Τα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία δεν μπορούν να είναι στο έλεος των πραγμάτων που έχουν μικρότερη σημασία. Johann Wolfgang von Goethe, 1749-1832, Γερμανός ποιητής & φιλόσοφος

WSJ: ανησυχία της ΕΚΤ για το μοντέλο του αναβαλλόμενου φόρου για τις τράπεζες

8 Οκτωβρίου, 2014

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal» έχει εγείρει ανησυχίες για τις νομοθετικές κινήσεις διάφορων κρατών-μελών της ευρωζώνης, ανάμεσά τους και την Ελλάδα, που επιτρέπουν στις τράπεζες να χρησιμοποιούν το μοντέλο του «αναβαλλόμενου φόρου» για να ενισχύουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Σύμφωνα με τη WSJ, η ΕΚΤ ανησυχεί πως το επίμαχο σύστημα μπορεί να εκθέσει φορολογούμενους σε χώρες όμως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα σε κινδύνους σε περίπτωση που οι τράπεζες αντιμετωπίσουν κεφαλαιακές ελλείψεις κατά τα επόμενα χρόνια.

Η Ευρωτράπεζα φέρεται να ανησυχεί πως η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας τραπεζών με το μοντέλο του αναβαλλόμενου φόρου θα μειώσει την αποτελεσματικότητα των τεστ αντοχής που διενεργεί η ίδια στις συστημικές τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου.

αξιωματούχος της ΕΚΤ τόνισε στην WSJ ότι «δεν μας αρέσει, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούμε να κάνουμε».

Στα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των στρες τεστς, με την ΕΚΤ να αναλαμβάνει καθήκοντα επόπτη του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος στις 4 Νοεμβρίου. Πρόκειται για βήματα προς την τραπεζική ενοποίηση της Ε.Ε., που θεωρείται ένα από τα βασικά «όπλα» αντιμετώπισης της κρίσης και αποτροπής νέων προβλημάτων στο μέλλον.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, το μοντέλο του αναβαλλόμενου φόρου θα αφαιρεθεί από τον υπολογισμό του κύριου κεφαλαίου που τηρούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από το 2018.

Read previous post:
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: υπέρ της Αλουμίνιον της Ελλάδος

Η Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να ακυρώσει προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με...

Close