Πολιτικός είναι κάποιος που διαιρεί τους ανθρώπους σε δυο τάξεις: σε υποχείρια και σε εχθρούς. Φρήντριχ Νίτσε, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος

Βάιντμαν: η κυβέρνηση Τσίπρα τζογάρει την εμπιστοσύνη της Ευρωζώνης

27 Μαρτίου, 2015

O πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, δήλωσε ότι είναι αντίθετος στην παροχή νέου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Focus, ο Γερμανός τραπεζίτης τόνισε ότι «στην ευρωζώνη βρισκόμαστε ήδη στη ζώνη κινδύνου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος που βρίσκεται στο 91% του ΑΕΠ και το εταιρικό χρέος που βρίσκεται στο 1054%», και πρόσθεσε: «Το κρατικό χρέος χρειάζεται να ενισχυθεί από κεφάλαια και η έκθεση σε ένα μόνο κράτος πρέπει να περιοριστεί, όπως ακριβώς ισχύει και για οιονδήποτε ιδιώτη οφειλέτη».

Αναφέρθηκε στην κυβέρνηση Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μέχρι το φθινόπωρο, η βελτίωση της οικονομίας ήταν ορατή. Τώρα όμως, η νέα κυβέρνηση τζογάρει αυτή την εμπιστοσύνη».

«Δεν δέχομαι το επιχείρημα ότι έχουν υπερβολικό χρηματοοικονομικό βάρος», είπε ο Βάιντμαν και πρόσθεσε ότι παρά το ύψος του δημόσιου χρέους, το βάρος του είναι πιο διαχειρίσιμο με τα χαμηλά επιτόκια και τις συμφωνίες για παράταση των πληρωμών.

Επεσήμανε επίσης ότι μόνο εμπιστοσύνη δεν εμπνέουν οι δημόσιες εμφανίσεις των Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων.

«Μιλώντας γενικά, έχω την εντύπωση ότι οι δηλώσεις από πολλά μέλη της κυβέρνησης μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, ανάλογα με την ημέρα και το ακροατήριο» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «τελικά, αυτό δεν εμπνέει πολλή εμπιστοσύνη».

Για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο Γερμανός τραπεζίτης είπε ότι «εάν ένα κράτος-μέλος της νομισματικής ένωσης αποφασίσει να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και σταματήσει να πληρώνει τους κατόχους ομολόγων, τότε είναι αναπόφευκτη μια άτακτη χρεοκοπία».

Read previous post:
Αφγανιστάν: νέος τραπεζικός νόμος ενδέχεται να τονώσει την ισλαμική χρηματοδότηση

Το αφγανικό κοινοβούλιο μπορεί να εγκρίνει εντός ολίγων μηνών ένα νέο τραπεζικό νόμο, που θα περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με ισλαμικά...

Close