Η δυσπιστία απέναντι στην εξουσία θα έπρεπε να είναι το πρώτο πολιτικό δικαίωμα. - Norman Douglas, 1868-1952, Βρετανός συγγραφέας

Χρ. Σπίρτζης: Στα τμήματα καταστολής της ΕΛ.ΑΣ, έχουν δυστυχώς επικρατήσει ακροδεξιές αντιλήψεις και πρακτικές

16 Ιανουαρίου, 2022

 Απαντήσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζητά ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστος Σπίρτζης σχετικά με «νέο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας που είδε το φως της δημοσιότητας, με δημοσιογράφο να καταγγέλλει επώνυμα χυδαία συμπεριφορά αστυνομικών και άσκηση βίας εναντίον του, κατά τη διάρκεια της άσκησης των δημοσιογραφικών του καθηκόντων».

   Ειδικότερα, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι «σύμφωνα με την καταγγελία του δημοσιογράφου Χρήστου Αβραμίδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αστυνομικοί, κατά την άσκηση του δημοσιογραφικής του εργασίας, τον ανάγκασαν να κλείσει το κινητό του, τον περικύκλωσαν και άσκησαν λεκτική και σωματική βία. Ένας από τους αστυνομικούς τον απείλησε με χυδαίες, σεξιστικές εκφράσεις, που θυμίζουν ακροδεξιούς τραμπούκους. Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί εμπόδισαν άλλους δημοσιογράφους να καταγράψουν το περιστατικό».

   Ο τομεάρχης το ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι αυτή η νέα καταγγελία «δείχνει ότι στα τμήματα καταστολής της ΕΛΑΣ έχουν, δυστυχώς, επικρατήσει ακροδεξιές αντιλήψεις και πρακτικές» και ζητά «συγκεκριμένες απαντήσεις» από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας. Συγκεριμένα:

   «1) Ποιοι αστυνομικοί συμμετείχαν στο συγκεκριμένο περιστατικό και με ποιων εντολές έδρασαν με αυτόν τον χυδαίο, αντιδημοκρατικό τρόπο;

   2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ τόσο για την παραδειγματική τιμωρία των αστυνομικών-δραστών του συγκεκριμένου απαράδεκτου περιστατικού όσο και για να αντιμετωπίσει τις ακροδεξιές ομάδες και αντιλήψεις εντός των τμημάτων καταστολής της ΕΛΑΣ;».

   Ο κ. Σπίρτζης σχολιάζει πως «αν και αυτή τη φορά δεν λάβουμε απαντήσεις και δεν προβούν σε άμεσες αποφάσεις, τα συμπεράσματα για το ποιοι δίνουν αυτές τις εντολές και ποιοι ανέχονται τις ακροδεξιές αντιλήψεις εντός της ΕΛΑΣ, θα βγουν αβίαστα».  
 
Ν.Λ.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ