Θα σου πω ένα μυστικό φίλε μου. Μην περιμένεις την Ημέρα της Κρίσης. Έρχεται κάθε μέρα. Albert Camus, 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1957

Παραστάσεις στην Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή από καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης

27 Μαρτίου, 2024

Σε μία ανοιχτή θεατρική σκηνή θα μετατραπεί για άλλη μία χρονιά η Θεσσαλονίκη. Περισσότερα από είκοσι τοπικά καλλιτεχνικά σχήματα, θα παρουσιάζουν για δύο μήνες σε διάφορους χώρους της πόλης τα έργα που ετοίμασαν, μία πρώτη «γεύση» των οποίων έδωσαν σήμερα, στη συνέντευξη τύπου της φετινής διοργάνωσης.

Πρόκειται για την «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2024», που, εδώ και δώδεκα χρόνια, αποτελεί ένα δημιουργικό πεδίο δράσης για τα θεατρικά σχήματα της πόλης, αναδεικνύοντας τη θεατρική πολυφωνία που διακρίνει τη Θεσσαλονίκη.

«Επιθυμούμε τη συνέχιση αυτού του πολύ σημαντικού θεσμού για την πόλη που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια και ο οποίος συνεχίζεται, επειδή η πόλη τον έχει ανάγκη κι όλοι εσείς έχετε αποδείξει με τη δουλειά σας ότι υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό για να τον υπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε απευθυνόμενους στις καλλιτεχνικές ομάδες ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Βασίλης Γάκης. Επίσης, συνεχάρη την Επιτροπή Θεάτρου του δήμου, για την «απόλυτα διαφανή» επιλογή που έκανε, «με κριτήρια αμιγώς καλλιτεχνικά», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Δεκαέξι παραστάσεις περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα, εννέα ανήκουν στο κύριο πρόγραμμα και επτά στις «Νέες Φωνές». Στην πλειοψηφία τους θα ανέβουν στο Θέατρο Άνετον, ενώ ως θεατρικό σανίδι θα λειτουργήσουν και κάποιοι δημόσιοι χώροι, όπως η πλατεία Αριστοτέλους, η Αποθήκη Δ’ του Λιμανιού, η Casa Bianca και το Κέντρο Μουσικής, όπου θα γίνουν και οι παράλληλες δράσεις της διοργάνωσης.

Όπως παρατήρησε ένα από τα μέλη της επιτροπής επιλογής, αν και δεν είχε δοθεί κάποιο θέμα, με ένα περίεργο τρόπο όλες οι ομάδες ασχολούνται με το θέμα της μνήμης, προσεγγίζοντάς το από διαφορετικές πλευρές. «Της μνήμης ως ιστορικού βιώματος, της προσωπικής μνήμης, της μνήμης του σώματος που πολλές φορές μας κινητοποιεί, μέχρι και της απώλειας της μνήμης. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο, γιατί είναι κάτι που στην ουσία δίνει ιδιαίτερο βάρος στο πώς αντιμετωπίζουμε τόσο την ιδιωτική εικόνα μας όσο και τη δημόσια», υπογράμμισε ο Γιώργος Φράγκογλου.

«Παρά τα στενά χρονικά περιθώρια, δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση ομάδων και καλλιτεχνών της πόλης. Γιατί; Γιατί εσείς είστε το οξυγόνο, οι άνθρωποι που θα μπολιάσετε τον καλλιτεχνικό ιστό αυτής της πόλης», είπε από την πλευρά της στους εκπροσώπους των ομάδων η Αμαλία Κοντογιάννη, μέλος της Επιτροπής.

Τα άλλα μέλη της ίδιας επιτροπής τόνισαν επίσης η ανάγκη να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι καλλιτέχνες που επιμένουν να δημιουργούν στην πόλη: «Δίνεται ώθηση στο να δείξει η Θεσσαλονίκη τι καλλιτέχνες παράγει. Έχουμε πολύ ισχυρό καλλιτεχνικό δυναμικό και είναι ευχή όλων αυτό το δυναμικό να παρουσιαστεί ότι μόνο με αφορμή την ανοιχτή θεατρική σκηνή της πόλης για όλους εσάς, αλλά να βρεθούνε και νέοι τρόποι συνεργασίας με άλλους δήμους», σημείωσε η Χριστίνα Χατζηβασιλείου. «Να φροντίσουμε ώστε όσο περισσότεροι νέοι καλλιτέχνες να μπορέσουν να βρουν ένα βήμα για να κάνουν είτε τις πρώτες τους επαγγελματικές παραστάσεις, είτε να έχουν έναν χώρο να δείξουμε τις δουλειές που ήδη έχουν ετοιμάσει με τις δυσκολίες πού όλοι γνωρίζουμε», ανέφερε ο Σπύρος Ρουμελιώτης. «Να κοιτάξουμε την εμπειρία του εξωτερικού, πώς μπορεί η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει μια πιο ισχυρή θεατρική ζωή, να υπάρχουν περισσότερα κίνητρα για τους ανθρώπους του θεάτρου να μένουν εδώ και νομίζω ότι το θεσμός αυτός είναι μία προσπάθεια να γίνει αυτή η αποκέντρωση», κατέληξε ο Φίλιππος Χάγερ.

Η «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2024» οργανώνεται και υλοποιείται από το Τήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων – Δράσεων και Φεστιβάλ της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Αρχίζει στις 3 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 2 Ιουνίου.

Βαρβάρα Καζαντζίδου