Δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε την ελεύθερη οικονομία με το επιχείρημα ότι είναι ωφέλιμη για τις επιχειρήσεις. Μπορούμε να την υποστηρίζουμε μόνο με το επιχείρημα ότι είναι ωφέλιμη για την κοινωνία. Peter Drucker, 1909-2005, Αυστριακός γκουρού του management

Η έκθεση «Ελληνικές Κεφαλές» του Γεωργίου Πετρίδη έξω από την ιστορική εκκλησία του Αγ. Γεωργίου της Βενετίας

19 Απριλίου, 2024

   

Στο προαύλιο του ιστορικού ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, εγκαινιάσθηκε στην Βενετία η έκθεση «Ελληνικές Κεφαλές: Γεώργιος Πετρίδης, Μια προσωπική εξερεύνηση της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού επί 2.500 χρόνια».

Πρόκειται για έξι, μεγάλου μεγέθους προτομές οι οποίες ξεπερνούν τα δύο μέτρα ύψος, μαζί με την βάση τους, εμπνευσμένες από μια περίοδο της ελληνικής ιστορίας. Από την Κλασική Ελλάδα, το Βυζάντιο, την Ελληνική Επανάσταση, την καταστροφή της Σμύρνης, τη Ναζιστική Κατοχή στην χώρα μας και το Ολοκαύτωμα. Ο καλλιτέχνης, για κάθε περίοδο αναφοράς, μελέτησε αριστουργήματα γλυπτών, όπως ο Μιχαήλ ‘Αγγελος και ο Ροντέν, καθώς και αρχαιολογικά ευρήματα, ακαδημαϊκές πηγές και ιστορικές φωτογραφίες. Στη συνέχεια, ζήτησε από ένα μέλος της οικογένειάς του να ποζάρει για κάθε έργο – σε κάποιες περιπτώσεις με φυσική παρουσία, σε κάποιες άλλες από φωτογραφίες και μνήμη.

Η έκθεση οργανώθηκε από την πρεσβεία μας στην Ιταλία και το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, σε συνεργασία με το Επίτιμο Προξενείο Βενετίας, την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Γαληνοτάτης και με την υποστήριξη της Ορθοδόξου Μητροπόλεως Ιταλίας.

«Είναι τιμή μου που οι Ελληνικές Κεφαλές συνεχίζουν να κάνουν τον γύρο του κόσμου, μεταφέροντας την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μας σε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Σε αυτόν τον πέμπτο σταθμό, στη Βενετία, αισθάνομαι δέος που τα έργα μου βρίσκονται λίγα βήματα από θησαυρούς του ελληνικού πολιτισμού που εκτίθενται στο Μουσείο των εικόνων και περιλαμβάνουν μια συλλογή σημαντικών βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων, χειρογράφων και λειτουργικών και άλλων αντικειμένων, όπως και το ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων. Η ανέγερσή του, ξεκίνησε από Έλληνες το 1548, την εποχή μεγαλουργούσε ο Μιχαήλ ‘Αγγελος, και συνεχίζει να υπηρετεί την ελληνική ορθόδοξη κοινότητα – την παλαιότερη μη ιταλική κοινότητα στη Βενετία.», δήλωσε ο καταξιωμένος γλύπτης.

Στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν παρόντες, μεταξύ των άλλων η πρέσβης μας στην Ιταλία, Ελένη Σουρανή, ο Μητροπολίτης Ιταλίας Πολύκαρπος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας, καθηγητής Βασίλειος Κουκουσάς, ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βενετία Μπρούνο Μπερνάρντι, ο Πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στη Βενετία Δημήτριος Ζαφειρόπουλος και η Πολιτιστική Διευθύντρια Ελευθερία Γκούφα και εκπρόσωποι των ιταλικών αρχών και του τοπικού Τύπου.