Φρανσουά Μιττεράν, 1916-1996, Γάλλος πρόεδρος 

Υπέρ της αναζήτησης λύσεων μέσα από τον δημόσιο διάλογο, οι υπ.περιφερειάρχες Κ. Μακεδονίας, Χ. Γιαννούλης και Χ. Παπαστεργίου

16 Μάιος, 2019

Υπέρ της αναζήτησης λύσεων για τις κατάλληλες ευρωπαϊκές πολιτικές και την περιφερειακή ανάπτυξη μέσα από το δημόσιο διάλογο τάχθηκαν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης και ο εκπρόσωπος του υποψήφιου περιφερειάρχη Χρήστου Παπαστεργίου, Βασίλης Λεκίδης. 
    Μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), ο κ. Γιαννούλης τόνισε ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξε ένας συνολικός περιφερειακός σχεδιασμός, σχολίασε ότι είναι διαφορετική η πραγματικότητα από αυτήν που εμφανίζεται στη δημόσια σφαίρα και συζήτηση και πρόσθεσε ότι όλη αυτή η σπουδή ότι είμαστε πρώτοι και καλύτεροι θα έπρεπε να αποτυπώνεται σε δείκτες όπως η ανεργία και η εργασία με δικαιώματα. Απέναντι στην κατάσταση αυτή αντιπρότεινε τον δημόσιο διάλογο και σημείωσε ότι «όποιος αποφεύγει το δημόσιο διάλογο προσβάλλει και εμφανίζεται δειλός ενώπιον του συνόλου των πολιτών».
    Από την πλευρά του ο κ. Λεκίδης γνωστοποίησε ότι ο κ. Παπαστεργίου «μετά χαράς αποδέχεται αυτό το διάλογο και επιμένει να γίνει» ώστε να υπάρξει συνέργεια. 
    Την ανάγκη να δοθεί έμφαση στους τομείς της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών και της ενίσχυσης της Περιφέρειας, ώστε η Θεσσαλονίκη να καταστεί κόμβος ενέργειας υπογράμμισε η υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Βασιλική Λαζαράκου.
    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, Πάρις Μπίλλιας, σημείωσε ότι το Επιμελητήριο έχει σε εξέλιξη δύο προγράμματα για τη δημιουργία προϋποθέσεων, ώστε να επιστρέψουν στη χώρα άνθρωποι που έφυγαν στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα προανήγγειλε τη δημοσίευση της πρόσκλησης για το ένα πρόγραμμα προς τους ωφελούμενους τις επόμενες μέρες και ανέφερε ότι με το ΑΠΘ και τον Σύνδεσμο Εταιρειών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) ξεκίνησε μια προσέγγιση της αγοράς και του πανεπιστημίου. Μεταξύ των προτάσεων του ΤΕΕ/ ΤΚΜ αναφέρθηκε και σε εκείνη για την αντισεισμική θωράκιση της πόλης, ώστε σε συνεργασία και με άλλες σεισμογενείς χώρες, να δημιουργηθεί από την ΕΕ ένα ταμείο αντισεισμικής προστασίας. 
     «Αν θέλουμε μια πραγματική περιφερειακή ανάπτυξη οι ευρωπαϊκές πολιτικές είναι πολύ σημαντικές» τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός και εξέφρασε την άποψη ότι οι καλύτεροι ηγέτες στην τοπική αυτοδιοίκηση και οι πιο αποτελεσματικοί με διαφορά είναι οι μηχανικοί, γιατί γνωρίζουν πώς μπορεί να γίνει μια μελέτη και ένα έργο.
    Να δοθεί έμφαση στην πρόληψη των σεισμών και να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των δήμων στο γενικότερο σχεδιασμό που γίνεται στην Περιφέρεια ζήτησε ο αντιδήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δημαρέλος, ενώ ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, αναφέρθηκε στον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Οι δραστηριότητες του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης
    Στις δραστηριότητες του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Σωτήρης Θεοφάνης. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για «ένα εγχείρημα ιδιωτών επενδυτών να παράσχουν δημόσιου χαρακτήρα υπηρεσία», σημείωσε ότι το σχήμα που πήρε την ευθύνη να τρέξει το λιμάνι πριν από 13 μήνες έχει διεθνή χαρακτηριστικά, και πολύ καλή γνώση της τοπικής οικονομικής πραγματικότητας στη Βόρεια Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες και έχει πολύ μεγάλη αξία να γίνουν οι επενδύσεις που δεσμεύτηκε η κοινοπραξία. Παράλληλα τόνισε ότι αν δεν γίνουν αυτά τα έργα, το λιμάνι δεν θα μπορεί να αλλάξει κατηγορία και να έρθουν μεγάλες κύριες γραμμές στην περιοχή. 
    «Άρα είναι πολύ σημαντικό να κλείσει αυτό το συντομότερο δυνατόν, όπως έχουμε δεσμευτεί, ελπίζουμε μέχρι το 2022» είπε. Τόνισε παράλληλα ότι χρειάζεται ακόμη η ελληνική πολιτεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για τα έργα υποδομής στη σύνδεση του λιμανιού, αλλά και να υπάρχει συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής, ώστε να υπάρχουν συνοδευτικές δραστηριότητες, που θα στηρίζουν την πραγματικότητα του λιμανιού. 
    Επιπλέον ο κ. Θεοφάνης υπογράμμισε ότι μέσω των επενδύσεων που προωθούνται στο λιμάνι θα αποκτήσει η περιοχή τεχνογνωσία σε έργα όπου εμπλέκονται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, ενώ δίνεται η ευκαιρία να «χτιστούν» συνοδές δραστηριότητες. Εξέφρασε, τέλος, την πρόθεση  του Οργανισμού να αναπτυχθεί «πιθανότατα στους παλιούς στάβλους, το διατηρητέο κτίριο και τη γύρω περιοχή του που έχει πρόσβαση από τον παραλιακό δρόμο, ένα κέντρο καινοτομίας για τις μεταφορές και τα logistics, όχι για να έρθουμε σε αντίθεση με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ή οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια, αλλά για να κάνουμε γρήγορα ένα παράδειγμα σχετικά μικρού κόστους και όχι φαραωνικού χαρακτήρα, εφαρμογής της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας στην πράξη». «Ηδη το ψάχνουμε και είναι πρόθεσή μας να γίνει στην ερχόμενη τριετία» πρόσθεσε. 
    Είπε ακόμη ότι το κομμάτι (του λιμένος) που δεν είναι καθαρή λιμενική λειτουργία, γιατί αφορά εγκαταστάσεις που στη νέα λιμενική πραγματικότητα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν και είναι κυρίως το κομμάτι έξω από την ελεύθερη ζώνη, στόχος είναι να αξιοποιηθεί σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν θα πάρουν κομμάτι από τις επιχειρήσεις της πόλης, αλλά θα είναι μοχλός ανάπτυξης των επιχειρήσεων σε συνέργεια. 
Π.Γ.
 

Read previous post:
O Πολ Τιούντορ Τζόουνς εμφανίστηκε ως Τζον Σνόου σε φιλανθρωπική εκδήλωση

δισεκατομμυριούχος Πολ Τιούντορ Τζόουνς ντύθηκε Τζον Σνόου από το "Game of Thrones" στην ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση του ιδρύματος Robin Hood...

Close