Ο φόβος του κακού είναι πολύ πιο ισχυρό κίνητρο για τις ανθρώπινες πράξεις από την προοπτική του καλού. John Locke, 1632-1704, Άγγλος φιλόσοφος

Στις 14 Μαΐου η ολοκλήρωση των εκδηλώσεων του «Δρόμου της Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024»

4 Μαΐου, 2024

Με την κεντρική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου κορυφώνονται οι φετινές εκδηλώσεις του «Δρόμου της Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024»

   Στο φουαγιέ του Μουσείου θα πραγματοποιηθεί η Εικαστική Έκθεση με αφιέρωμα στις ολυμπιακές αξίες. Θα τιμηθούν ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Κωνσταντίνος Φίλης και η Ντόρα Πάλλη Πετραλιά, η οποία υλοποιούσε τα προγράμματα κατά του bulling, αλλά και πρόεδροι των Ελλήνων Ολυμπιονικών και αθλητές που έχουν τιμήσει αυτήν την ολυμπιακή αξία καθώς και αθλητές του στίβου στα άλματα.

   Στην έκθεση με θέμα «Όπου άμιλλα ενταύθα και νίκη εστίν» θα εκτεθούν έργα ζωγραφικής από ιδιωτικές συλλογές με αρχαιοελληνικά τοπία από την Αττική και την Ελλάδα, διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ου αιώνα.

   500 Δρομείς από 17 χώρες

   Στα μέσα Απριλίου 500 αθλητές από 17 χώρες περπάτησαν τα 50 χιλιόμετρα του Μονοπατιού της Εκεχειρίας από τη διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, Αρχαία Ήλιδα, έως τον τόπο τέλεσής τους, την Αρχαία Ολυμπία.

   Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, τους δρομείς υποδέχθηκαν οι κάτοικοι/εθελοντές των περιοχών, οι οποίοι τους προσέφεραν τοπικά εδέσματα.

   Σημειώνεται ότι ο αγώνας δεν είχε αγωνιστικό χαρακτήρα και βραβεύθηκαν με μοναδικά αριθμημένα μετάλλια οι δρομείς που ολοκλήρωσαν τη διαδρομή των 50 χιλιομέτρων.

   Η πρώτη μέρα των τριήμερων εκδηλώσεων που έγιναν στο πλαίσιο του «Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας» ξεκίνησε με τον Δρόμο του Κλεοσθένη από την Αρχαία Πίσα στην Αρχαία Ολυμπία (αγώνας 5χλμ). Σε αυτόν συνέβαλαν η Παγκόσμια πρωταθλήτρια της άρσης βαρών Μαρία Χριστοφορίδη και η βαλκανιονίκης των 400 μέτρων, Αργυρούλα Γιαννικάκη.

   Τη δεύτερη μέρα διεξήχθη τελετή συμβολικής εναπόθεσης οπλισμού, στην πλατεία του Αγραπιδοχωρίου στην Πηνεία, απέναντι από το λόφο της Αρμάτοβας. Πρόκειται για το μέρος, όπου στην αρχαιότητα αθλητές και θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων άφηναν τα όπλα τους στην οπλαποθήκη που υπήρχε και εισέρχονταν άοπλοι στην «ιερά του Διός Ήλιδα».

   Ακολούθησε ο ΔΡΟΜΟΣ του ΗΡΑΚΛΗ, συνολικής απόστασης 28 χιλιομέτρων, με επικεφαλής τον υπερδρομέα μεγάλων αποστάσεων και σύγχρονο ημεροδρόμο Γιάννη Κούρο και την Παγκοσμιονίκη στο TAEKWONDO, Μαρία Καρπαθάκη,.

   Στην Αρχαία Ήλιδα διεξήχθη ο «ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΙΦΙΤΟΥ», μια απόσταση 2 χιλιομέτρων, στον οποίο έλαβαν μέρος παιδιά της Πέμπτης και της Έκτης Δημοτικού αλλά και του Γυμνασίου. Ο αγώνας είναι αφιερωμένος στο βασιλιά της Ήλιδας Ίφιτο, ενός εκ των πρωτεργατών της Εκεχειρίας, που μαζί με τον βασιλιά της Πίσας Κλεοσθένη και της Σπάρτης Λυκούργο υπέγραψαν το Σύμφωνο της Εκεχειρίας.

   Σημειώνεται τέλος, ότι στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο δήμαρχος της Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος του Τ.Δ. Αρχαίας Ολυμπίας, Δημήτρης Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Αντώνης Χρυσανθακόπουλος, οι Ολυμπιονίκες, Ιωάννης Μελισσανίδης και Γιώργος Τζελίλης, ο Διευθυντής του ΑΣΑΕΔ, κάτοχος επί 27 χρόνια του πανελληνίου ρεκόρ του Μαραθωνίου Δρόμου Σπύρος Ανδριόπουλος καθώς και αντιδήμαρχοι και πρόεδροι τοπικών διαμερισμάτων.