Η συνείδηση του ανθρώπου είναι σαν την οδοσήμανση σε έναν αυτοκινητόδρομο: του λέει τι δεν θα ‘πρεπε να κάνει, αλλά δεν τον εμποδίζει να το κάνει. Frank A. Clark, 1915-2003, Αμερικανός πολιτικός

Βαρουφάκης: δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση με Γερμανία, Βρυξέλλες και Wall Street

30 Ιανουαρίου, 2015

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της και ότι δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με την Γερμανία, τις Βρυξέλλες, αλλά και τη Wall Street.

Αυτό που ζητάει η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ένα σχέδιο που θα ελαχιστοποιήσει το κόστος της δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα ώστε να δοθεί πνοή στη χώρα μετά τις πολιτικές των τελευταίων ετών που δημιούργησαν τεράστια κοινωνική διαφθορά.

Για τον χρόνο ο οποίος φαίνεται να είναι περιορισμένος ακόμη και αν η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να συμμορφωθεί με τους όρους των συμφωνιών διάσωσης, ο κ Βαρουφάκης είπε: «Δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ. Θέλουμε να καθίσουμε και να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα. Στόχος μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου», η οποία όπως είπε, θα είναι απλώς μια μετάθεση του προβλήματος.

Να σημειωθεί ότι η δόση των 7,2 δισ. ευρώ θα έπρεπε κανονικά να εκταμιευθεί το Σεπτέμβριο του 2014 με την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Στόχος της κυβέρνησης, βάσει του κ. Βαρουφάκη, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να τροφοδοτηθεί με ρευστότητα οικονομία. Η Ελλάδα, τόνισε, βασίζεται στους πιστωτές της ώστε να παράσχουν κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα μπορούσε επίσης απελευθερώσει κεφάλαια και στη βάση αυτή θα ξεκινήσει συζητήσεις με άλλους υπουργούς Οικονομικών ώστε να βρουν τρόπους να μειώσουν το βάρος του χρέους.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο οι πιστωτές τοποθετούν στο 4,5% από το 2016 και μετά ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Αθήνα θα προτείνει να κρατηθεί στο επίπεδο του 1%-1,5% του ΑΕΠ.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε επίσης ότι «περιμέναμε ότι τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησής μας, τα πράγματα θα ήταν ταραγμένα. Μόλις οι αγορές δουν ότι οι προτάσεις που προέρχονται από αυτή την κυβέρνηση είναι λογικές, συνεργατικές και θεραπευτικές, αναμένουμε ότι οι τιμές των μετοχών θα ανακάμψουν», σημείωσε.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει ανάσχεση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει πως η χώρα θα γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, χωρίς να πωλήσει τα «ασημικά» της οικογένειας.

Read previous post:
ΓΓΔΕ: επιστρέφεται η προσαύξηση 2% επί της δεύτερης δόσης ΦΠΑ

Υπογράφτηκε από τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου εγκύκλιος με την οποία παρέχεται στους φορολογούμενους η δυνατότητα υποβολής αίτησης...

Close