Δεν υπάρχουν συγκρούσεις που δεν μπορούν να διευθετηθούν, εκτός αν ο υπαίτιος παραμένει κρυμμένος - L.Ron Hubbard

Με τη συμμετοχή 17.000 δρομέων από 71 χώρες ο 18ος Διεθνής Μαραθώνιος “Μέγας Αλέξανδρος” – bwin

20 Απριλίου, 2024

Με 17.000 δρομείς, συμπερίληψη και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, πραγματοποιείται αύριο ο 18ος Διεθνής Μαραθώνιος “Μέγας Αλέξανδρος” – bwin. Ο μαραθώνιος θα ενώσει δρομείς από κάθε γωνιά του πλανήτη, από 10χρονους μαθητές δημοτικών σχολείων μέχρι αειθαλείς 86χρονους Η διάθεση των τελευταίων θέσεων για τον «Μαραθώνιο της Ιστορίας» συνεχίζεται στο Κέντρο Εγγραφών, στο Περίπτερο 2 της ΔΕΘ-HELEXPO (ώρες λειτουργίας 10:00 – 19:00, έως και το Σάββατο 20/04), με σειρά προτεραιότητας και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

Η παγκόσμια διάσταση της διοργάνωσης αποτυπώνεται μέσα από την παρουσία δρομέων από 71 χώρες και πέντε ηπείρους, ακόμα και από μακρινά μέρη όπως το Νεπάλ, η Ζιμπάμπουε, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Χιλή, δημιουργώντας νέο ρεκόρ ξένων συμμετοχών και καταρρίπτοντας την αντίστοιχη περσινή επίδοση των συμμετοχών από 70 χώρες

Σειρά εκδηλώσεων με πολιτιστικό, κοινωνικό και επιστημονικό χαρακτήρα, πλαισιώσουν από σήμερα τις αθλητικές δράσεις της διοργάνωσης.

Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Ο αθλητισμός στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες: Από το περπάτημα έως τον Μαραθώνιο» που διοργανώνεται στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός» στο Περίπτερο 8 της ΔΕΘ-HELEXPO (ώρα 11:00-14:00).

Επίσης σήμερα πραγματοποιείται η καθιερωμένη Αλεξάνδρειος Ειρηνοδρομία (ώρα 11:30-18:30), καλύπτοντας την απόσταση από την Αρχαία Πέλλα μέχρι την παραλία της Θεσσαλονίκης, διερχόμενη από 13 σταθμούς και συμβολίζοντας την προσπάθεια του ανθρώπου για σωματική και πνευματική ολοκλήρωση και την αέναη αγωνία του για το αγαθό της ειρήνης και του διαλόγου μεταξύ των λαών.

Η μεγάλη γιορτή θα κορυφωθεί αύριο, με το αγωνιστικό πρόγραμμα να περιλαμβάνει τον μαραθώνιο δρόμο (ώρα έναρξης: 07:30, αφετηρία: Πέλλα), καθώς επίσης τον Δρόμο Υγείας 10.000 μ. (ώρα έναρξης 08:30, αφετηρία: Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων) και τον Δρόμο Υγείας 5.000μ. (ώρα έναρξης: 12:30, αφετηρία: Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης). Το σημείο τερματισμού για όλους τους δρόμους του αγωνιστικού προγράμματος, θα βρίσκεται στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος της πλατείας του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο μαραθώνιος θα έχει ζωντανή κάλυψη, τηλεοπτικά από την ΕΡΤ3, αλλά και διαδικτυακά μέσω του ERTFLIX .

Εκτός επίσημου αγωνιστικού προγράμματος θα διεξαχθεί ο δρόμος 1.000 μέτρων μαθητών Δημοτικών Σχολείων (ώρα έναρξης 08:30, αφετηρία: Πλατεία Αριστοτέλους). Επιπλέον, θα υπάρξει τρίωρο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης, φεστιβάλ παραδοσιακών χορών μαθητών δημοτικών σχολείων, καθώς και παιδικό πρωτάθλημα σκάκι, μετατρέποντας τον 18ο Διεθνή Μαραθώνιο “Μέγας Αλέξανδρος” – bwin, σε μια μεγάλη γιορτή για όλη την οικογένεια.

Παράλληλα στο πλαίσιο του «Μαραθωνίου της Ιστορίας» θα διεξαχθεί το φετινό πανελλήνιο πρωτάθλημα Δρόμου ΑμεΑ από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ) με την υποστήριξη της οργανωτικής επιτροπής της διοργάνωσης.

Σημαντικά ονόματα των μεγάλων αποστάσεων στον Μαραθώνιο

Η διοργάνωση συνδυάζει για άλλη μια φορά τη μαζική συμμετοχή με την παρουσία σημαντικών ονομάτων των μεγάλων αποστάσεων. Συγκεκριμένα στον μαραθώνιο δρόμο των ανδρών, θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων, πρωταθλητές όπως ο Γιώργος Καλαπόδης, ο Κυριάκος Μπέης, ο Βαγγέλης Μαλιόγλου και ο Γιάννης Κρέκας, ενώ στις γυναίκες, παρούσες θα είναι η περσινή θριαμβεύτρια Ματίνα Νούλα, η Σόνια Τσεκίνι, η Ντενίζ Δημάκη, καθώς και η Μαρία Βράιτς από την Κροατία. Στον Δρόμο των 10.000μ. θα πάρουν μέρος, εκτός των άλλων, ο Αντώνης Παπαδημητρίου στους άνδρες και οι Βασιλική Κωνσταντινοπούλου και Βασιλική Καραγεωργάκη στις γυναίκες, ενώ στον Δρόμο 5.000 μ. που έχει και την πολυπληθέστερη συμμετοχή, τη διάκριση θα κυνηγήσουν δρομείς όπως ο Ανέστης Αποστολίδης και η Βασιλική Καλλημογιάννη.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η τυφλή δρομέας Μπέκι Τσαλιφόσκα από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία θα τρέξει στον Δρόμο 10.000μ. με συνοδεία, στέλνοντας μήνυμα δύναμης και ζωής. Το ίδιο θα κάνουν επίσης, μέσα από την προσπάθεια τους, ο παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς που θα τρέξει με χειρήλατο αγωνιστικό αμαξίδιο, καθώς και δρομείς που θα αγωνιστούν συνοδεύοντας συρόμενο αμαξίδιο με ΑμεΑ, όπως η ομάδα «Τρέξε Μαζί Μου» του Βασίλη Γερογιάννη και του Αχιλλέα Τσαλκιτζίδη με επτά αμαξίδια και η “Never Give Up” του Θωμά Τάτσιου με δύο αμαξίδια, προσφέροντας σε ισάριθμους ανθρώπους με αναπηρία τη χαρά της συμμετοχής. Δυναμικό «παρών» θα δώσουν και τα ΚΑΠΗ του δήμου Θεσσαλονίκης, με περίπου 200 δρομείς, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 60 έως 86 ετών. Με τα δικά τους running teams θα τρέξουν αρκετοί από τους συνολικά 87 υποστηριζόμενους φορείς κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι υποστηρίζουν αλλά και υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης των δύο διοργανώσεων. Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής ευθύνης, θα διεξαχθεί ανακύκλωση όλων των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν από τη διοργάνωση, καθώς έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, παρεμβαίνοντας σε 11 τομείς περιβαλλοντικής διαχείρισης, με στόχο ο μαραθώνιος να αποτελέσει σταδιακά μία αμιγώς «πράσινη» διοργάνωση. Ξεχωριστή αξία έχει η παρουσία των 1.250 εθελοντών και των εθελοντικών φορέων.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.