαίνει, «διότι η Ελλάδα έχει πλέον αγρότες που μπορούν εύκολα να συνδεθούν με το διαδίκτυο και την Ευρώπη και έχουν καταλάβει ποσό σημαντικό είναι να έχουν επιπλέον επιλογές. Δημιουργήσαμε και τεχνικό έλεγχο και έτσι τους προσφέρουμε και τη γνώση της κατάστασης ενός μηχανήματος και είναι σαν να αγοράζουν το μηχάνημα από τον γείτονα τους».
Ευφυής γεωργία
Δεν ήταν εύκολο να υιοθετήσει η αγροτική κοινότητα της χώρας μας την ευφυή γεωργία, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Γιάννης Μαυρουδής και τόνισε πως, «προσπαθούμε εδώ και μια δεκαετία να εφαρμόσουμε την ευφυή γεωργία και να εισάγουμε τεχνολογικά εργαλεία στο χωράφι. Ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες, με δύσπιστο αγροτικό κοινό, διότι ο αγρότης θέλει να δει, πρέπει να τον πείσεις στην πράξη ότι αυτό που του προσφέρεις είναι αποδοτικό. Πλέον έχει καταλάβει ο παραγωγός ότι δίχως τεχνολογία δεν μπορείς να πας μπροστά».
Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου