Ένα από τα δείγματα ηγετικής ικανότητας είναι η δυνατότητα να αναγνωρίζεις ένα πρόβλημα προτού γίνει επείγουσα κατάσταση. Arnold H. Glasow, 1905-1998, Αμερικανός γνωμικογράφος

Κάλεσμα για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας και της ευρείας χρήσης της ΑΙ

26 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών απέναντι στις ίδιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες σε σχέση με την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, ιδίως εν μέσω της ολοένα και πιο ευρείας χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικότερα στους τομείς αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, κυβερνοασφάλειας και υγείας, έστειλε από την «Beyond» ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Ο ίδιος προήδρευσε συζήτησης που οργανώθηκε με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών από τα κράτη των Τουρκία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Αλβανία, Σερβία και Κροατία, στο πλαίσιο του «SEE BEYOND Ministerial Leadership Dialogue 2024», με θέμα προς μία ψηφιακά ακμάζουσα ΝΑ Ευρώπη. Στη συζήτηση συμμετείχε και στέλεχος από την Επιτροπή Τεχνητής Νοημοσύνης, συμβούλιο της Ευρώπης, με έδρα τη Γαλλία.

Εκφράζοντας τη χαρά και τιμή του για την συμμετοχή όλων των προαναφερόμενων στη σημερινή συζήτηση, ο κ. Παπαστεργίου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συνάντησή τους αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία, δεδομένου ότι τώρα είναι η εποχή που «ξεκαθαρίζουν οι αξίες που πρέπει να έχουμε στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια και έτσι μπορούμε πλέον να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να φύγουμε μπροστά στο μέλλον με όλα αυτά που μας ενώνουν». Μάλιστα, είπε ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι το πιο κατάλληλο μέρος για να μπει σε γραμμή αφετηρίας η συζήτηση αυτή, καθώς όπως διευκρίνισε είναι «η κουλτούρα της πόλης και η πολυπολιτισμικότήτα της που μπορεί κάτω από την ίδια στέγη στην Beyond να γίνει η αρχή για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών από όλους μας».

‘Αλλωστε, όπως σημείωσε ότι οι εκθέσεις, όπως η Beyond μπορούν να λειτουργήσουν ως απολογισμοί «για το πού βρισκόμασταν, που είμαστε και που θέλουμε να πάμε», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους συμμετέχοντες στη σημερινή συζήτηση για επανάληψη της συνάντησής τους και το 2025.

Η τεχνολογίας μας ενώνει και μπορεί να αποτελέσει τη λύση στα κοινά μας προβλήματα

Οι κοινές πρωτοβουλίες σε σχέση με την τεχνολογία, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου μπορεί πραγματικά να ενώσει τα κενά που υπήρχαν στο παρελθόν και υπογραμμίζοντας τη σημασία της σημερινής συνάντησης/συζήτησης, είπε «δεν είμαστε σε μια τυχαία στιγμή της ιστορίας της τεχνολογίας. Είμαστε νομίζω σε μια νέα αρχή, γιατί η τεχνητή νοημοσύνη και οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι που μπορεί να έχει, νομίζω πώς είναι αυτές που θα δώσουν λύσεις σε ζητήματα που υπήρχαν».

Αναφερόμενος στις κοινές προκλήσεις των χωρών, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης προέταξε ως το πιο σημαντικό κοινό πρόβλημα αυτό της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. «Για θέματα τόσο μεγάλα ζητήματα, όπως αυτό της κλιματικής κρίσης, προφανώς τα σύνορα δεν οριοθετούν απολύτως τίποτα», είπε χαρακτηριστικά και όπως έλεγε κατ΄ιδίαν στον Τούρκο ομόλογό του λίγο πριν την έναρξη της συνάντησής τους-είπε χαρακτηριστικά-, «όταν μια φυσική καταστροφή έρχεται δεν ρωτάει εάν θα ξεσπάσει πάνω από την Ελλάδα, την Τουρκία ή τις άλλες χώρες στη γειτονιά μας. Το κλίμα είναι κοινό για όλους, όπως και οι φυσικοί πόροι και ως τέτοιους θα πρέπει να τους δούμε», ξεκαθάρισε.

Έτσι, καλώντας για την ανάληψη κοινών δράσεων για το κλίμα, ο ίδιος επισήμανε ότι οι προσκλήσεις που έρχονται όταν δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στις δύο διαστάσεις, που δηλαδή δεν μπορούν να λυθούν στο έδαφος, «τότε υπάρχει η τρίτη διάσταση που είναι το διάστημα, όπου μάλλον από εκεί θα πρέπει να αναζητήσουμε τις προβλεπόμενες λύσεις και εκεί θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ», τόνισε. Εξηγώντας τους λόγους που θέτει ως πρώτο ζήτημα αυτό του κλίματος, σημείωσε «είναι οι φωτιές του καλοκαιριού, οι πλημμύρες του Σεπτέμβρη που μας θέτουν νέους όρους στο παιχνίδι της κλιματικής κρίσης και της αντιμετώπισης των συνεπειών της».

Ως ένα τεράστιο ζήτημα που η Ευρώπη καλείται να λύση, έθεσε αυτό της κυβερνοασφάλειας και επισήμανε ότι η νέα ευρωπαϊκή οδηγία του Οκτωβρίου, βάζει όλους σε ένα καινούριο τελείως κλίμα αντιμετώπισης.

«Αντί να σπαταλάμε χρόνο όλες οι χώρες για το πώς η μία θα αποκρούσει τις επιθέσεις που μπορεί να γίνονται από διάφορους ανόητους προς τις άλλες, θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις για να δημιουργήσουμε συστήματα ασφαλή και θα δώσουν ευημερία στους πολίτες μας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη και την υγεία, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι «αν πραγματικά περιμένω κάτι από την τεχνητή νοημοσύνη ως Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος, είναι λύσεις στον τομέα της υγείας σε σχέση με ασθένειες που σήμερα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όσο γρήγορα χρειάζεται». Στο πλαίσιο αυτό, απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους του κάλεσε σε ένωση όλων των ανώνυμων δεδομένων και μέσα από τις πλατφόρμες «να γίνουμε μια γροθιά και να βρούμε λύσεις που σήμερα πάνε πολύ αργά».

Μέσω της τεχνολογίας είναι εφικτή η επαναφορά εμπιστοσύνης

«Τι θέλουμε να κάνουμε μέσω της τεχνολογίας πραγματικά;», διερωτήθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και απάντησε «θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να επαναφέρουμε ή να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα κράτη μας και τους πολίτες. Σε εποχές που η εμπιστοσύνη είναι το ζητούμενο, που οι πολίτες αποστρέφονται την πολιτική για διάφορους λόγους το να μπορέσεις να δώσεις στοχευόμενες λύσεις στην ώρα τους και με σωστά οικονομικά μεγέθη είναι ότι πιο σημαντικό μπορεί η τεχνολογία, την οποία υπηρετώ και αγαπώ, να δώσει στα επόμενα χρόνια», σημείωσε.

Διερωτώμενος για το «τι άλλο πρέπει να δούμε;», τόνισε ότι «πρέπει να εστιάσουμε στο πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ευημερίας για τους πολίτες μας έτσι ώστε να μείνουν στις χώρες τους, να κρατήσουν την κουλτούρα τους. Να επιστρέψουν οι άνθρωποι στις χώρες τους, με ειρήνη και έχοντας στη φαρέτρα τους όλα αυτά τα εφόδια που η τεχνολογία και τα νέα οικοσυστήματα που δημιουργούνται έχουν να προσφέρουν».

Το σημαντικό πάντως, όπως είπε απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους του είναι «πως όλοι αρχίζουμε να βλέπουμε ότι η περιοχή πρέπει να βρει κοινό βηματισμό για τα επόμενα χρόνια. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί για να βρούμε κοινές λύσεις», κάλεσε και καταλήγοντας την εναρκτήρια εισαγωγή του είπε: «Η τεχνολογία μας ενώνει, μας πορώνει και μπορεί να είναι η λύση στα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».

Τονίζεται ότι οι συμμετέχοντες στη σημερινή συνάντηση/συζήτηση, ήτοι οι υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας, Mehmet Fatih Kacir, υπουργός Παιδείας, Επιστήμης και Καινοτομίας του Μαυροβουνίου, Andjela Jaksic – Stojanovic, υφυπουργός Επιστημών, Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Σερβίας, Miroslav Trajanović, υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείων της ΕΕ της Κροατίας, Spomenka Djuric και η αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Romina Kuko, όπως και ο γενικός γραμματέας της Επιτροπή Τεχνητής Νοημοσύνης, συμβούλιο της Ευρώπης, με έδρα τη Γαλλία, Κριστιάν Μπαρτολίν, αφού αμφότεροι εξέφρασαν την χαρά τους για την παρουσία τους στο τραπέζι του διαλόγου, παρέθεσαν τις ενέργειες και δράσεις που προωθούν στα προαναφερόμενο ζητήματα και όχι μόνο.

Απέναντι στα κοινές προκλήσεις είναι επιτακτική η ανάγκη υιοθέτησης μιας ολιστικής προσέγγισης που θα δίνει έμφαση στη συνεργασία, την καινοτομία και τη συμμετοχικότητα, είναι η κοινή θέση που εξέφρασαν όλοι οι συμμετέχοντες στη σημερινή συζήτηση.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν οι Co-founder IDGC, Partner L-Stone, Μιχάλης Στάνγκος καιExecutive Director, SEE BEYOND Leadership Dialogue, Κωνσταντίνος Φουτζόπουλος.

Ελ. Αλ.