Ο άνθρωπος ανέκαθεν ήθελε να ζει σε κοινωνίες, αλλά από την αρχή της ύπαρξής του, αφιέρωσε ένα σημαντικό μέρος της ενεργητικότητάς του για να τις πολεμήσει - Georges Simenon (1903-1989, Βέλγος συγγραφέας)

Χιλή: Προσπάθεια της αντιπολίτευσης να παραπεμφθεί ο πρόεδρος Πινιέρα για την αστυνομική βία στη διάρκεια των διαδηλώσεων

12 Δεκεμβρίου, 2019

Οι βουλευτές στη Χιλή θα συζητήσουν σήμερα το αίτημα για την παραπομπή του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα με την κατηγορία ότι απέτυχε να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη διάρκεια των ταραχών που συγκλονίζουν τη χώρα, μια πολιτική δοκιμασία την οποία αναμένεται να ξεπεράσει.

Οι διαδηλώσεις στη Χιλή ξεκίνησαν τον Οκτώβριο μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό και γρήγορα επεκτάθηκαν σε ένα ευρύ κοινωνικό κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο συνεχίζεται. Μέχρι στιγμής 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις της τάξης.

Ο κεντροδεξιός Πινιέρα, ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, είναι ο βασικός στόχος των επικρίσεων. Η δημοτικότητά του τον Νοέμβριο ήταν μόλις 10%, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει πρόεδρος της Χιλής από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1990.

Όμως οι πιθανότητες να παραπεμφθεί δεν είναι πολλές.

Ακόμη κι αν συμπληρωθεί η απλή πλειοψηφία που απαιτείται στην κάτω βουλή, η Γερουσία, που ελέγχεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό, θα εμποδίσει την παραπομπή του Χιλιανού προέδρου.

Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης που υπέβαλαν αίτημα για την παραπομπή λένε πως ο Πινιέρα, ο οποίος στην αρχή της κρίσης είχε δηλώσει ότι η Χιλή έχει κηρύξει «πόλεμο εναντίον ενός ισχυρού εχθρού», δεν μπόρεσε να σταματήσει εγκαίρως τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία.

Read previous post:
Φ. Γεννηματά: Αρκετά πια με την ανοχή στον Ερντογάν. Ζητώ έμπρακτη συμπαράσταση από τους ηγέτες της ΕΕ

«Η Ευρώπη έχει υποχρέωση να σταθεί δίπλα μας, να σταθεί απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Close