Ο άνθρωπος ανέκαθεν ήθελε να ζει σε κοινωνίες, αλλά από την αρχή της ύπαρξής του, αφιέρωσε ένα σημαντικό μέρος της ενεργητικότητάς του για να τις πολεμήσει - Georges Simenon (1903-1989, Βέλγος συγγραφέας)

Χτίζοντας μία Ελλάδα «παντός καιρού»

24 Σεπτεμβρίου, 2020

Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος (*)  

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση, μας έφερε αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες συνθήκες. Στην Ελλάδα, το σημαντικά αποδυναμωμένο από την κρίση και τα μνημόνια ΕΣΥ δεν θα μπορούσε να αντέξει το βάρος μιας γενικευμένης πανδημίας και επομένως η έμφαση έπρεπε να δοθεί στην πρόληψη. Εκπονήθηκε λοιπόν έγκαιρα ένα τέτοιο σχέδιο, και, παράλληλα, έγινε σημαντική προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών των νοσοκομείων αναφοράς σε κλίνες ΜΕΘ και εξοπλισμό.

Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, αποφασίσαμε εξαρχής να συμβάλουμε ενεργά στην κρίσιμη εθνική μάχη, θέτοντας στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας, αφιλοκερδώς, ένα από τα πέντε υπερσύγχρονα νοσοκομεία μας στην Αττική, το Ιατρικό Περιστερίου. Δώσαμε έτσι, πρώτοι από τον τομέα της ιδιωτικής υγείας, το παράδειγμα της προσφοράς και της ευθύνης. Παράλληλα, θέσαμε ως πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια του προσωπικού, των γιατρών και των ασθενών μας, και πρώτοι στον κλάδο της Υγείας, λάβαμε έγκαιρα μέτρα δημιουργώντας νέα, δικά μας πρωτόκολλα, χτίζοντας στη διεθνή βιβλιογραφία και τις βέλτιστες πρακτικές.

Δημιουργήσαμε και υιοθετήσαμε τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας, πριν ακόμη καταρτιστούν οι επίσημες οδηγίες. Παραμείναμε έτσι «Covid-free», μία σημαντική επιτυχία που εδραίωσε τον Όμιλο Ιατρικού στους παρόχους-παραδείγματα που ανταλλάσσουν διεθνώς τεχνογνωσία γύρω από τα «best practices» στη διαχείριση της πανδημίας.

Σε οικονομικό επίπεδο, η απόφαση για την αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων στα νοσοκομεία, επέφερε κατακόρυφη πτώση στον κλάδο. Με σημαντικό κόστος, αλλά καθαρή συνείδηση και πατριωτικό αίσθημα ευθύνης, στον Όμιλο Ιατρικού επικεντρωθήκαμε μόνον στο πως θα κερδίσει η χώρα τη μάχη, και πως θα κρατήσουμε τον Κορωνοϊό μακριά από τις κλινικές μας, αρνούμενοι να τον δούμε σαν πεδίο πρόσκαιρης επιχειρηματικής δράσης χρεώνοντας υπέρογκα ποσά εξέτασης στους εξωτερικούς ασθενείς, διαθέτοντας τα εν ελλείψει στην αγορά tests για την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού μόνο.

Αναμφίβολα έχουμε εισέλθει σε μία βαθύτατη νέα οικονομική κρίση, με μεγάλη αβεβαιότητα για το αν θα επιστρέψει η απειλή της πανδημίας και πως θα εξελιχθεί σε διεθνές επίπεδο. Εθνική προτεραιότητα οφείλει να γίνει ο μετασχηματισμός του σημερινού εύθραυστου παραγωγικού μοντέλου, στη βάση ενός συντεταγμένου σχεδίου, προκειμένου να χτίσουμε μία οικονομία «παντός καιρού», διαφοροποιημένη, με εξασφάλιση επάρκειας αγαθών στις κρίσεις. Να μεταλλαχθεί η Ελλάδα σε μία χώρα ισχυρή, καινοτόμο, ανταγωνιστική, που κεφαλαιοποιεί, αξιοποιεί και εξελίσσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα με εξωστρέφεια, τόλμη και αποφασιστικότητα.

Το κάνουμε πράξη καθημερινά στον Όμιλο Ιατρικού, αξιοποιώντας το κορυφαίο Ελληνικό έμψυχο δυναμικό, επιτυγχάνοντας «Brain Gain». Επενδύουμε διαρκώς σε τεχνολογία αιχμής, σε έρευνα και ανάπτυξη, Είμαστε στην αιχμή του Industry 4.0 στην υγεία, με ενεργό ρόλο στην εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας και των νέων εργαλείων, εδραιώνοντας τον Όμιλό μας ένα βήμα μπροστά στην Ελλάδα και στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, διεθνώς.

Υπάρχει τεράστια «παγιδευμένη» υπεραξία σε μία σειρά από τομείς της οικονομίας μας, από την αγροδιατροφή και την βιομηχανία, μέχρι την Υγεία, όπου για παράδειγμα ξεχωρίζουν τομείς όπως των κλινικών μελετών, R&D και Ιατρικού Τουρισμού. Εμείς ως Όμιλος, επενδύουμε σε αυτά και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει μία σημαίνουσα θέση στον παγκόσμιο χάρτη στο μέλλον.

Κλείνοντας, έχουμε στη διάθεσή μας δύο πρόσθετα δυνατά εργαλεία. Πρωτίστως, τη σημαντική Ευρωπαϊκή στήριξη μέσω του ταμείου ανάκαμψης, οι πόροι του οποίου πρέπει να μοχλευτούν σε μία εντελώς νέα βάση. Καθώς και, το ψηφιακό άλμα που συντελέστηκε το τελευταίο διάστημα, εδραιώνοντας μία σειρά από ψηφιακά bypass, που μπορούν να γίνουν καταλύτες υπεραξίας, εξοικονομώντας χρόνο, πόρους, και εξασφαλίζοντας διαφάνεια δίδοντας παράλληλα νέες δυνατότητες σε επιχειρήσεις να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και τον εξωστρεφή τους προσανατολισμό.

(*) Ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

Περισσότερα στη κατηγορία Επιχειρηματικά Νέα
Η συμβολή της Visa στην επανεκκίνηση της οικονομίας

Επιτάχυνση με ραγδαίους ρυθμούς των αλλαγών που βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη διεθνώς και στην χώρα μας στον τομέα πληρωμών αλλά...

Close