Κανένα βιώσιμο σχέδιο για το μέλλον δεν μπορεί να γίνει από  όσους δεν έχουν την ικανότητα να ζουν σήμερα. Alan Watts, 1915-1973, Βρετανός φιλόσοφος Βουδιστής.

Ζωή Ράπτη: Επενδύουμε στα Κέντρα Μεταφοράς Τεχνολογίας και συνδέουμε έμπρακτα την έρευνα με την οικονομία και την επιχειρηματικότητα

3 Σεπτεμβρίου, 2024

«Τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης της καινοτομίας στους επιστημονικούς φορείς και εργαλείο διασύνδεσης των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων με την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία.

Από το υπουργείο Ανάπτυξης χρηματοδοτήθηκε η δημιουργία 8 δικτύων κέντρων μεταφοράς τεχνολογίας με το ποσό των 15 εκατ. ευρώ και σήμερα είναι σε τελικό στάδιο προετοιμασίας και η συνέχιση της χρηματοδότησης από το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 ύψους 25 εκατ. ευρώ».

Αυτό σημείωσε στις δηλώσεις της η υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη, κατά την επίσκεψή της το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση, συγκεκριμένα η υφυπουργός δήλωσε: ««Τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης της καινοτομίας στους επιστημονικούς φορείς και εργαλείο διασύνδεσης των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων με την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία.

Από το υπουργείο Ανάπτυξης χρηματοδοτήθηκε η δημιουργία 8 δικτύων κέντρων μεταφοράς τεχνολογίας με το ποσό των 15 εκατ. ευρώ και σήμερα είναι σε τελικό στάδιο προετοιμασίας και η συνέχιση της χρηματοδότησης από το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Ο «Αρχιμήδης» είναι ένα από τα σημαντικότερα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας, καθώς συνεργάζεται σε δίκτυο με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Μέχρι σήμερα έχει επιτύχει την δημιουργία 6 τεχνοβλαστών, μεταξύ των οποίων το GENOSOPHY, που δραστηριοποιείται στην εξειδικευμένη γονιδιακή ανάλυση για δημιουργία υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής με έμφαση στη διατροφή, καθώς και το Logostart, το οποίο, με τη δημιουργία ενός ψηφιακού εργαλείου προωθεί την εκμάθηση φιλοσοφικών εννοιών σε παιδιά του Δημοτικού.

Επίσης, έχει συμβάλει στην υποβολή άνω των 60 αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας με αρκετές διεθνείς χορηγήσεις.

Το Κέντρο «Αρχιμήδης», με την σημαντική υποστήριξη των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ, συμβάλλει στην υλοποίηση του οράματός μας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, που είναι να συνδέσουμε την έρευνα με την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, και να ενισχύσουμε έτσι την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών».

Κατά την επίσκεψη, η υφυπουργός ενημερώθηκε από τον αντιπρύτανη Έρευνας, Καινοτομίας και Διά Βίου Μάθησης αναπληρωτή καθηγητή Χρήστο Καραγιάννη για τις δράσεις μεταφοράς τεχνολογίας που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου και χρηματοδοτήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και τη διαμόρφωση νέων συνεργασιών με ιδρύματα του εξωτερικού και τη διασύνδεσή του με την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο ομότιμος καθηγητής Χρηματοοικονομικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του ΜΕΤΕΧ Νικόλαος Μυλωνάς, ο οποίος παρουσίασε το νεοσύστατο Εθνικό Δίκτυο Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας ΜΕΤΕΧ, στο οποίο συμμετέχει το σύνολο των ερευνητικών φορέων της χώρας.

Επίσης, στη συνάντηση συμμετείχαν ο επίκουρος καθηγητής Αντώνης Λιβιεράτος, η πρόεδρος του ΤΕΣ Μεταφοράς Τεχνολογίας και Διανοητικής Ιδιοκτησίας Σοφία Τσακίρη, καθώς και τα στελέχη του Κέντρου «Αρχιμήδης» Δρ. Γιάννης Δημητρακόπουλος, υπεύθυνος Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας, Βασίλης Σιέμος, υπεύθυνος Επιχειρηματικού Επιταχυντή, και Αλίκη Νιανάκη.

Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο «Αρχιμήδης» είναι η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΚΠΑ και λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2019, διαμορφώνοντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την υποστήριξη της ερευνητικής κοινότητας του Πανεπιστημίου.

Στόχος του είναι να προστατεύσει τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (IP) και να φέρει τις επιχειρηματικές ιδέες και την εφαρμοσμένη έρευνα και καινοτομία των μελών του ΕΚΠΑ στην αγορά, στοχεύοντας παράλληλα στη σύνδεση της ερευνητικής κοινότητας με την ελληνική και διεθνή βιομηχανία και στην προώθηση της επιχειρηματικότητας στο οικοσύστημα του Πανεπιστημίου.