Kurt Vonnegut, 1922-2007, Αμερικανός συγγραφέας επιστ. φαντασίας

Ιάκωβος Καργαρώτος, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ: «Η στρατηγική μείωσης της βλάβης αποτελεί τη βάση της δημιουργίας των εναλλακτικών προϊόντων καπνού»

«Τα εναλλακτικά προϊόντα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση της βλάβης για όλους εκείνους τους ενήλικους καπνιστές που δεν διακόπτουν το κάπνισμα. Πιστεύουμε ότι η μείωση της βλάβης, μέσω των εναλλακτικών προϊόντων, μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματική πολιτική, δίπλα στη διακοπή και την πρόληψη, για τη διαχείριση του καπνίσματος», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος μιλώντας στο πάνελ «Harm Reduction: A complimentary policy next to prevention» που οργανώθηκε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (10-13 Απριλίου 2024), υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Πιστεύουμε σε αυτό και πράττουμε ανάλογα» είπε ο κ.Καργαρώτος και τόνισε ότι «η στρατηγική της μείωσης της βλάβης αποτέλεσε τη βάση για την εμφάνιση καινοτόμων εναλλακτικών προϊόντων καπνού».

Επενδύσεις δισεκατομμυρίων για έρευνα και ανάπτυξη

Ο κ. Καργαρώτος αναφέρθηκε στην επείγουσα φύση του παγκόσμιου προβλήματος του καπνίσματος και έδωσε ορισμένα στοιχεία για τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων που έγιναν από την Παπαστράτος και τη Philip Morris International (PMI) για τον περιορισμό του.

«Η απάντηση της Παπαστράτος και της Philip Morris International (PMI) είναι αποφασιστική» τόνισε ο ομιλητής κάνοντας γνωστό πως οι εταιρείες έχουν επενδύσει περισσότερα από 12.5 δισεκ. δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη τα τελευταία 15 χρόνια προκειμένου να δημιουργήσουν επιστημονικά τεκμηριωμένα εναλλακτικά προϊόντα που διαθέτουν προφίλ χαμηλότερου κινδύνου.

«Είναι ανάγκη να δούμε με ρεαλισμό το θέμα του καπνίσματος, μακριά από ιδεοληψίες. Και αυτό προϋποθέτει συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, επιστημόνων, της κοινωνίας των πολιτών και της βιομηχανίας», τόνισε ο κ. Καργαρώτος και έδωσε έμφαση «στην ανάγκη ορθής ενημέρωσης των καπνιστών για το τι θα σήμαινε για εκείνους να αφήσουν πίσω τους το τσιγάρο και να προτιμήσουν μια συγκριτικά καλύτερη εναλλακτική επιλογή».

Στο ίδιο πάνελ, στο οποίο συντονίστρια ήταν η δημοσιογράφος Έλενα Παπαδημητρίου, τοποθετήθηκε και η COO της Dimand, Όλγα Ίτσιου αναφορικά με το πώς αποτυπώνεται η πολιτική της «μείωσης της βλάβης» στις κατασκευές.

Η κ. Ίτσιου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ως ανθρωπότητα είμαστε εξαρτημένοι από το δομημένο περιβάλλον. Η μείωση της βλάβης σχετικά με αυτό, έχει να κάνει με το να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Οι αναπτύξεις πρέπει να γίνονται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο που έχει. Έχουμε φτάσει τον πλανήτη σε ένα κορεσμό και πρέπει να βελτιώσουμε το αποτύπωμα που έχουμε αφήσει μέχρι στιγμής».

Προέκρινε σαν μια από τις λύσεις, τις επενδύσεις σε περιβαλλοντικά κτίρια και εξήγησε: «Να μην προάγουμε τη χρήση του αυτοκινήτου. Να χρησιμοποιούμε πιστοποιήσεις. Να κάνουμε σωστό σχεδιασμό, παθητικούς σχεδιασμούς κτιρίων, να σχεδιάζουμε αποδοτικά κτίρια, να προσέχουμε τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζουμε, τα θέματα ασφάλειας και υγείας μέσα σε ένα εργοτάξιο. Να κάνουμε συμμέτοχο την τοπική κοινωνία για να ξέρει τι γίνεται στην περιοχή της».