Κάθε αλήθεια περνάει από τρία στάδια. Πρώτα γελοιοποιείται. Μετά βρίσκει σφοδρή αντίθεση. Και στο τέλος θεωρείται αυτονόητη. Arthur Schopenhauer, 1788-1860, Γερμανός φιλόσοφος

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Στοκχόλμη υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το 2030

21 Νοεμβρίου, 2023

Η πόλη της Στοκχόλμης υποστήριξε σήμερα (21/11) την υποψηφιότητα της Σουηδίας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2030, με τη σουηδική πρωτεύουσα να αναμένεται να είναι ο κύριος χώρος διεξαγωγής των αγώνων. «Το δημοτικό συμβούλιο υποστηρίζει την πρωτοβουλία για μια Σουηδική υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2030», ανέφερε σχετική ανακοίνωση.

Η σουηδική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στις 12 Νοεμβρίου στη Σουηδική Ολυμπιακή Επιτροπή να προχωρήσει με τον φάκελο υποψηφιότητάς της, λέγοντας ότι είναι έτοιμη να «εξετάσει τις προϋποθέσεις για την παροχή των κρατικών εγγυήσεων που απαιτούνται για μια υποψηφιότητα».

Ως μέρος αυτών, η Στοκχόλμη θα αποτελούσε τον κύριο χώρο διεξαγωγής των Χειμερινών Αγώνων του 2030, αλλά θα επιλέγονταν και άλλες τοποθεσίες στο κέντρο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Φάλουμ, Άρε και Έστρερσουντ.

«Με την υποστήριξη της πόλη μας, το μήνυμά μας είναι ότι η διοργάνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί με βιώσιμο τρόπο σε κλιματικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο», δήλωσε η δήμαρχος της Στοκχόλμης, Κάριν Βάνγκραντ.

Η Σουηδική Ολυμπιακή Επιτροπή χαιρέτισε την υποστήριξη της σουηδικής πόλης: «Το αθλητικό κίνημα είναι ενωμένο πίσω από αυτήν την  υποψηφιότητα. Καθώς σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τους υπάρχοντες χώρους και τη γνώση των διοργανωτών, οι συνθήκες είναι καλύτερες από ποτέ», δήλωσε η αναπληρώτρια πρόεδρος της Σουηδικής Αθλητικής Συνομοσπονδίας, Άνα Ιβαρσον.

Η Σουηδία έχει ήδη διοργανώσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1912, αλλά αυτή θα ήταν η πρώτη  φορά για τους Χειμερινούς Αγώνες. Ενώ η τελική απόφαση από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αναμένεται το 2024, δύο άλλες χώρες είναι σοβαρές υποψήφιες για να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2030,  η Ελβετία και η Γαλλία.

Η πρώτη επιλογή μεταξύ των υποψηφίων θα γίνει κατά τη διάρκεια της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ που θα διεξαχθεί στο Παρίσι από τις 28 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου.

A. Bαζογιάννης